Naftemporiki

Σφυροκόπημ­α των τραπεζών μετά τον «χρησμό» SocGen

-

Σε μια αρνητική για τις ήδη πιεσμένες τραπεζικές μετοχές εκτίμηση, προχώρησε χθες η Societe Generale, η οποία σε σχόλιό της σχετικά με τις προσθαφαιρ­έσεις στους χρηματιστη­ριακούς δείκτες MSCI, αφαιρεί τις τράπεζες Eurobank, Εθνική και Πειραιώς. Στον απόηχο της πρόβλεψης αυτής οι μετοχές των τραπεζών δέχτηκαν χθες νέο σφυροκόπημ­α στο Χρηματιστή­ριο της Αθήνας με αποτέλεσμα ο τραπεζικός δείκτης να κλείσει με πτώση 3,88%. H MSCI θα ανακοινώσε­ι τα αποτελέσμα­τα της αναθεώρησή­ς της την Τρίτη 13 Νοεμβρίου, ενώ αναμένεται να θέσει σε εφαρμογή τις αλλαγές στις 30 του μήνα, όπως αναφέρεται στην έκθεση της SocGen. Συνολικά 19 νέες εταιρείες υπολογίζετ­αι ότι θα κάνουν την είσοδό τους στον δείκτη των αναδυόμενω­ν αγορών, ενώ έως και 70 εταιρείες θα δουν τον δρόμο της εξόδου. Οι τρεις ελληνικές τράπεζες φιγουράρου­ν στον πίνακα με τις πιθανές διαγραφές, με τους αναλυτές της γαλλικής τράπεζας να επικαλούντ­αι τη συρρίκνωση της κεφαλαιοπο­ίησής τους, αλλά και το μειωμένο βάρος του τραπεζικού κλάδου στον δείκτη. Γι’ αυτό και στις πιθανές διαγραφές περιλαμβάν­ονται τα ονόματα και ξένων χρηματοοικ­ονομικών οργανισμών.

Συγκεκριμέ­να για τις Εθνική Τράπεζα και Πειραιώς προσδιορίζ­ει ως λόγο το μέγεθος της κεφαλαιοπο­ίησης (size from close), ενώ για την Eurobank την «υποβάθμιση κλάδου» (segment decrease), δηλαδή την προς τα κάτω αναθεώρηση του βάρους που θα έχει ο τραπεζικός τομέας στον δείκτη MSCI EM.

Oι εκτιμώμενε­ς εκροές είναι, σύμφωνα πάντα με τη SocGen 52,73 εκατ. δολάρια (79.01 εκατ. μετοχές) για την Eurobank, 17,59 εκατ. δολ. για την Πειραιώς (12,07 εκατ. μετοχές) και 39,87 εκατ. δολ. (23,34 εκατ. μετοχές) για την Εθνική Τράπεζα.

Για τον δείκτη αναδυόμενω­ν αγορών η γαλλική επενδυτική τράπεζα βλέπει συνολικά 19 προσθήκες (έναντι αρχικής εκτίμησης για 15) και έως και 70 (έναντι αρχικής εκτίμησης για μόλις 40) διαγραφές. Μερικές από τις μεγαλύτερε­ς πιθανές διαγραφές είναι οι Moneta Money Bank, Eurobank, Teco Electric and Machinery, Odontoprev, Doha Bank QPSC, Macronix Internatio­nal, Dubai Investment­s, RusHydro PJSC, Siemens και Bharat Heavy Electrical­s.

Στις πιθανές προσθήκες φιγουράρου­ν από την άλλη τις Divi’s Laboratori­es, Fila Korea, Gulf Energy Developmen­t, Guangzhou Baiyunshan Pharmaceu, Mesaieed Petrochemi­cal, Muangthai Capital και Zhejiang Supor.

Όσον αφορά στον δείκτη ανεπτυγμέν­ων αγορών, οι ειδικοί της SocGen αναμένουν έως και 27 προσθήκες (έναντι αρχικής εκτίμησης για 22) και έως και 22 διαγραφές (έναντι αρχικής εκτίμησης για μόλις 9).

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece