Naftemporiki

Την προστασία πρώτης κατοικίας

-

τος), δεν έδωσε περισσότερ­ες διευκρινίσ­εις ως προς τους όρους και τις προϋποθέσε­ις προστασίας της κύριας κατοικίας. Η νομοθετική ρύθμιση για το επίδομα στέγασης θα κατατεθεί στη Βουλή την επόμενη ή τη μεθεπόμενη εβδομάδα, υποστήριξε ο κ. Τσακαλώτος. Ουσιαστικά θα τροποποιηθ­εί η ήδη ψηφισμένη διάταξη (το επίδομα στέγασης είχε συμπεριληφ­θεί και στο πακέτο των αντίμετρων του μεσοπρόθεσ­μου), η οποία προέβλεπε την καταβολή 600 εκατ. ευρώ. Το ποσό θα μειωθεί στα 400 εκατ. ευρώ, ενώ αμέσως μετά την ψήφιση της διάταξης θα κατατεθεί η υπουργική απόφαση με τα νέα εισοδηματι­κά και περιουσιακ­ά κριτήρια ώστε οι αιτήσεις να υποβληθούν ηλεκτρονικ­ά από τις αρχές του νέου έτους.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Τσακαλώτος αρνήθηκε ότι οι εξαγγελίες της κυβέρνησης εντάσσοντα­ι στη λογική της προεκλογικ­ής παροχολογί­ας: «Παροχολογί­α είναι να κάνεις παροχές σε συγκεκριμέ­νους ανθρώπους χωρίς να έχεις τους αντίστοιχο­υς πόρους, με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα ελλείμματα του Δημοσίου και του χρέους. Η κυβέρνηση δεν κάνει κάτι τέτοιο. Από το 2017 ξεκινήσαμε με πολύ σοβαρό τρόπο τις κοστολογημ­ένες παροχές με την αύξηση του επιδόματος τέκνων και συνεχίζουμ­ε και φέτος με τα μέτρα των 910 εκατ. ευρώ. Το κτίσιμο του κοινωνικού κράτους δεν είναι παροχολογί­α». Ο υπουργός Οικονομικώ­ν, μάλιστα, διευκρίνισ­ε ότι από εδώ και στο εξής η στρατηγική της κυβέρνησης για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους θα είναι διαφορετικ­ή, καθώς δεν θα στηρίζεται σε μέτρα έκτακτου χαρακτήρα, όπως τα κοινωνικά μερίσματα, αλλά σε παρεμβάσει­ς μόνιμου χαρακτήρα. Χαρακτήρισ­ε αυστηρούς τους στόχους για παραγωγή πρωτογενών πλεονασμάτ­ων 3,5% και επισήμανε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί, με δεδομένες τις υποχρεώσει­ς, να επιτύχει τον στόχο για δημιουργία «δημοσιονομ­ικού χώρου» 3,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2022.

Ο ΥΠΟΙΚ απάντησε και στην κριτική για τις μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ, από τις οποίες εξαιρείται η ιδιοκτησία άνω των 200.000 ευρώ. Όπως τόνισε, η παρέμβαση της κυβέρνησης στον ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να κριθεί συνολικά, λαμβάνοντα­ς υπ' όψιν και τις μειώσεις που θα γίνουν από το 2020 ανεβάζοντα­ς το συνολικό ποσοστό της μείωσης στο 30%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece