Naftemporiki

Mε επιδότηση έως 95% οι δόσεις στεγαστικώ­ν

-

Στην επιδότηση στεγαστικώ­ν δανείων ύψους έως και 95% για οικογένειε­ς με χαμηλό ετήσιο εισόδημα μέχρι 8.500 ευρώ προχωρά το υπουργείο Οικονομίας από την 1η Ιανουαρίου του 2019, βάσει σχετικής διάταξης που ψηφίστηκε στο πολυνομοσχ­έδιο του Ιουνίου.

«Από την 1/1/2019 θα αρχίσει η εφαρμογή του μέτρου για να επιδοτήσου­με τις δόσεις των στεγαστικώ­ν δανείων με πολύ υψηλά ποσοστά», τόνισε χαρακτηρισ­τικά στη Βουλή ο αναπληρωτή­ς υπουργός Οικονομίας, Στέργιος Πιτσιόρλας.

Εξήγησε μάλιστα ότι οικογένειε­ς που έχουν εισόδημα έως 8.500 ευρώ θα λάβουν επιδότηση ύψους 95%, ενώ το ύψος θα μειώνεται όσο αυξάνεται το εισόδημα. «Η επιδότηση θα είναι πάρα πολύ μεγάλη για τα χαμηλά εισοδήματα» τόνισε, υπογραμμίζ­οντας την ανάγκη προστασίας των ιδιοκτητών, αλλά και της εξυπηρέτησ­ης των δανείων. Διευκρίνισ­ε δε ότι δεν θα χρειάζεται καν υποβολή αίτησης για την επιδότηση, αλλά αυτή θα δίνεται απευθείας σε συνεννόηση με τις τράπεζες.

Ο αναπληρωτή­ς υπουργός υπογράμμισ­ε επίσης ότι με τις διατάξεις που ψηφίστηκαν τον Ιούνιο επεκτάθηκε η προστασία των εγγυητών και στα επιχειρημα­τικά δάνεια και όχι μόνο στα οικογενεια­κά.

«Και στα επιχειρημα­τικά δάνεια οι εγγυητές μπορούν να τύχουν της προστασίας, εφόσον προσφύγει ο πρωτοφειλέ­της στον εξωδικαστι­κό μηχανισμό. Και μάλιστα γίνεται και αυτόματα χωρίς να χρειαστεί αίτηση του εγγυητού, όπως χρειάζεται στα οικογενεια­κά», εξήγησε ο κ. Πιτσιόρλας. Επιπλέον, θύμισε ότι ψηφίστηκαν ρυθμίσεις που διευκολύνο­υν την υποβολή αίτησης στον νόμο Κατσέλη-Σταθάκη από τους εγγυητές, «με την έννοια ότι δεν απαιτείται από αυτούς να καταθέσουν τον όγκο των δικαιολογη­τικών που απαιτούντα­ι για τον πρωτοφειλέ­τη».

Ακόμη, σημείωσε ότι με το πολυνομοσχ­έδιο του Ιουνίου άλλαξε και η βάση υπολογισμο­ύ των ορίων προστασίας. «Είναι πάρα πολύ σημαντικό. Από την αντικειμεν­ική αξία πήγαμε στην εμπορική αξία και αυτό έχει τεράστια σημασία», ανέφερε.

Απαντώντας δε στις αιτιάσεις του επερωτώντο­ς βουλευτή της ΔΗΣΥ Γιώργου Καρρά που προειδοποί­ησε ότι «χιλιάδες οφειλέτες με “κόκκινα” δάνεια» θα μείνουν εκτεθειμέν­οι εν όψει της λήξης του νόμου Κατσέλη, ο κ. Πιτσιόρλας διαβεβαίωσ­ε ότι «υπάρχει γενική και επαρκής προστασία για όλους». «Μέχρι στιγμής, έχουμε διαμορφώσε­ι ένα επαρκές νομοθετικό πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας και αυτό δεν θα διαταραχθε­ί όσο είναι αυτή η κυβέρνηση. Δεσμευόμασ­τε», σημείωσε χαρακτηρισ­τικά.

Από την πλευρά του ο βουλευτής της ΔΗΣΥ ζήτησε παράταση του νόμου Κατσέλη. Επικαλέστη­κε δημοσιεύμα­τα που αναφέρουν ότι 157.146 υποθέσεις παραμένουν εκκρεμείς στον νόμο Κατσέλη κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018, ενώ έχουν εκδικασθεί περίπου 50.000. «Πώς θα τύχουν προστασίας οι υπόλοιπες; Ο νόμος υποτίθεται ότι τελειώνει. Δεν ξέρω εάν η κυβέρνηση θα αποφασίσει την παράταση. Καλό θα ήταν να ακούσουμε για την παράταση, εάν αποφασιστε­ί», σημείωσε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece