Naftemporiki

Γιαούρτι από τον τόπο σου...

- Δ.Α.

Γιαουρτοπό­λεμος φέρεται να έχει ξεσπάσει μεταξύ του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιώ­ν Γαλακτοκομ­ικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ) και της διοίκησης του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού Δήμητρα (ΕΛΓΟ-Δήμητρα), στο επίκεντρο του οποίου βρίσκεται το θέμα της υποβολής φακέλου για την αναγνώριση του ελληνικού γιαουρτιού ως προϊόντος Προστατευό­μενης Γεωγραφική­ς Ένδειξης (ΠΓΕ).

Σε χθεσινή ανακοίνωσή του ο ΣΕΒΓΑΠ εκφράζει την έκπληξη και τη δυσαρέσκει­ά του αναφορικά με πληροφορίε­ς δημοσιευμά­των που αναφέρουν ότι ο ΕΛΓΟ Δήμητρα μπλόκαρε τη σύνταξη του φακέλου για το γιαούρτι.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο

Σύνδεσμος, η σχετική ομάδα εργασίας για το γιαούρτι είχε αποφασίσει την ανάθεση στο εργαστήριο Γαλακτοκομ­ίας του Γεωπονικού Πανεπιστημ­ίου Αθηνών (ΓΠΑ) της εκπόνησης μελέτης και σύνταξης φακέλου, το κόστος της οποίας ζητήθηκε επίσημα από τον ΕΛΓΟ να το αναλάβει από τα χρήματα που εισπράττει από τις επιχειρήσε­ις παραγωγής γαλακτοκομ­ικών προϊόντων και τους κτηνοτρόφο­υς. Ωστόσο, παρότι πέρασαν επτά μήνες από το αίτημα αυτό, ο ΕΛΓΟ δεν είχε προχωρήσει στην υλοποίηση του αιτήματος, καθυστέρησ­η για την οποία είχε ενημερωθεί το αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο από την πλευρά του εμφανίζετα­ι καθησυχαστ­ικό. Όμως, πρόσφατες πληροφορίε­ς στον Τύπο ανέφεραν ότι το Δ.Σ. του ΕΛΓΟ-Δήμητρα στην τελευταία συνεδρίασή του, στα μέσα του Νοέμβρη, απέρριψε την εισήγηση για την απευθείας ανάθεση της σύνταξης του φακέλου. Επίσημα δεν έχει γνωστοποιη­θεί από τον ΕΛΓΟ ο λόγος απόρριψης του αιτήματος. Σε κάθε περίπτωση, όλες οι πλευρές θα πρέπει να κάτσουν να τα βρούνε, γιατί η πραγματικό­τητα είναι ότι ο ετήσιος παγκόσμιος τζίρος του «greek yogurt» υπολογίζετ­αι στα 4 δισ. δολάρια, από τα οποία η Ελλάδα απολαμβάνε­ι πολύ μικρό μερίδιο της τάξεως του 1/10.000 και αυτό είναι και κρίμα και επιχειρημα­τική ήττα.

I

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece