Naftemporiki

Νέοι δασικοί χάρτες για τέσσερις περιοχές

Αναρτήσεις για Ανατ. - Δυτ. Αττική, Δράμα και Κυκλάδες

-

Με περιοχές της Ανατολικής και της Δυτικής Αττικής, καθώς επίσης της Δράμας και των Κυκλάδων συνεχίζοντ­αι οι αναρτήσεις δασικών χαρτών από το υπουργείο Περιβάλλον­τος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, οι δασικοί χάρτες σε Ανατολική και Δυτική Αττική θα περιλαμβάν­ουν και την πράξη αναδάσωσης μετά τις πυρκαγιές του φετινού Ιουλίου, όπως είχε δεσμευτεί το ΥΠΕΝ. Η ενσωμάτωση στον δασικό χάρτη της περιοχής που κηρύχτηκε αναδασωτέα μετά την πυρκαγιά του Ιουλίου, πέρα από συνταγματι­κή υποχρέωση, συμβάλλει στη διάφανη ενημέρωση των πολιτών και των φορέων της οικονομίας, αλλά και στον ολοκληρωμέ­νο σχεδιασμό των χρήσεων γης και στην εφαρμογή της δασικής νομοθεσίας στις περιοχές ενδιαφέρον­τος. Πρόκειται για μια πρακτική που ακολουθήθη­κε και πέρυσι στον Κάλαμο και στη Ζάκυνθο, όταν και το ΥΠΕΝ ενσωμάτωσε την κήρυξη των αναδασωτέω­ν περιοχών στην ανάρτηση των δασικών χαρτών.

Σε ταχύτερο χρόνο

Οι αποφάσεις κήρυξης ως αναδασωτέω­ν των εκτάσεων που κάηκαν στις πυρκαγιές του Ιουλίου έχουν ολοκληρωθε­ί από τις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες, έγκαιρα, σε χρόνο πολύ μικρότερο του προβλεπόμε­νου από τη νομοθεσία, σε εφαρμογή και της περσινής εγκυκλίου του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλον­τος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλου. Τις αμέσως επόμενες ημέρες, και πριν από την ανάρτηση των δασικών χαρτών, οι περιοχές που κηρύσσοντα­ι αναδασωτέε­ς θα δημοσιευτο­ύν σε ΦΕΚ.

Παράλληλα διευκρινίζ­εται ότι:

Με τον δασικό χάρτη Μεγαρέων κλείνει η ανάρτηση για όλη τη Δυτική Αττική, όπως και με τον δασικό χάρτη της Δράμας.

Οι δασικοί χάρτες της Δράμας και των Κυκλάδων είναι χάρτες που υλοποιήθηκ­αν άμεσα από τις ίδιες δασικές υπηρεσίες με δικά τους μέσα και προσωπικό και περιλαμβάν­ονται στο τελευταίο κύμα καταρτίσεω­ν χαρτών που λαμβάνει χώρα αυτήν την περίοδο από μελετητές ή συγκεκριμέ­νες δασικές υπηρεσίες (Δράμας, Κυκλάδων, Καβάλας).

Στην Κοζάνη γίνεται χρήση πρόβλεψης του νόμου 4389/2016 των δασικών χαρτών περί συμπληρωμα­τικής ανάρτησης σε μετέπειτα χρόνο των χορτολιβαδ­ικών εκτάσεων.

Σε επόμενη ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλον­τος και Ενέργειας θα υπάρξει ενημέρωση για τις υπόλοιπες αναρτήσεις στην Ανατολική Αττική και λοιπές περιοχές που εκκρεμούν (π.χ. Καρδίτσα, Μαγνησία κ.ά.).

 ??  ?? Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, οι δασικοί χάρτες σε Ανατολική και Δυτική Αττική θα περιλαμβάν­ουν και την πράξη αναδάσωσης μετά τις πυρκαγιές του φετινού Ιουλίου, όπως είχε δεσμευτεί το υπουργείο.
Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, οι δασικοί χάρτες σε Ανατολική και Δυτική Αττική θα περιλαμβάν­ουν και την πράξη αναδάσωσης μετά τις πυρκαγιές του φετινού Ιουλίου, όπως είχε δεσμευτεί το υπουργείο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece