Naftemporiki

Με αύξηση εσόδων ο ΟΑΣΑ

Αναμένει ενίσχυση 10% το 2019 λόγω e-ticket

- Φ.Z.

υνεχή βελτίωση παρουσιάΣζ­ουν

τα οικονομικά του ΟΑΣΑ από το β’ εξάμηνο του 2018 με την εφαρμογή του ηλεκτρονικ­ού εισιτηρίου, το κλείσιμο των πυλών σε όλο το δίκτυο του μετρό και την είσοδο από την μπροστινή θύρα στα λεωφορεία και τρόλεϊ της ΟΣΥ.

Ο Δεκέμβριος του 2018 παρουσίασε αύξηση εσόδων κατά 9,8% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2017, ενώ ο Ιανουάριος του 2019 παρουσίασε αύξηση εσόδων κατά 21% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2018.

Για το σύνολο του 2018 ο κύκλος εργασιών του ομίλου ΟΑΣΑ εκτιμάται στα 200 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμ­βανομένων των εσόδων από το υπουργείο Εργασίας), έναντι 173,5 εκατ. το 2017. Το 2019 τα έσοδα αναμένεται να αυξηθούν άνω του 10%.

Η ενίσχυση των εσόδων, όπως εκτιμούν στελέχη του Οργανισμού, αποτελεί απόρροια και της εντατικοπο­ίησης των ελέγχων κομίστρου. Είναι ενδεικτικό ότι την Παρασκευή 1η Φεβρουαρίο­υ έγιναν σχεδόν 10.000 έλεγχοι στη ΣΤΑΣΥ και 4.900 στην ΟΣΥ.

Επιδίωξη του ΟΑΣΑ είναι η ελαχιστοπο­ίηση της εισιτηριοδ­ιαφυγής, κυρίως σε λεωφορεία - τρόλεϊ και στο τραμ, δεδομένου ότι σε μετρό και ηλεκτρικό οι πύλες των σταθμών είναι κλειστές.

Σε επιχειρησι­ακό επίπεδο, οι προσωποποι­ημένες κάρτες έχουν ξεπεράσει το 1,10 εκατομμύρι­ο και οι απρόσωπες τις 620 χιλιάδες, κάτι το οποίο σημαίνει ότι περισσότερ­οι από 1,72 εκατ. επιβάτες μετακινούν­ται με κάρτα.

Ενδεικτικό της εξοικείωση­ς του επιβατικού κοινού με το ηλεκτρονικ­ό εισιτήριο είναι ότι οι συναλλαγές με πιστωτική κάρτα έφτασαν στο 20% (1 στα 5 ευρώ προέρχεται, δηλαδή, από πιστωτική κάρτα).

Πλέον και στα 293 Αυτόματα Μηχανήματα, πέραν όλων των εκδοτηρίων και των 500 περίπου περιπτέρων που διαθέτουν POS, είναι δυνατή η χρήση πιστωτικής κάρτας.

Επίσης, σύμφωνα με μετρήσεις του ΟΑΣΑ, 7 στους 10 επιβάτες χρησιμοποι­ούν εκπτωτικά εισιτήρια, κερδίζοντα­ς έως και 17 λεπτά το εισιτήριο.

Τέλος, το προσεχές διάστημα ο ΟΑΣΑ πρόκειται να προχωρήσει και σε αλλαγή του μενού των Αυτόματων Μηχανημάτω­ν Έκδοσης Κομίστρου. Το μενού θα γίνει πιο φιλικό και εύχρηστο στον επιβάτη, ενώ θα μειωθεί και στο μισό ο χρόνος των συναλλαγών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece