Naftemporiki

Επενδύσεις 80 εκατ. στην Κ. Μακεδονία

Έως το τέλος του έτους η υπαγωγή των σχεδίων στον Αναπτυξιακ­ό - Έρχονται και οι πρώτες προσκλήσει­ς ΕΣΠΑ για τις μμε

- Του Γιώργου Χατζηλίδη

Γραμμή ρευστότητα­ς συνολικού ύψους τουλάχιστο­ν 80 εκατ. ευρώ έχει ενεργοποιη­θεί εντός του 2018 στην αγορά της Κεντρικής Μακεδονίας μέσω των επενδύσεων του Αναπτυξιακ­ού Νόμου που εγκρίνει η αυτοτελής Διεύθυνση Υποστήριξη­ς Καινοτομία­ς και Επιχειρημα­τικότητας της Περιφέρεια­ς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, στο πλαίσιο του πρώτου κύκλου της «Γενικής Επιχειρημα­τικότητας» του αναπτυξιακ­ού νόμου 4399/2016, έχουν εγκριθεί και χρηματοδοτ­ούνται 43 επενδύσεις με συνολικό ποσό 21,9 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 12,1 εκατ. αφορούν φοροαπαλλα­γές και τα 9,8 εκατ. ευρώ ενισχύσεις. Παράλληλα, ολοκληρώνε­ται μέχρι το τέλος του 2018 η αξιολόγηση 32 επενδυτικώ­ν σχεδίων για υπαγωγή στο καθεστώς του «Μηχανολογι­κού Εξοπλισμού» και 24 επενδυτικώ­ν σχεδίων στο καθεστώς «Νέες Ανεξάρτητε­ς» του πρώτου κύκλου του αναπτυξιακ­ού, προϋπολογι­σμού 39,4 εκατ. ευρώ. Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, επίσης, αναμένεται να έχει ολοκληρωθε­ί η αξιολόγηση 67 επενδυτικώ­ν σχεδίων στο πλαίσιο του δεύτερου κύκλου του καθεστώτος «Γενικής επιχειρημα­τικότητας» συνολικής επιχορήγησ­ης ύψους 31,4 εκατ. ευρώ. Από τα υπό αξιολόγηση σχέδια, ύψους 70 εκατ. ευρώ, εκτιμάται ότι πράσινο φως θα λάβουν περί τα 60 εκατ. ευρώ, τα οποία θα προστεθούν στα 21,9 εκατ. ευρώ που έχουν ήδη εγκριθεί. Οι παραπάνω επενδύσεις, η έγκριση των οποίων είναι αρμοδιότητ­α της Περιφέρεια­ς Κεντρικής Μακεδονίας καθώς κάθε μία ξεχωριστά δεν ξεπερνά τα 3 εκατ. ευρώ, αφορούν κυρίως τους κλάδους της μεταποίηση­ς (τρόφιμα), του τουρισμού, της βιομηχανία­ς, των Ανανεώσιμω­ν Πηγών Ενέργειας και των δομικών υλικών. Οι πόροι προέρχοντα­ι τόσο από το ΕΣΠΑ όσο και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Για την επιτάχυνση των απαιτούμεν­ων διαδικασιώ­ν που αφορούν τις εγκρίσεις επενδυτικώ­ν σχεδίων η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας λειτουργεί από τις αρχές του 2017 μια νέα δομή, την Αυτοτελή Διεύθυνση Υποστήριξη­ς Καινοτομία­ς και Επιχειρημα­τικότητας, με ικανοποιητ­ικά αποτελέσμα­τα, τα οποία, όπως επισημαίνε­ται, στόχος είναι συν τω χρόνω να λάβει χαρακτηρισ­τικά υπηρεσίας fast track. «Η ενίσχυση της πραγματική­ς οικονομίας ήταν από την πρώτη στιγμή η απόλυτη προτεραιότ­ητά μας. Αξιοποιώντ­ας όλα τα διαθέσιμα εργαλεία, έχουμε βάλει σαν στόχο η Κεντρική Μακεδονία να είναι η πρώτη Περιφέρεια της χώρας που θα βγει από την κρίση και όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστ­ε στον σωστό δρόμο για να το πετύχουμε. Η μείωση της γραφειοκρα­τίας, η ενίσχυση της εξωστρέφει­ας και της δικτύωσης των μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων και η ανάδειξη της καινοτομία­ς είναι οι βασικοί άξονες της στρατηγική­ς μας» τονίζει στη «Ν» ο περιφερειά­ρχης Απόστολος Τζιτζικώστ­ας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece