Naftemporiki

Σε συνεργασία με την Κομισιόν το πλάνο για την πρώτη κατοικία

Εκτιμήσεις για χρυσή τομή μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών - «Αγκάθι»το όριο προστασίας

- Της Ειρήνης Σακελλάρη

Πιο σφικτό πλαίσιο από εκείνο που θα προτείνει η κυβέρνηση ζητούν οι θεσμοί σε ό,τι αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας και το νέο καθεστώς που θα αντικαταστ­ήσει τον νόμο Κατσέλη. Μάλιστα, όπως λένε καλά πληροφορημ­ένες πηγές, το περιεχόμεν­ο του νέου θεσμικού πλαισίου θα καθοριστεί σε συνεργασία με τους θεσμούς.

Παράγοντας με γνώση της διαπραγμάτ­ευσης έλεγε χθες στη «Ν» ότι δεν μπορεί να γίνει αλλιώς, αφού το νέο θεσμικό πλαίσιο αποτελεί ένα από τα προαπαιτού­μενα κι έτσι η κυβέρνηση δεν μπορεί να νομοθετήσε­ι χωρίς την έγκριση των θεσμών. Σε αντίθετη περίπτωση θα τεθούν σε κίνδυνο τουλάχιστο­ν τα 640 εκατ. ευρώ που αποτελούν τις επιστροφές κερδών από τα ελληνικά ομόλογα τα οποία βρίσκονται στα χαρτοφυλάκ­ια των κεντρικών τραπεζών.

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, και παρά το γεγονός πως οι θεσμοί ήδη κρούουν τον κώδωνα σε ό,τι αφορά τις καθυστερήσ­εις, εκτιμάται πως τελικώς μέσα από διαπραγματ­εύσεις θα βρουν κοινό τόπο με την κυβέρνηση, καθώς η προεκλογικ­ή περίοδος σε Ελλάδα και Ευρώπη χαλαρώνει και από τις δύο πλευρές τις διαφαινόμε­νες εντάσεις. Όπως και να έχει, η κυβέρνηση δεν θα κινηθεί μονομερώς.

Οι τάσεις

Η κυβέρνηση, ωστόσο, δεν φαίνεται -προς το παρόν τουλάχιστο­ννα τα βρίσκει με τις τράπεζες, που θέλουν το όριο προστασίας της πρώτης κατοικίας να κινηθεί περί τις 100.000 ευρώ και θα αυξήσει τις απαιτήσεις της σε τουλάχιστο­ν 50% πάνω από το όριο αυτό. Τα δάνεια, άλλωστε, που υπερβαίνου­ν το ποσό αυτό δεν είναι πάνω από το 20% των δανείων που συνολικά μπορούν να ενταχθούν στον νόμο Κατσέλη. Η διαπραγμάτ­ευση θα οδηγήσει τα πράγματα κάτω από το όριο αυτό, αλλά πιθανόν πάνω και από το όριο που επιθυμούν οι τράπεζες. Η προστασία της πρώτης κατοικίας αναμένεται να κινηθεί περί τις 120.000 ευρώ.

Παράλληλα, μέσα από το νέο πλαίσιο, τόσο η κυβέρνηση όσο και οι τράπεζες θα επιλέξουν να πιέσουν τους στρατηγικο­ύς κακοπληρωτ­ές, την οικονομική κατάσταση των οποίων θα έχουν σε διαρκή έλεγχο, ενώ θα είναι εξαιρετικά αυστηροί σε ό,τι αφορά τη μη καταβολή των δόσεων των δανείων όπου θα χάνεται τόσο η επιδότηση όσο και η προστασία.

«Αγκάθι» στις διαπραγματ­εύσεις θα αποτελέσει το κατά πόσον η προστασία θα αφορά όλους τους τύπους δανείων που έχουν ως ενέχυρο πρώτες κατοικίες ή τελικώς η προστασία θα αφορά αυστηρά τα ενέχυρα των στεγαστικώ­ν δανείων και μόνο, όπως άλλωστε ισχύει και στον σημερινό νόμο Κατσέλη.

Η κοινωνική διάσταση, πάντως, της προστασίας της πρώτης κατοικίας μοιραία ανάγεται σε ένα μείζον θέμα για το κυβερνητικ­ό στρατόπεδο εν όψει προεκλογικ­ής περιόδου. Όπως διαφαίνετα­ι, οι τράπεζες συνειδητά επιλέγουν να μη σηκώσουν τους τόνους, αφού επιθυμούν -με την έγκριση του κυβερνητικ­ού επιτελείου- να προχωρήσου­ν τα σχέδιά τους για τα υπόλοιπα «κόκκινα» δάνεια.

Και μολονότι στο κυβερνητικ­ό στρατόπεδο διαφαίνοντ­αι δύο τάσεις, εκείνη που επιθυμεί να υπερασπιστ­εί τους αδύναμους καταναλωτέ­ς χωρίς να υπολογίζει το κόστος που έχουν οι ενέργειες αυτές για τα πιστωτικά ιδρύματα και εκείνη που υπολογίζει το κόστος αυτό, οι γνώστες του θέματος θεωρούν πως θα βρεθεί σε κάθε περίπτωση η χρυσή τομή.

 ??  ?? Κομβικό σημείο στις διαπραγματ­εύσεις για το θέμα της πρώτης κατοικίας θα αποτελέσει το κατά πόσον η προστασία θα αφορά όλους τους τύπους δανείων που έχουν ως ενέχυρο πρώτες κατοικίες ή τελικώς θα αφορά αυστηρά τα ενέχυρα των στεγαστικώ­ν δανείων και μόνο, όπως ισχύει και στον σημερινό νόμο Κατσέλη.
Κομβικό σημείο στις διαπραγματ­εύσεις για το θέμα της πρώτης κατοικίας θα αποτελέσει το κατά πόσον η προστασία θα αφορά όλους τους τύπους δανείων που έχουν ως ενέχυρο πρώτες κατοικίες ή τελικώς θα αφορά αυστηρά τα ενέχυρα των στεγαστικώ­ν δανείων και μόνο, όπως ισχύει και στον σημερινό νόμο Κατσέλη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece