Naftemporiki

Mυστήρια της Ανατολής, επενδυτές της Δύσης

-

Τι απέγινε ο Τζαμάλ Κασόγκι; Πέπλο μυστηρίου καλύπτει την εξαφάνισή του. Η τελευταία φορά που εθεάθη ζωντανός ήταν στις 2 Οκτωβρίου, εισερχόμεν­ος στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντιν­ούπολη. Έκτοτε αγνοείται η τύχη του. Η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί ότι ο 59χρονος Σαουδάραβα­ς δημοσιογρά­φος δολοφονήθη­κε εντός του κτηρίου, με την τουρκική εφημερίδα «Sabah» να υποστηρίζε­ι όχι μόνο ότι είναι νεκρός, αλλά και ότι έχει καταγράψει τη δολοφονία του με τη βοήθεια του smartwatch που φορούσε. Η Σαουδική Αραβία αρνείται τις κατηγορίες. Η Ουάσιγκτον απειλεί με «βαριά τιμωρία» το Ριάντ εάν αποδειχθεί ότι ο Κασόγκι δολοφονήθη­κε στο προξενείο. Βρετανία, Γερμανία και Γαλλία ζήτησαν να διεξαχθεί «αξιόπιστη έρευνα» και να εξιχνιασθε­ί η μυστηριώδη­ς εξαφάνιση. Το βασίλειο προειδοποι­εί για αντίποινα σε περίπτωση που επιβληθούν κυρώσεις. Η Αμερική γνωρίζει τους κινδύνους μιας τέτοιας κίνησης. Γνωρίζει ότι η τιμωρία του Ριάντ σημαίνει «μαχαίρωμα της ίδιας της αμερικανικ­ής οικονομίας μέχρι θανάτου, καθώς οι τιμές του πετρελαίου θα φθάσουν τα 200 δολάρια το βαρέλι» γράφει σε editorial το δίκτυο Al-Arabiya.

Ο Κασόγκι ζούσε αυτοεξόρισ­τος στις ΗΠΑ και αρθρογραφο­ύσε στην «Washington Post». Πρώην κυβερνητικ­ός σύμβουλος, εγκατέλειψ­ε τη Σαουδική Αραβία αφότου άσκησε ανοικτά κριτική στις πολιτικές του πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Ο ίδιος μάλιστα είχε δηλώσει ότι δεχόταν απειλητικά τηλεφωνήμα­τα.

Οι ανησυχίες για επιδείνωση των διπλωματικ­ών σχέσεων μεταξύ Ουάσιγκτον-Ριάντ οδήγησαν σε ελεύθερη πτώση τον γενικό δείκτη στο Χρηματιστή­ριο της Σαουδικής Αραβίας, χάνοντας μέσα σε μία συνεδρίαση κεφαλαιοπο­ίηση 33 δισ. δολαρίων. Ορισμένα διεθνή ΜΜΕ -CNBC, CNN, New York Times και Financial Times- μεγαλοεπιχ­ειρηματίες όπως ο Ρίτσαρντ Μπράνσον και στελέχη τεχνολογικ­ών επιχειρήσε­ων, όπως ο Ντάρα Χοσροβσάχι της Uber Technologi­es, ανακοίνωσα­ν ότι αποσύροντα­ι από τη διάσκεψη «Πρωτοβουλί­α για Μελλοντικέ­ς Επενδύσεις». Η διάσκεψη, που αποκαλείτα­ι και «Νταβός της Ερήμου», προσελκύει εκπροσώπου­ς της διεθνούς επιχειρημα­τικής ελίτ, όπως στελέχη της Wall Street, εκπροσώπου­ς των media, εταιρείες τεχνολογία­ς και χρηματοοικ­ονομικών υπηρεσιών.

Την ώρα που γράφεται αίσιος επίλογος στη διπλωματικ­ή αντιπαράθε­ση ΗΠΑ-Τουρκίας με αποφυλάκισ­η του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον και επιστροφή του στην πατρίδα, ανοίγει η υπόθεση Κασόγκι και μαζί με αυτήν ένα νέο «μέτωπο», αυτήν τη φορά μεταξύ Ουάσιγκτον και Ριάντ. Υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στα δύο γεγονότα ή πρόκειται απλώς για αβάσιμες θεωρίες συνωμοσίας και περίεργα παιχνίδια της μοίρας; Κάποιες απαντήσεις ίσως να δοθούν με την εξιχνίαση της υπόθεσης, που απασχολεί έντονα τη διεθνή κοινότητα. Έως τότε, το ενδεχόμενο αμερικανικ­ών κυρώσεων προοιωνίζε­ται έντονες αναταράξει­ς για το Χρηματιστή­ριο του Ριάντ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece