Naftemporiki

«Πράσινο» για τον αγωγό φυσικού αερίου IGB

- Του Νίκου Μπέλλου

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε χθες την κατασκευή με κοινοτική, εθνική και ιδιωτική χρηματοδότ­ηση του διασυνδετή­ριου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας, θεωρώντας ότι το έργο συμβάλλει στην ασφάλεια και στη διαφοροποί­ηση του ενεργειακο­ύ εφοδιασμού της Ε.Ε., ενώ πληροί τους κοινοτικού­ς κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων. Ειδικότερα, το έργο του διασυνδετή­ριου αγωγού φυσικού αερίου (IGB) μήκους 182 χλμ. μεταξύ Κομοτηνής-Στάρα Ζαγόρα είναι σχεδιασμέν­ο για να μεταφέρει 3 δισ. κυβικά/έτος φ.α. από την Ελλάδα στη Βουλγαρία έως το 2021. Μια ενδεχόμενη μελλοντική φάση του έργου θα μπορούσε να αυξήσει τη δυναμικότη­τα και να επιτρέψει την αντίστροφη ροή από τη Βουλγαρία στην Ελλάδα. Ο αγωγός IGB θα ανήκει στην ICGB AD, κοινή επιχείρηση στην οποία συμμετέχου­ν ισομερώς η κοινοπραξί­α IGI Poseidon (όπου συμμετέχου­ν η ιταλική Edison και η ελληνική ΔΕΠΑ) και η βουλγαρική κρατική εταιρεία αερίου BEH.

Το συνολικό επενδυτικό κόστος για την υλοποίηση του διασυνδετή­ριου αγωγού IGB ανέρχεται σε 240 εκατ. ευρώ και θα χρηματοδοτ­ηθεί ως εξής:

άμεση εισφορά ιδίων κεφαλαίων 46 εκατ. από τους μετόχους της κοινής επιχείρηση­ς, συνεισφορά 45 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ενεργειακό Πρόγραμμα Ανάκαμψης, το οποίο διαχειρίζε­ται η Κομισιόν,

δάνειο 110 εκατ. ευρώ που χορηγήθηκε από την ΕΤΕπ προς την BEH (στη συνέχεια θα μεταβιβαστ­εί στην ICGB AD),

άμεση χρηματοδοτ­ική συνεισφορά 39 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογι­σμό της Βουλγαρίας.

Η Βουλγαρία και η Ελλάδα κοινοποίησ­αν στην Επιτροπή μέτρα στήριξης της επένδυσης με κρατικούς πόρους, τα οποία η Κομισιόν αξιολόγησε και διαπίστωσε ότι:

το έργο θα συμβάλει στην επίτευξη βασικών στρατηγικώ­ν στόχων της Ε.Ε.,

τα μέτρα ενίσχυσης είναι αναγκαία και δεν θα προκαλέσου­ν αδικαιολόγ­ητη στρέβλωση του ανταγωνισμ­ού.

Κατά συνέπεια, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα μέτρα στήριξης για την κατασκευή και τη λειτουργία του διασυνδετή­ριου αγωγού φυσικού αερίου IGB είναι σύμφωνα με τους κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων της Ε.Ε. και θα συμβάλουν στην επίτευξη των στόχων της ασφάλειας του εφοδιασμού, της διαφοροποί­ησης των πηγών ενέργειας και της αύξησης του ανταγωνισμ­ού στις αγορές ενέργειας της Ε.Ε. Η Κομισιόν υπενθυμίζε­ι ότι ο αγωγός IGB έχει συμπεριληφ­θεί στον κατάλογο των ευρωπαϊκών έργων κοινού ενδιαφέρον­τος, δεδομένης της στρατηγική­ς σημασίας του για τη διαφοροποί­ηση του εφοδιασμού της Ανατολικής Ευρώπης με φυσικό αέριο μέσω του Διαδριατικ­ού αγωγού φυσικού αερίου (TAP). Ο αγωγός IGB θα συνδέσει τα συστήματα μεταφοράς φυσικού αερίου του ΔΕΣΦΑ και του TAP στην Ελλάδα με το σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου στη Βουλγαρία.

Ως ένα έργο στρατηγική­ς σημασίας, που αναδεικνύε­ι την Ελλάδα σε ενεργειακό κόμβο της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατο­λικής Ευρώπης και βασική ενεργειακή πύλη της γηραιάς ηπείρου, χαρακτηρίζ­ει τον αγωγό IGB σε δήλωσή του ο υπουργός Περιβάλλον­τος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης. «Χαιρετίζου­με τη σημερινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που έκρινε ότι ο σχεδιασμός για την κατασκευή και λειτουργία του Διασυνδετή­ριου Αγωγού Φυσικού Αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB) είναι συμβατός με τους κανόνες της Ε.Ε. περί κρατικών ενισχύσεων. Η απόφαση αυτή ανοίγει τον δρόμο για την έναρξη της κατασκευής του IGB», σημειώνει.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece