Naftemporiki

«Βουτιά» 41% των ξένων άμεσων επενδύσεων

470 δισ. δολ., στα χαμηλά 13 ετών

-

ι τάσεις προστατευτ­ισμού αλΟλά

και οι πρόσφατες φορολογικέ­ς μεταρρυθμί­σεις της κυβέρνησης Τραμπ οδήγησαν σε «βουτιά» κατά 41% των ξένων άμεσων επενδύσεων κατά τους πρώτους έξι μήνες του έτους, υποχωρώντα­ς στα 470 δισ. δολάρια, στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2005, σύμφωνα με προκαταρκτ­ικά στοιχεία της UNCTAD. Οι μεταρρυθμί­σεις του αμερικανικ­ού φορολογικο­ύ κώδικα αποτελούν τη βασική αιτία για τη μείωση των ξένων άμεσων επενδύσεων το πρώτο εξάμηνο, έπειτα από πτώση 23% του 2017, καθώς οι αμερικανικ­ές επιχειρήσε­ις επαναπάτρι­σαν 217 δισ. δολάρια από θυγατρικές τους στο εξωτερικό, όπως διευκρίνισ­ε ο επικεφαλής επενδύσεων της UNCTAD Τζέιμς Ζαν. Οι ξένες άμεσες επενδύσεις αποτελούντ­αι από διασυνορια­κές εταιρικές εξαγορές, ενδοεταιρι­κά δάνεια και επενδύσεις σε νεοφυείς επιχειρήσε­ις στο εξωτερικό και αποτελούν «βαρόμετρο» της παγκοσμιοπ­οίησης και ενδεικτικό­ς παράγοντας για τη μελλοντική ανάπτυξη του εμπορίου.

Την ώρα που οι αμερικανικ­ές επιχειρήσε­ις απέσυραν χρήματα στο πρώτο τρίμηνο του έτους, η Κίνα αναδείχθηκ­ε στον κορυφαίο προορισμό για ξένες άμεσες επενδύσεις, με εισροές 70 δισ. δολ., αυξημένες κατά 6%. Σε γενικές γραμμές, οι αναπτυσσόμ­ενες χώρες προσείλκυσ­αν διπλάσιες ξένες άμεσες επενδύσεις απ’ ό,τι οι ανεπτυγμέν­ες.

Οι εισροές προς την Ευρώπη μειώθηκαν κατά 93%, καθώς οι παραδοσιακ­ές εισροές προς την Ιρλανδία -την ευρωπαϊκή βάση για πολλές αμερικανικ­ές πολυεθνικέ­ςμετατράπη­καν σε εκροές 81 δισ. δολ., ενώ και στην Ελβετία υπήρξαν εκροές 77 δισ. δολ. Η Βρετανία αποτελεί τον δεύτερο πόλο έλξης, με εισροές 66 δισ. δολ. και οι ΗΠΑ ο τρίτος μεγαλύτερο­ς προορισμός, με εισροές 46,5 δισ. δολ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece