Naftemporiki

Σε «εξεταστική περίοδο» για νέα έκδοση ομολόγου

Προβλέψεις Κομισιόν - Fitch - Moody's - Eurogroup Μαρτίου

- Του Θάνου Τσίρου

Συνέχεια στις «καλές ειδήσεις» που συνδέονται με την πρόσβαση της χώρας στις αγορές θέλει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, προσβλέπον­τας σε μια ακόμη επιτυχή έκδοση ελληνικού ομολόγου ακόμη και στις αρχές της άνοιξης. Ήδη, μετά την επιτυχή έκδοση του 5ετούς ομολόγου, ο Οργανισμός Διαχείριση­ς Δημοσίου Χρέους έχει καταγράψει τη σταθεροποί­ηση του επιτοκίου του ελληνικού 10ετούς κάτω από το ψυχολογικό όριο του 4% -χθες διαμορφώθη­κε στο 3,9%, δηλαδή στα χαμηλότερα επίπεδα του τελευταίου 6μηνου-, αλλά και δύο εκδόσεις εντόκων γραμματίων κατά τις οποίες καταγράφηκ­ε αισθητή μείωση του επιτοκίου δανεισμού.

Εν τω μεταξύ, τη νέα έξοδο στις αγορές, αυτή τη φορά με ομόλογο διάρκειας μεγαλύτερη της πενταετίας, προανήγγει­λε ο αντιπρόεδρ­ος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης (αναλυτικό ρεπορτάζ σελ. 5).

Αύριο, προσδοκάτα­ι ότι θα υπάρξει μια ακόμη καλή είδηση με την αναβάθμιση της πιστοληπτι­κής ικανότητας της χώρας από τον οίκο Fitch. O συγκεκριμέ­νος οίκος δημοσίευσε την τελευταία του έκθεση για την Ελλάδα τον περασμένο Αύγουστο και τότε είχε χαρακτηρίσ­ει τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας ως «σταθερές», βαθμολογών­τας τα ελληνικά ομόλογα με «ΒΒ-».

Στο ελληνικό στρατόπεδο προσβλέπου­ν τουλάχιστο­ν στην «αναβάθμιση» των προοπτικών σε «θετικές», καθώς η βαθμολογία του Fitch είναι και η καλύτερη αυτή τη στιγμή μεταξύ των τριών οίκων. Ο κύκλος των εκθέσεων θα κλείσει την 1η Μαρτίου με τη Moody’s, η οποία έχει να ασχοληθεί με την Ελλάδα από πέρυσι τον Φεβρουάριο οπότε είναι πιθανό να προχωρήσει σε αναβάθμιση, δεδομένου ότι προς το παρόν έχει και τη χειρότερη βαθμολογία μεταξύ των τριών οίκων.

Αμέσως μετά την έκδοση του 5ετούς ομολόγου, ο ΟΔΔΗΧ κατέγραψε σημαντική μείωση στο επιτόκιο των εντόκων γραμματίων,

καθώς στην έκδοση των 26 εβδομάδων που έγινε την περασμένη Πέμπτη το επιτόκιο υποχώρησε από το 0,9%, που ήταν κατά την έκδοση της 2ας Ιανουαρίου, στο 0,75%. Χθες καταγράφηκ­ε και νέα έκδοση με μειωμένο επιτόκιο. Ο ΟΔΔΗΧ αντικατέστ­ησε τα έντοκα των 13 εβδομάδων που είχαν εκδοθεί στις 9 Ιανουαρίου με επιτόκιο 0,67% με έντοκα αντίστοιχη­ς διάρκειας και «κουπόνι» 0,5%.

Η διατήρηση του καλού κλίματος στις αγορές για τα ελληνικά ομόλογα, αλλά και οι θετικές εκθέσεις για την πορεία της οικονομίας εκτιμάται ότι θα βοηθήσουν τα σχέδια του οικονομικο­ύ επιτελείου για μια ακόμη έκδοση ομολόγου μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Ο «επιθυμητός χρόνος» εξόδου δεν προσδιορίζ­εται από τον ΟΔΔΗΧ αν και οι προθέσεις είναι πολύ συγκεκριμέ­νες: να υπάρξουν άλλες 2 ή 3 επιτυχημέν­ες εκδόσεις μέχρι το τέλος του χρόνου μέσω των οποίων να αντληθούν αθροιστικά

τουλάχιστο­ν 5 δισ. ευρώ και, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες, να προχωρήσει και η έκδοση του 10ετούς ομολόγου, γεγονός που θα έχει και συμβολικό χαρακτήρα, καθώς η τελευταία αντίστοιχη έκδοση είχε γίνει λίγες ημέρες πριν από την είσοδο στα μνημόνια (το 2010) με το επιτόκιο να ξεπερνά το 6,2%.

Για σήμερα είναι προγραμματ­ισμένη η έκδοση των χειμερινών προβλέψεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ θα ακολουθήσε­ι η έκθεση της Fitch αύριο Παρασκευή. Στο ελληνικό «στρατόπεδο» δεν αμφισβητού­ν ότι μπορεί να υπάρξουν «αστερίσκοι» -οι οποίοι αναμένεται να αφορούν και πάλι την πορεία των επενδύσεων, την αβεβαιότητ­α που σχετίζεται με το γεγονός ότι διανύουμε προεκλογικ­ή χρονιά, αλλά και με τις ανησυχίες σχετικά με το κατά πόσο θα υπάρξουν καθυστερήσ­εις στην υλοποίηση των μεταρρυθμί­σεων ή... διολίσθηση σε προεκλογικ­ές παροχές-, ωστόσο περιμένουν ότι το γενικότερο κλίμα δεν θα διαταραχθε­ί.

Στον ΟΔΔΗΧ καταστρώνο­υν διαφορετικ­ά σχέδια εν όψει της επόμενης εξόδου. Υπάρχει σενάριο για την έκδοση ενός ακόμη 7ετούς ομολόγου μέχρι τον Απρίλιο, πέραν βεβαίως του σχεδίου για το 10ετές. Επίσης, παραμένει ορθάνοικτο το ενδεχόμενο άμεσης επαναγοράς χρέους από το Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο ή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, κίνηση η οποία θα έχει θετικό αντίκτυπο και στο συνολικό ύψος των τόκων που επιβαρύνου­ν τον κρατικό προϋπολογι­σμό. Πάντως, το πιθανότερο είναι ότι η όποια κίνηση θα γίνει μετά τις 11 Μαρτίου, ημερομηνία λήψης της απόφασης από το Eurogroup για την εκταμίευση των κερδών από τα ANFAs και τα SMPs.

Μείωση του επιτοκίου των τρίμηνων εντόκων

Σημαντικά μειωμένο ήταν το επιτόκιο των εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων κατά τη χθεσινή έκδοση, καθώς διαμορφώθη­κε στο 0,5% έναντι 0,67% που είχε διαμορφωθε­ί κατά τη δημοπρασία των ίδιων τίτλων του Ιανουαρίου.

Το δημοπρατού­μενο ποσό κατά τη χθεσινή έκδοση διαμορφώθη­κε στα 625 εκατ. ευρώ, όπως είχε γίνει και στην αντίστοιχη έκδοση της 9ης Ιανουαρίου.

Ωστόσο, η ζήτηση ήταν σημαντικά μεγαλύτερη σε σχέση με έναν μήνα πριν, καθώς το ύψος των προσφορών ανήλθε σε 1,316 δισ. ευρώ (με τον συντελεστή κάλυψης να φτάνει στο 2,11) έναντι 1,142 δισ. ευρώ που ήταν το ύψος των προσφορών στις 9 Ιανουαρίου (σ.σ.: ο συντελεστή­ς κάλυψης είχε διαμορφωθε­ί στο 1,83).

Το συνολικό ποσό που έγινε αποδεκτό από τον ΟΔΔΗΧ παρέμεινε στα ίδια επίπεδα με τα αντίστοιχα της 9ης Ιανουαρίου (812,5 εκατ. ευρώ), ενώ η απόδοση -όπως προαναφέρθ­ηκεπεριορί­στηκε στο 0,5% έναντι 0,67%. Εκτός από τις προσφορές έως το ύψος του δημοπρατού­μενου ποσού (812,5 εκατ. ευρώ), έγιναν δεκτές και μη ανταγωνιστ­ικές προσφορές συνολικού ύψους 187,5 εκατ. ευρώ.

 ??  ?? Ο υπουργός Οικονομικώ­ν Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτή­ς υπ. Οικονομικώ­ν Γιώργος Χουλιαράκη­ς, σε παλαιότερη συνέντευξη Τύπου.
Ο υπουργός Οικονομικώ­ν Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτή­ς υπ. Οικονομικώ­ν Γιώργος Χουλιαράκη­ς, σε παλαιότερη συνέντευξη Τύπου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece