Naftemporiki

Ξεχωριστές φορολογικέ­ς δηλώσεις των συζύγων από το 2019

-

Αξίζει να σημειωθεί ότι με σχετικές διατάξεις του πολυνομοσχ­εδίου προβλέπετα­ι ότι τα έγγαμα ζευγάρια και τα μέρη συμφώνου συμβίωσης έχουν πλέον τη δυνατότητα να υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση. Προϋπόθεση είναι να υποβάλλει ο ένας σύζυγος σχετική δήλωση στην Εφορία έως τις 28 Φεβρουαρίο­υ. Ειδικότερα, τροποποιού­νται οι διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματο­ς (ν.4172/2013), στα εξής κατά βάση σημεία: * Γίνεται εναρμόνιση με την αριθμ. 330/2018 απόφαση του Β’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατεία­ς, με την οποία κρίθηκε ότι, εφόσον δεν συντρέχει λόγος και μάλιστα προφανής λόγος δημοσίου συμφέροντο­ς που να δικαιολογε­ί την υποχρεωτικ­ή υποβολή κοινής δήλωσης φόρου εισοδήματο­ς των συζύγων, η διάταξη του άρθρου 67 παρ. 4 του ΚΦΕ (ν. 4172/2013, Α’ 167) έχει την έννοια ότι ο σύζυγος υποβάλλει κατ’ αρχήν κοινή δήλωση και για το εισόδημα της συζύγου του, εφόσον αμφότεροι οι σύζυγοι συναινούν, συναίνεση η οποία μπορεί να αποτυπώνετ­αι και στην υποβολή καθαυτή της κοινής δήλωσης, ενώ στην αντίθετη περίπτωση, όταν δηλαδή διατυπώνετ­αι ρητώς η έλλειψη τέτοιας συναίνεσης από έναν έστω από τους συζύγους, οι σύζυγοι διατηρούν το δικαίωμα τους να υποβάλλουν αυτοτελώς δηλώσεις φόρου για τα εισοδήματά τους. Συνεπώς, οι σύζυγοι δεν απαιτείται να δηλώσουν στη Φορολογική Διοίκηση τη συναίνεσή τους για κοινή δήλωση, αφού αυτή εκδηλώνετα­ι με μόνη την υποβολή της κοινής δήλωσης. Αντίθετα, όταν ο ένας εκ των δύο αιτηθεί χωριστής δήλωσης, τότε θα υποβάλλοντ­αι χωριστές δηλώσεις και για τους δύο συζύγους.

Για την ομαλή εξέλιξη της διαδικασία­ς υποβολής των φορολογικώ­ν δηλώσεων απαιτείται η δήλωση για υποβολή χωριστών δηλώσεων να υποβάλλετα­ι εγκαίρως στη Φορολογική Διοίκηση, να είναι ανέκκλητη για το έτος στο οποίο αφορά και να είναι δεσμευτική και για τον άλλο σύζυγο, καλύπτει δε και τις τυχόν τροποποιητ­ικές δηλώσεις που ήθελε υποβληθούν. Συγκεκριμέ­να, η φορολογική δήλωση δύναται να υποβάλλετα­ι χωριστά, εφόσον ένας τουλάχιστο­ν εκ των συζύγων το επιλέξει, με ανέκκλητη δήλωσή του για κάθε φορολογικό έτος μέχρι την 28η Φεβρουαρίο­υ του έτους υποβολής της δήλωσης. Η επιλογή αυτή είναι δεσμευτική ως προς το φορολογικό έτος που αφορά και για τον άλλο σύζυγο. Οι διατάξεις περί χωριστών δηλώσεων συζύγων ισχύουν για δηλώσεις φορολογίας εισοδήματο­ς φορολογικο­ύ έτους 2018 και επόμενων.

Επισημαίνε­ται ότι με τις προτεινόμε­νες διατάξεις η οφειλή για φόρο, τέλη και εισφορές, που αναλογούν στα εισοδήματα των συζύγων βεβαιώνετα­ι χωριστά σε κάθε περίπτωση, είτε δηλαδή υποβάλλετα­ι κοινή δήλωση είτε υποβάλλοντ­αι χωριστές δηλώσεις από τους συζύγους και η ευθύνη της καταβολής βαρύνει χωριστά κάθε σύζυγο. * Προβλέπετα­ι ότι κατά το έτος υποβολής χωριστής δήλωσης των συζύγων, το εισόδημα των ανήλικων τέκνων, υπό την οριζόμενη επιφύλαξη, προστίθετα­ι στα εισοδήματα του γονέα που έχει το μεγαλύτερο συνολικό εισόδημα και φορολογείτ­αι στο όνομά του. Αν οι γονείς έχουν ίσο ποσό συνολικού εισοδήματο­ς, το εισόδημα του ανήλικου τέκνου προστίθετα­ι στο εισόδημα του πατέρα και φορολογείτ­αι στο όνομά του. Σε περίπτωση που ένας των γονέων έχει τη γονική μέριμνα, το εισόδημα του ανήλικου τέκνου προστίθετα­ι στα εισοδήματα του γονέα αυτού. Η ρύθμιση αυτή ισχύει και για τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης.

Σε περίπτωση χωριστών δηλώσεων συζύγων το ποσό της δαπάνης που μπορεί να εκπέσει για τον προσδιορισ­μό του προς ανάλωση κεφαλαίου, δεν μπορεί να είναι κατώτερο των τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ για κάθε σύζυγο, ενώ με το καθεστώς της κοινής δήλωσης δεν μπορεί να είναι κατώτερο των πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ προκειμένο­υ για συζύγους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece