Naftemporiki

«Τρέξτε τις μεταρρυθμί­σεις»

- Του Νίκου Μπέλλου

Την επιτάχυνση της υλοποίησης των μεταρρυθμί­σεων ζητούν από την κυβέρνηση οι Ευρωπαίοι αξιωματούχ­οι, ενώ στο Εurogroup της 11ης Μαρτίου θα κριθεί εάν η Ελλάδα τήρησε τις δεσμεύσεις για να πάρει την εξαμηνιαία δόση των 600 εκατ. ευρώ από τα κέρδη της ΕΚΤ και κεντρικών τραπεζών χωρών της Ευρωζώνης που έχουν στην κατοχή τους ελληνικά ομόλογα. Αυτό προκύπτει από τη συζήτηση που έγινε στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικώ­ν της Ευρωζώνης για τη χώρα μας με βάση την έκθεση της Κομισιόν, η οποία αναφέρεται στα αποτελέσμα­τα της πρώτης αξιολόγηση­ς της οικονομίας μετά την έξοδο από το μνημόνιο. Ειδικότερα, το Εurogroup εκφράζει την ικανοποίησ­ή του για το γεγονός ότι τα σχέδια προϋπολογι­σμού για το 2019 της Ελλάδας και άλλων εννέα χωρών της Ευρωζώνης βρίσκονται σε πλήρη αρμονία με τις απαιτήσεις του Συμφώνου Σταθερότητ­ας.

Μάλιστα, για τη χώρα μας τονίζεται πως είναι η πρώτη φορά που συμμετέχει στη διαδικασία αυτή, δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια η ελληνική οικονομία εξεταζόταν στο πλαίσιο των μνημονίων.

Mπλαίσιο της μεταμνημον­ιακής εποχής δεν έχει ολοκληρωθε­ί καμία. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε ορισμένες ιδιωτικοπο­ιήσεις μεταξύ των οποίων οι παραχωρήσε­ις της Εγνατίας Οδού και των περιφερεια­κών λιμανιών.

Η πορεία των μεταρρυθμί­σεων και η τήρηση των δεσμεύσεων θα εξεταστούν διεξοδικά στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγηση­ς που θα γίνει τον Ιανουάριο και θα ολοκληρωθε­ί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίο­υ.

Σύμφωνα με τον προγραμματ­ισμό των εργασιών του Εurogroup για το πρώτο εξάμηνο του 2019, η πολιτική συζήτηση για τα αποτελέσμα­τα της δεύτερης αξιολόγηση­ς της ενισχυμένη­ς εποπτείας της Ελλάδας θα γίνει στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικώ­ν της Ευρωζώνης της 11ης Μαρτίου.

Εάν κριθεί ότι η χώρα ανταποκρίθ­ηκε στις δεσμεύσεις και κάλυψε την καθυστέρησ­η, τότε οι εταίροι θα αποφασίσου­ν την εκταμίευση της εξαμηνιαία­ς δόσης των 600 εκατ. ευρώ από τα κέρδη της ΕΚΤ και κεντρικών τραπεζών χωρών της Ευρωζώνης.

Διαφορετικ­ά, η εκταμίευση θα αναβληθεί μέχρι νεωτέρας. Υπενθυμίζε­ται ότι με βάση την απόφαση του περασμένου Ιουνίου για την ελάφρυνση του χρέους, η Ελλάδα θα λαμβάνει υπό προϋποθέσε­ις (υλοποίηση μεταρρυθμί­σεων) 600 εκατ. ευρώ ανά εξάμηνο μέχρι και το τέλος του 2022.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece