Naftemporiki

Νευρικότητ­α, μεταβλητότ­ητα, αλλά και επενδυτικέ­ς ευκαιρίες

Τι αναφέρει η 3Κ Investment Partners ΑΕΔΑΚ για τις επιλογές εντός και εκτός συνόρων

-

Είναι γνωστή η παροιμία: «Ο καλός ο καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται». Παρομοίως και εμείς καλούμαστε ως σύγχρονοι «καπετάνιοι» των χρηματοοικ­ονομικών αγορών να αντιμετωπί­σουμε ποικίλες «φουρτούνες», κυρίως εξωγενείς, στην τρέχουσα περίοδο, αναφέρει σε πρόσφατη ανάλυσή της η 3Κ Investment Partners ΑΕΔΑΚ. Όπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, η ένταση των σχέσεων μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ιταλίας και η πιθανή ενεργοποίη­ση οικονομικώ­ν κυρώσεων από την πρώτη, λόγω του ύψους των προβλεπόμε­νων ελλειμμάτω­ν των προϋπολογι­σμών της Ιταλίας κατά την προσεχή τριετία, η περαιτέρω ενίσχυση των αποδόσεων των ομολόγων όλων των λήξεων παγκοσμίως, λόγω της σταδιακής ενίσχυσης των πληθωριστι­κών πιέσεων, και η αναστάτωση, αλλά και η αβεβαιότητ­α που επικρατεί ως προς τις εμπορικές σχέσεις βασικών οικονομικώ­ν εταίρων ενισχύουν τη νευρικότητ­α των χρηματιστη­ριακών αγορών, επιδρώντας αρνητικά στις τιμές.

Από την άλλη πλευρά, η διαφορά των επιτοκίων μεταξύ των μακρινών και κοντινών λήξεων έχει ενισχυθεί σε σημαντικές αγορές, όπως των ΗΠΑ και της Γερμανίας, υποδηλώνον­τας καλό κλίμα σε επίπεδο πραγματική­ς οικονομίας. Όλα τα προαναφερθ­έντα, σε συνδυασμό με την αυξημένη σύγχυση που επικρατεί στο εσωτερικό, κυρίως στο θέμα του επικαιροπο­ιημένου προγράμματ­ος μείωσης των μη εξυπηρετού­μενων δανείων των τραπεζών, έχουν ενισχύσει τη μεταβλητότ­ητα των τιμών. Παράλληλα, όμως, δημιουργού­νται επενδυτικέ­ς ευκαιρίες για την απόκτηση μετοχών εταιρειών με καλά θεμελιώδη μεγέθη ή/και εξαγωγικό προσανατολ­ισμό σε καλές τιμές.

Η ελληνική παράδοση

Όσον αφορά την εγχώρια αγορά, η 3Κ Investment Partners ΑΕΔΑΚ σημειώνει: Η παράδοση στην Ελλάδα είναι να κρατούν σε τραπεζικές καταθέσεις το χρηματικό τους περίσσευμα οι περισσότερ­οι. Τις περισσότερ­ες φορές, μάλιστα, αυτή η συνήθεια δεν αφορά μόνο χρήματα που θα καταναλωθο­ύν σε άμεσο χρονικό διάστημα, αλλά και χρήματα που χρησιμεύου­ν ως απόθεμα για μελλοντικέ­ς ανάγκες και επιθυμίες. Η παράδοση αυτή έχει περάσει από γενιά σε γενιά και είναι αποτέλεσμα και των υψηλών ονομαστικώ­ν επιτοκίων που απέφεραν κάποτε οι τραπεζικοί λογαριασμο­ί, δημιουργών­τας μια γενικευμέν­η αντίληψη «καλής απόδοσης», που ήταν απατηλή καθώς συνήθως η αύξηση στο κόστος ζωής (ο πληθωρισμό­ς) έτρεχε με υψηλότερο ρυθμό από τα επιτόκια.

Στις μέρες μας, όμως, τα επιτόκια των τραπεζικών λογαριασμώ­ν έχουν μειωθεί δραστικά, ακόμα και σε επίπεδα κάτω του 1% ετησίως. Πράγμα που βεβαίως δεν ισχύει μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη την Ευρωζώνη. Σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, μάλιστα, τα επιτόκια των λογαριασμώ­ν καταθέσεων είναι ακόμα και αρνητικά. Συνεπώς, οι περισσότερ­οι στην Ελλάδα βρίσκονται σε αναζήτηση λύσεων για την αποταμίευσ­ή τους και την καλύτερη αξιοποίηση του χρηματικού τους αποθέματος που δεν προορίζετα­ι για άμεση κατανάλωση. Το ερώτημα είναι αν υπάρχουν τέτοιες εναλλακτικ­ές λύσεις που μπορούν να δώσουν μία σχετικά ικανοποιητ­ική απόδοση από τη μία, χωρίς την ανάληψη υψηλών ρίσκων από την άλλη.

Η απάντηση είναι καταφατική. Με την προϋπόθεση ότι αντί της λογικής του τριμήνου, ή του εξαμήνου, να ακολουθηθε­ί μία στρατηγική που έχει μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα. Η αγορά σταθερού εισοδήματο­ς στην Ελλάδα προσφέρει λύσεις τέτοιου τύπου. Τόσο τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου όσο και εταιρειών προσφέρουν σε ορίζοντα τριετίας έως και πενταετίας αποδόσεις σημαντικά υψηλότερες από αυτές των επιτοκίων των τραπεζικών καταθέσεων. Για παράδειγμα, τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου που λήγουν το 2022 και το 2023 αποφέρουν αυτήν την περίοδο ετησιοποιη­μένη απόδοση πάνω από 3%, υπό την προϋπόθεση ότι οι κάτοχοί τους θα τα κρατήσουν μέχρι τη λήξη τους. Αντίστοιχε­ς αποδόσεις προσφέρουν κάποια εταιρικά ομολόγα της ελληνικής κεφαλαιαγο­ράς με παρόμοια διάρκεια, ενέχοντας ωστόσο λίγο υψηλότερο ρίσκο σε σχέση με τα κρατικά. Η απόκτηση, όμως, αυτών των χρηματοπισ­τωτικών μέσων αποτελεί για αρκετούς μια πολύπλοκη διαδικασία και αρκετά διαφορετικ­ή από την παράδοση των τραπεζικών λογαριασμώ­ν. Και γι’ αυτήν την κατηγορία ατόμων, ωστόσο, η πρόσβαση στα ομόλογα της ελληνικής κεφαλαιαγο­ράς μπορεί να δοθεί μέσω των αντίστοιχω­ν ομολογιακώ­ν αμοιβαίων κεφαλαίων. Η παράδοση, άλλωστε, εκτός των άλλων, είναι το σκαλί που πατάμε για να ανέβουμε στο επόμενο που οδηγεί ψηλότερα, καταλήγει στην ανάλυσή της η 3Κ Investment Partners ΑΕΔΑΚ.

 ??  ?? Σύμφωνα με την 3Κ Investment Partners ΑΕΔΑΚ, παρά τη νευρικότητ­α στις αγορές δημιουργού­νται επενδυτικέ­ς ευκαιρίες για την απόκτηση μετοχών εταιρειών με καλά θεμελιώδη μεγέθη ή/και εξαγωγικό προσανατολ­ισμό σε καλές τιμές.
Σύμφωνα με την 3Κ Investment Partners ΑΕΔΑΚ, παρά τη νευρικότητ­α στις αγορές δημιουργού­νται επενδυτικέ­ς ευκαιρίες για την απόκτηση μετοχών εταιρειών με καλά θεμελιώδη μεγέθη ή/και εξαγωγικό προσανατολ­ισμό σε καλές τιμές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece