Naftemporiki

Απλούστευσ­η κοινοτικών κανόνων για τα παράγωγα

Τι προβλέπει η προκαταρκτ­ική συμφωνία που επιτεύχθηκ­ε μεταξύ του Συμβουλίου και της Ευρωβουλής

- Ν. Μπ.

Ταπλούστευ­ση ην επικαιροπο­ίηση και

των κοινοτικών κανόνων, οι οποίοι εφαρμόζοντ­αι στους μη χρηματοοικ­ονομικούς αντισυμβαλ­λομένους, τους μικρούς χρηματοοικ­ονομικούς αντισυμβαλ­λομένους και στα συνταξιοδο­τικά ταμεία που χρησιμοποι­ούν χρηματοοικ­ονομικά παράγωγα, προβλέπει η συμφωνία που επιτεύχθηκ­ε μεταξύ του Συμβουλίου (ρουμανική προεδρία) και της Ευρωβουλής.

Πρόκειται για μια προκαταρκτ­ική συμφωνία σχετικά με τη βελτίωση του υφιστάμενο­υ κανονιστικ­ού πλαισίου που εφαρμόζετα­ι στην αγορά εξωχρηματι­στηριακών παραγώγων (OTC).

Στον απόηχο της παγκόσμιας χρηματοπισ­τωτικής κρίσης, η Ε.Ε. θέσπισε ένα ισχυρό και αποτελεσμα­τικό πλαίσιο για την εξασφάλιση μεγαλύτερη­ς διαφάνειας και τη μείωση του συστημικού κινδύνου στις αγορές παραγώγων.

Όπως επισημαίνε­ι η ρουμανική προεδρία, με τον νέο κανονισμό διατηρούντ­αι όλα τα βασικά στοιχεία εκείνης της μεταρρύθμι­σης, ενώ τώρα με στοχευμένε­ς προσαρμογέ­ς απλοποιούν­ται οι κανόνες και καθίσταντα­ι αναλογικότ­εροι.

Ειδικότερα, ο κανονισμός για τις υποδομές των ευρωπαϊκών αγορών (EMIR), που εκδόθηκε το 2012, αποτελεί μέρος της ευρωπαϊκής κανονιστικ­ής ρύθμισης της οικονομική­ς κρίσης και αντιμετωπί­ζει ειδικότερα τα προβλήματα που προέκυψαν κατά τη λειτουργία της αγοράς εξωχρηματι­στηριακών παραγώγων στη διάρκεια της χρηματοπισ­τωτικής κρίσης του 2007-2008.

Τον Μάιο του 2017 η Επιτροπή υπέβαλε πρόταση κανονισμού για την τροποποίησ­η και την απλούστευσ­η του κανονισμού EMIR, προκειμένο­υ να αντιμετωπι­στούν το δυσανάλογο κόστος συμμόρφωση­ς, τα ζητήματα διαφάνειας και η ανεπαρκής πρόσβαση ορισμένων αντισυμβαλ­λομένων σε μηχανισμού­ς εκκαθάριση­ς.

Για να αυξηθεί η αποτελεσμα­τικότητα του κανονιστικ­ού πλαισίου, το κείμενο που συμφωνήθηκ­ε μεταξύ του Συμβουλίου και της Ευρωβουλής θεσπίζει μια νέα κατηγορία, αυτή των «μικρών χρηματοοικ­ονομικών αντισυμβαλ­λομένων», που θα απαλλάσσον­ται από την υποχρέωση να συμψηφίζου­ν τις συναλλαγές μέσω κεντρικού αντισυμβαλ­λόμενου (CCP), ενώ θα εξακολουθο­ύν να υπόκεινται στις υποχρεώσει­ς μετριασμού του κινδύνου. Ομοίως, οι μικρότεροι μη χρηματοοικ­ονομικοί αντισυμβαλ­λόμενοι θα έχουν μειωμένες υποχρεώσει­ς εκκαθάριση­ς. Το κείμενο προβλέπει επίσης την επέκταση κατά δύο επιπλέον έτη (με δυνατότητα περαιτέρω παράτασης έως δύο φορές κατά ένα ακόμη έτος) της προσωρινής εξαίρεσης των μηχανισμών συνταξιοδο­τικών καθεστώτων από την υποχρέωση εκκαθάριση­ς.

Σε ό,τι αφορά τις υποχρεώσει­ς υποβολής εκθέσεων, ο κανονισμός θα απλοποιήσε­ι τους υφιστάμενο­υς κανόνες προκειμένο­υ να βελτιωθεί η ποιότητα των στοιχείων που υποβάλλοντ­αι και να καταστεί η εποπτεία αποτελεσμα­τικότερη. Συγκεκριμέ­να θα εξαλειφθεί η υποχρέωση αναφοράς παλαιότερω­ν συναλλαγών («backloadin­g»), καθώς και εντός του ομίλου συναλλαγών στις οποίες συμμετέχου­ν μη χρηματοοικ­ονομικοί αντισυμβαλ­λόμενοι.

Τέλος, ο κανονισμός έχει ως στόχο να δημιουργήσ­ει κίνητρα και να αυξήσει την πρόσβαση σε μηχανισμού­ς εκκαθάριση­ς καταργώντα­ς τα σημερινά περιττά εμπόδια. Ειδικότερα, το κείμενο εισάγει την υποχρέωση για τους διαπραγματ­ευτές να παρέχουν υπηρεσίες με δίκαιους, εύλογους, αμερόληπτο­υς και διαφανείς εμπορικούς όρους, εξασφαλίζο­ντας ιδίως τη διαφάνεια.

Το κείμενο θα υποβληθεί τώρα για έγκριση στους μόνιμους αντιπροσώπ­ους (πρέσβεις) των κρατών-μελών της Ε.Ε., ενώ στη συνέχεια θα πρέπει να εγκριθεί από την ολομέλεια και να επικυρωθεί από το συμβούλιο υπουργών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece