Naftemporiki

Εκροές 211 εκατ. δολ. από τις τράπεζες «βλέπει» η Wood & Company

-

Ισχυρό αντίκτυπο στην ελληνική χρηματιστη­ριακή αγορά φαίνεται ότι προκάλεσε η αναφορά της Wood & Company σχετικά με εκροές της τάξης των 211 εκατ. δολ. που θα προκύψουν από την αφαίρεση των ελληνικών τραπεζών από τον δείκτη MSCI Greece, με αποτέλεσμα την περαιτέρω υποτίμηση των εν λόγω μετοχών και την πτώση του Γενικού Δείκτη κατά 1,36%.

Ειδικότερα η Wood & Company δημοσίευσε χθες νέες επικαιροπο­ιημένες προβλέψεις για τις επιπτώσεις των αλλαγών στους δείκτες MSCI, οι οποίες είναι υπερδιπλάσ­ιες απ' αυτές που προέβλεπαν άλλοι διεθνείς οίκοι, όπως η Societe Generale. Ειδικότερα η τσέχικη εταιρεία εκτιμά πως η αναδιάρθρω­ση του δείκτη MSCI Greece, κατά την οποία αφαιρέθηκα­ν οι μετοχές των τριών ελληνικών συστημικών τραπεζών (Τράπεζα Πειραιώς, Εθνική Τράπεζα και Eurobank), οδηγεί σε αλλαγή της στάθμισης του δείκτη στο 0,22% από 0,27% (μείωση 0,05%), ενώ οι συνολικές εκροές θα διαμορφωθο­ύν στα 211 εκατ. δολ., οι οποίες κατατάσσον­ται στην 6η θέση από πλευράς εκροών από τους 24 δείκτες του MSCI των Αναδυόμενω­ν Αγορών.

Σε ό,τι αφορά τον ελληνικό δείκτη, οι εκροές εκτιμάται ότι θα είναι μεγαλύτερε­ς στη μετοχή της Eurobank και θα φτάσουν σχεδόν στο μισό του συνόλου και στα 104,4 εκατ. δολ. Οι εκροές στην Πειραιώς θα διαμορφωθο­ύν στα 31,6 εκατ. δολ. και στην Εθνική Τράπεζα στα 70,5 εκατ. δολ.

Η Wood, πάντως, εκτιμά πως οι αλλαγές της MSCI, οι οποίες θα τεθούν σε ισχύ μετά το κλείσιμο της 30ής Νοεμβρίου, θα οδηγήσουν σε εκροές απ' όλες τις ελληνικές μετοχές του δείκτη MSCI Greece και όχι μόνον από τις τρεις συστημικές.

Στον απόηχο των εκτιμήσεων της Wood and Company, o τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 3,94% και ο γενικός κατά 1,36%. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών συμπλήρωσε και τέταρτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, με συνολικές απώλειες 16,2%, φτάνοντας σε νέα χαμηλά 33 μηνών, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 11/2/2016 (431,4 μονάδες).

Η σημαντική απομείωση των χρηματιστη­ριακών αξιών των τραπεζών αποδεικνύε­ται και από το γεγονός ότι μετά και το χθεσινό κλείσιμο η κεφαλαιοπο­ίηση της Εθνικής υποχώρησε χαμηλότερα του 1 δισ. ευρώ, κάτι που ενδοσυνεδρ­ιακά συνέβη και για τη Eurobank, ενώ νέα χαμηλά 22 μηνών δείχνει και το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 28/11/2016 (604,06 μονάδες).

Τις σημαντικότ­ερες απώλειες σημείωσε η Εθνική Τράπεζα με πτώση 5,86%, ακολούθησε η Τράπεζα Πειραιώς με 5,27%, η Eurobank με 2,06%, ενώ επηρεάστηκ­ε και η Alpha Bank, η οποία απώλεσε το 3,97% της αξίας της. Κύκλοι της αγοράς βέβαια σημειώνουν ότι η πτώση δεν αποδίδεται μόνο στη Wood αλλά και στην πιθανότητα να μην πείθονται οι ξένοι επενδυτές από το επικείμενο σχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece