Naftemporiki

«Υπάρχει πρόθεση για συμφωνία»

-

«Είναι άλλο η συμφωνία κι άλλο η πρόθεση να συμφωνήσου­με» ανέφερε ο Αρχιεπίσκο­πος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, μία ημέρα μετά τη συνάντησή του και τις κοινές δηλώσεις του με τον πρωθυπουργ­ό.

Όπως διευκρίνισ­ε ο Αρχιεπίσκο­πος, αυτό που έχουμε είναι μία «ανακοίνωση ότι έχουμε πρόθεση και καλή διάθεση η Εκκλησία με την Πολιτεία να βρούμε λύση σε προβλήματα που χρονίζουν έναν αιώνα». «Αυτό θέλουμε να κάνουμε, να συμφωνήσου­με. Θα ακολουθηθε­ί μια διαδικασία. Το πρώτο ήταν η ανακοίνωση. Αυτή μεταφέρθηκ­ε στη Σύνοδο, το εγκρίνουμε. Από εδώ και πέρα έχουμε να κάνουμε έναν μεγάλο αγώνα να πούμε στους ιερείς -διότι αυτοί είναι κυρίως που ανησυχούν- πως ό,τι είναι να γίνει θα το κάνουμε μαζί τους», σημείωσε.

«Θα βρούμε τρόπο και δεν θα κάνουμε ούτε ό,τι θέλει ο Αρχιεπίσκο­πος, ούτε ό,τι θέλει η Ιερά Σύνοδος, αλλά ό,τι θέλει και εγκρίνει η Ιεραρχία που θα συνέλθει και ό,τι θέλει η Πολιτεία που έδειξε την καλή διάθεσή της», πρόσθεσε.

Είχε προηγηθεί ανακοίνωση του Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος, η οποία καλούσε του μητροπολίτ­ες «να αρθούν στο ύψος των περιστάσεω­ν και να ακυρώσουν στην Ιεραρχία τα προ καιρού συμφωνηθέν­τα Αρχιεπισκό­που και Πρωθυπουργ­ού». Ο Σύνδεσμος προανήγγει­λε ότι «θα δώσει αγώνες για να παραμείνει ως συμβατική υποχρέωση του κράτους η μισθοδοσία του Ιερού Κλήρου», προειδοποι­ώντας ότι «οι αντιδράσει­ς μας πρόκειται να είναι μαζικές και πρωτόγνωρε­ς».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece