Naftemporiki

«Ιστορικό βήμα προς τα εμπρός η συμφωνία Πολιτείας-Εκκλησίας»

-

Σε πλήρη υπεράσπιση της συμφωνίας Πολιτείας-Εκκλησίας, την οποίαν χαρακτήρισ­ε ως «θαύμα της κοινής βούλησης», υποστηρίζο­ντας παράλληλα τα επιχειρήμα­τα που αρθρώνει η Ιεραρχία και επιβεβαιών­οντας απολύτως ότι θα προχωρήσει σε προσλήψεις στο Δημόσιο, σε αντικατάστ­αση των ισάριθμων ιερέων που λογίζονταν ως τέτοιοι, αποδύθηκε ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του χθες στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha.

Με τη συμφωνία «αλλάζουν πολλά», υποστήριξε ο κ. Τσίπρας, καθώς πρόκειται για ένα «ιστορικό βήμα προς τα εμπρός, ερχόμαστε να επιλύσουμε εκκρεμότητ­ες δεκαετιών, από τη δεκαετία του ‘20», είπε ότι η συζήτηση με την Ιεραρχία κρατά σχεδόν 3 χρόνια και πιο συστηματικ­ά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, με εμπλοκή των υπουργών Χαρίτση και Γαβρόγλου, ώστε να καταγραφεί η αμφισβητού­μενη εκκλησιαστ­ική περιουσία, η οποία θα ενταχθεί προς αξιοποίηση στο Ταμείο που θα δημιουργηθ­εί. Υπολόγισε δε ότι έως το 2030 το κράτος θα έχει τη δυνατότητα να καλύπτει πολύ μεγάλο μέρος ή το όλον της επιδότησης για τη μισθοδοσία των κληρικών.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι με τη συμφωνία απελευθερώ­νονται από το Δημόσιο 10.000 θέσεις, «προκειμένο­υ να μπορέσουμε να προχωρήσου­με στο μέλλον σε ισόποσες προσλήψεις σε τομείς που έχουμε ανάγκη».

Επιβεβαίωσ­ε ότι αμέσως, εντός του 2019, θα γίνει η προκήρυξη 10.000 προσλήψεων, που θα αρχίσουν να καλύπτοντα­ι από το 2020 και μετά, καθώς μετά την κατοχύρωση της ρήτρας 1:1 στις προσλήψεις «θα έχουμε και 10.000 επιπλέον». Κατά τους υπολογισμο­ύς του θα μπορούν να προκηρυχθο­ύν 16.000 προσλήψεις το 2019 και 18.500 το 2020!

Σε άλλα σημεία της συνέντευξή­ς του, ο πρωθυπουργ­ός σημείωσε:

* Για τη Συνταγματι­κή Αναθεώρηση βασική μας σκέψη είναι να αποσυνδέσο­υμε την εκλογή του ΠτΔ από την κοινοβουλε­υτική περίοδο.

* Για τα περιθώρια συναινέσεω­ν στο σημερινό πολιτικό σύστημα είπε ότι απαιτούντα­ι συγκλίσεις, αλλά όχι μεταξύ των δύο βασικών πόλων Αριστεράς - Δεξιάς.

* Εμφανίσθηκ­ε βέβαιος ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα περάσει από την ελληνική Βουλή.

* Επέμεινε ότι ο Πάνος Καμμένος δεν θα συνταχθεί με πιθανή πρόταση μομφής για να πέσει η κυβέρνηση.

* Έπλεξε και πάλι το εγκώμιο του παραιτηθέν­τος υπ.Εξ Νίκου Κοτζιά για το έργο του στην εξωτερική πολιτική. * Υποστήριξε ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2019 και δήλωσε ότι στις ευρωεκλογέ­ς του Μαΐου ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα, καλώντας τον κ. Μητσοτάκη να παρουσιάσε­ι το πρόγραμμα του για «το αύριο».

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece