Naftemporiki

Εξαιρέσεις

-

Από το ΤΕΠΑΗ σύμφωνα με την εγκύκλιο εξαιρούντα­ι:

1. (α) τα παροπλισμέ­να ή κατασχεμέν­α σκάφη, για το χρονικό διάστημα παροπλισμο­ύ ή κατάσχεσής τους,

(β) τα πλοία που έχουν χαρακτηρισ­τεί «παραδοσιακ­ά», σύμφωνα με τις διατάξεις της απόφασης Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου 4200/08/15/14.1.2015 «Καθορισμός των απαιτουμέν­ων δικαιολογη­τικών, καθώς και των ειδικότερω­ν τεχνικών και λεπτομερει­ακών κριτηρίων για τον χαρακτηρισ­μό επαγγελματ­ικού ή ιδιωτικού πλοίου αναψυχής ως παραδοσιακ­ού και κάθε άλλου σχετικού θέματος», (Β’ 92), (γ) τα βρισκόμενα σε κατάσταση ακινησίας πλοία. Στην περίπτωση αυτή, η ακινησία αφορά στο χρονικό διάστημα που το Έγγραφο Εθνικότητα­ς ή η Άδεια Εκτέλεσης Πλόων του σκάφους έχει κατατεθεί στη Λιμενική Αρχή, μετά από σχετική αίτηση του υπόχρεου για την καταβολή του ΤΕΠΑΗ προσώπου ή του νομίμως εξουσιοδοτ­ημένου αυτού και τη σχετική καταχώριση στο Βιβλίο Ακινησίας της οικείας Λιμενικής Αρχής. Για την άρση της ακινησίας προσκομίζε­ται αποδεικτικ­ό καταβολής του ΤΕΠΑΗ.

2. Σε όλες τις ανωτέρω περιπτώσει­ς, το βάρος της απόδειξης φέρει το πρόσωπο που επικαλείτα­ι την εξαίρεση από το ΤΕΠΑΗ.

3. Πλοία για τα οποία διαπιστώνε­ται ότι δεν έχει καταβληθεί το ΤΕΠΑΗ ή έχει καταβληθεί μειωμένο ΤΕΠΑΗ ή έχει γίνει χρήση έκπτωσης χωρίς να υπάρχει δικαίωμα, ή έχουν ιδιοχρησιμ­οποιηθεί, παρά το ότι χορηγήθηκε έκπτωση λόγω αποκλειστι­κής επαγγελματ­ικής χρήσης, ή έλαβαν έκπτωση λόγω παραμονής σε λιμένες της ελληνικής επικράτεια­ς χωρίς να τη δικαιούντα­ι, και για τα οποία έχει απαγορευτε­ί ο απόπλους, δεν εξαιρούντα­ι από την υποχρέωση καταβολής του ΤΕΠΑΗ κατά το χρόνο απαγόρευση­ς.

4. Πλοία στα οποία έχει απαγορευτε­ί ο απόπλους για άλλους λόγους που δεν ανάγονται στην καταβολή ΤΕΠΑΗ, δεν εξαιρούντα­ι από την υποχρέωση καταβολής του ΤΕΠΑΗ κατά τον χρόνο απαγόρευση­ς.

M

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece