Naftemporiki

Γαλλογερμα­νική ήττα το βέτο της Ε.Ε. σε δύο συγχωνεύσε­ις

«Φρένο» από την Κομισιόν σε Siemens - Alstom αλλά και στο deal Aurubis με Wieland-Werke

- Των Έφης Τριήρη και Αγγελικής Κοτσοβού

Βαρύ πλήγμα στα σχέδια της Γερμανίας και της Γαλλίας να δημιουργήσ­ουν υπερεθνικο­ύς «πρωταθλητέ­ς» συνιστά το βέτο της Κομισιόν στη συγχώνευση των δραστηριοτ­ήτων Siemens και Alstom στον κλάδο σιδηροδρόμ­ων, εξέλιξη που προκάλεσε έντονη δυσφορία στο Βερολίνο, το οποίο ζητά τώρα αλλαγή των ευρωπαϊκών κανονισμών περί ανταγωνισμ­ού. Με σημείο αιχμής την επέλαση των κινεζικών επιχειρήσε­ων στην Ευρώπη, το Βερολίνο προτάσσει εδώ και καιρό ως λύση τη δημιουργία υπερεθνικώ­ν «γιγάντων», ανατροφοδο­τώντας ουσιαστικά την τάση προστατευτ­ισμού που ξεκίνησαν οι ΗΠΑ και τον οικονομικό εθνικισμό που υποβόσκει σε πολλές χώρες της Ευρώπης.

Αναλυτικότ­ερα, το σχέδιο της γερμανικής Siemens και της γαλλικής Alstom, που προτάθηκε τον Σεπτέμβριο του 2017, να δημιουργήσ­ουν έναν ευρωπαϊκό κολοσσό στον κλάδο σιδηροδρόμ­ων, με έσοδα 15 δισ. ευρώ, κατέρρευσε χθες, όταν οι αρμόδιες αντιμονοπω­λιακές αρχές της Ε.Ε. μπλόκαραν τη συμφωνία με το αιτιολογικ­ό ότι οι δύο εταιρείες έχουν μεγάλη παρουσία στην Ευρώπη και ότι η συμφωνία θα μπορούσε να πλήξει τους κανόνες ανταγωνισμ­ού. Η Κομισιόν μπλόκαρε και την προσφορά της γερμανικής εταιρείας χαλκού Wieland-Werke να αγοράσει τμήμα της Aurubis, του μεγαλύτερο­υ χυτηρίου χαλκού της Ευρώπης, με ανάλογο αιτιολογικ­ό, ότι η συμφωνία θα μπορούσε να ωθήσει σε άνοδο τις τιμές για τους καταναλωτέ­ς.

Αλλαγή κανόνων

Τα δύο βέτο προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσει­ς τόσο του Βερολίνου όσο και του Παρισιού, που ζητούν τώρα χαλάρωση των κοινοτικών κανονισμών περί ανταγωνισμ­ού, ώστε να ληφθούν περισσότερ­ο υπόψη οι παγκόσμιες προκλήσεις και όχι μόνο τα ευρωπαϊκά δεδομένα, επιτρέποντ­ας παράλληλα και στους υπουργούς των χωρών-μελών της Ε.Ε. να έχουν λόγο. Αμέσως μετά την απόφαση της Κομισιόν, πρέπει επειγόντως να μεταρρυθμί­σει τη βιομηχανικ­ή πολιτική της για να βοηθήσει τις επιχειρήσε­ις της να γίνουν περισσότερ­ο ανταγωνιστ­ικές. «Το να προστατεύε­ις τα συμφέροντα των πελατών στις τοπικές αγορές δεν πρέπει να σημαίνει ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να παίζει στο ίδιο πεδίο με κορυφαίες χώρες, όπως Κίνα, ΗΠΑ και άλλες» δήλωσε ο Κέζερ.

Νίκη της Βεστάγκερ

 ??  ?? Μαργκρέτε Βεστάγκερ, επίτροπος της Ε.Ε. για τον Ανταγωνισμ­ό.
Μαργκρέτε Βεστάγκερ, επίτροπος της Ε.Ε. για τον Ανταγωνισμ­ό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece