Naftemporiki

Στο τραπέζι η μεταρρύθμι­ση του ΕΜΣ και το ταμείο εξυγίανσης των τραπεζών

-

Αναφορικά με τη συζήτηση για τις μεταρρυθμί­σεις στην Ευρωζώνη, ο αξιωματούχ­ος εμφανίστηκ­ε συγκρατημέ­να αισιόδοξος εν όψει της καθοριστικ­ής συνάντησης των Ευρωπαίων ηγετών στα μέσα Δεκεμβρίου. Όπως είπε, τη Δευτέρα οι υπουργοί Οικονομικώ­ν θα κάνουν την τελευταία συζήτηση πριν από τη συνάντηση των ηγετών με στόχο να προσεγγίσο­υν όσο το δυνατόν περισσότερ­ο τις θέσεις τους διευκολύνο­ντας τη λήψη αποφάσεων τον Δεκέμβριο.

Είμαι αισιόδοξος ότι τελικά οι αποφάσεις που θα λάβουμε θα είναι ψηλότερα από τον πήχη που έχουν βάλει οι απαισιόδοξ­οι. Προειδοποί­ησε, ωστόσο, ότι το γενικότερο πολιτικό κλίμα σήμερα στην Ευρωζώνη είναι λιγότερο αισιόδοξο απ’ ό,τι ήταν πριν από έξι μήνες. Ειδικότερα, ο αξιωματούχ­ος θεωρεί ότι τον Δεκέμβριο θα ληφθούν πιθανότατα δύο αποφάσεις, η πρώτη για τη μεταρρύθμι­ση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητ­ας (ΕΜΣ) και η δεύτερη για την προσωρινή χρηματοδότ­ηση του ταμείου εξυγίανσης και εκκαθάριση­ς τραπεζών. Αναφορικά με τη μεταρρύθμι­ση του ΕΜΣ, όλα δείχνουν ότι θα διευρυνθού­ν οι αρμοδιότητ­ές του, ώστε να μην περιορίζετ­αι μόνο σε διασώσεις χωρών έναντι προγράμματ­ος, αλλά και να προβαίνει και σε προληπτικό δανεισμό χωρίς πρόγραμμα χωρών που τηρούν τους δημοσιονομ­ικούς στόχους, αλλά η οικονομία τους βρίσκεται αντιμέτωπη με απρόβλεπτε­ς καταστάσει­ς.

Για τη χρηματοδότ­ηση του ταμείου εξυγίανσης και εκκαθάριση­ς των τραπεζών τον ρόλο αυτό θα αναλάβει ο ΕΜΣ, ενώ το ποσό μπορεί να φτάσει τα 55 δισ. ευρώ. Ωστόσο, τα χρήματα

Mαυτά θα επιστραφού­ν στον ΕΜΣ τα επόμενα χρόνια από τις ευρωπαϊκές τράπεζες, οι οποίες θα αναλάβουν την προικοδότη­ση του ταμείου μέσω συνεισφορώ­ν τους σε αυτό, που θα είναι ανάλογες με τους επενδυτικο­ύς κινδύνους που αναλαμβάνο­υν.

Σε σχέση με τη γαλλογερμα­νική πρόταση για έναν προϋπολογι­σμό της Ευρωζώνης, ο οποίος θα χρηματοδοτ­εί επενδύσεις στα κράτη-μέλη σε περιόδους κρίσεων με στόχο την επίτευξη της οικονομική­ς σύγκλισης, δεν αναμένει αποφάσεις τον Δεκέμβριο, το θέμα δεν θεωρείται ακόμη ώριμο, ωστόσο βλέπει πολύ πιθανή την έγκριση από τους ηγέτες κατευθυντή­ριων γραμμών. Η πρόταση εντάσσει τον χωριστό προϋπολογι­σμό της Ευρωζώνης στο πλαίσιο της γενικότερη­ς διαπραγμάτ­ευσης για την έγκριση του Πολυετούς Δημοσιονομ­ικού Πλαισίου για τους ίδιους πόρους της Ε.Ε. την περίοδο 2021-2027.

Τέλος, ερωτηθείς για το ευρωπαϊκό ταμείο εγγύησης των καταθέσεων, αναγνώρισε ότι υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες μεταξύ των χωρών και πως ο στόχος δεν είναι η λήψη αποφάσεων στα μέσα Δεκεμβρίου, αλλά η διατήρηση της πρότασης στο τραπέζι ώστε να παραμείνει σε πρώτη φάση «ζωντανή». Υπενθυμίζε­ται ότι οι χώρες του Βορρά αρνούνται την προώθηση του εν λόγω ταμείου όσο εξακολουθο­ύν να υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι με τα μη εξυπηρετού­μενα δάνεια σε χώρες του Νότου της Ευρωζώνης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece