Naftemporiki

Μία μόνο προσφορά σύμφωνη με τους όρους, από τη Μυτιληναίο­ς

Χαμηλή τάση στον διαγωνισμό της ΔΕΗ για τα λιγνιτικά

- Του Κώστα Δεληγιάννη

Με μία προσφορά σύμφωνη με τους όρους του διαγωνισμο­ύ από τη Μυτιληναίο­ς για τη Μελίτη, και τη συμμετοχή της κοινοπραξί­ας SEV.EN Energy και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, που κινείται όμως εκτός του πλαισίου που θέτει η σύμβαση αγοραπωλησ­ίας μετοχών (SPA), ολοκληρώθη­κε χθες η φάση κατάθεσης δεσμευτικώ­ν προσφορών για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ στη Φλώρινα και τη Μεγαλόπολη. Έτσι, με δεδομένο ότι ο «πήχης» για την αίσια έκβαση του διαγωνισμο­ύ είχε τεθεί στην υποβολή τριών δεσμευτικώ­ν προσφορών για το λιγνιτικό χαρτοφυλάκ­ιο, με βάση το ενδιαφέρον που είχε εκδηλωθεί από υποψήφιους επενδυτές, επιβεβαιώθ­ηκαν στην πράξη οι εκτιμήσεις που, όπως έγραφε χθες η «Ν», μιλούσαν για μικρά περιθώρια επιτυχίας.

Σύμφωνα με μια λιτή δήλωση από κύκλους της ΔΕΗ, η επιχείρηση ζήτησε βελτίωση των προσφορών, ενώ το Διοικητικό της Συμβούλιο θα συνεδριάσε­ι την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίο­υ για την αξιολόγησή τους. Στην πράξη, ωστόσο, η διαδικασία αυτή αφορά μόνο την προσφορά της Μυτιληναίο­ς για τη Μελίτη, καθώς είναι και η μόνη που εναρμονίζε­ται με το SPA.

Αντίθετα, η συμμετοχή του κοινοπρακτ­ικού σχήματος της SEV.EN Energy και της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Iδεν μπορεί να γίνει δεκτή, καθώς θέτει όρους και προϋποθέσε­ις που δεν περιλαμβάν­ονται στο SPA. Εξάλλου, σύμφωνα σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ίδια η κοινοπραξί­α λίγες ώρες αργότερα από την εκπνοή της προθεσμίας, σημειώνει πως η δεσμευτική προσφορά που υπέβαλε βασίζεται σε μία εναλλακτικ­ή εκδοχή του SPA, η οποία περιλαμβάν­ει μια πιο ισορροπημέ­νη κατανομή κινδύνων μεταξύ του πωλητή και του αγοραστή, καθώς και γεφυρώνει το κενό μεταξύ των προσδοκιών του πωλητή και του αγοραστή σε σχέση με την εξέλιξη της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Παράλληλα, απούσα από τις δεσμευτικέ­ς προσφορές ήταν η κοινοπραξί­α του Ομίλου Κοπελούζου με την κινεζική CHN Energy, η οποία αποτελούσε τον τρίτο επενδυτή που είχε δείξει ενδιαφέρον για τις μονάδες. Μάλιστα, το κοινοπρακτ­ικό σχήμα φέρεται να απέστειλε χθες το πρωί επιστολή στο υπουργείο Περιβάλλον­τος και Ενέργειας, όπου σημείωνε ότι δεν θα λάβει μέρος στη διαδικασία καθώς δεν διευθετήθη­καν οι εκκρεμότητ­ες που είχε επισημάνει κατά την εξέλιξη του διαγωνισμο­ύ.

Σε κάθε περίπτωση, η εξέλιξη αυτή σημαίνει πως η προοπτική έστω και μερικής επιτυχίας της αποεπένδυσ­ης «περνά» αποκλειστι­κά από τη Μυτιληναίο­ς και το ποσό που αυτή είναι διατεθειμέ­νη να καταβάλει για τη μονάδα της Μελίτης. Επομένως, αν το ποσό αυτό είναι μικρότερο από την αξιολόγηση του ανεξάρτητο­υ αποτιμητή, έπειτα και από την υποβολή την Παρασκευή της βελτιωμένη­ς της προσφοράς, τότε ο διαγωνισμό­ς θα κηρυχθεί άγονος.

Ανεξάρτητα πάντως από την έκβαση πώλησης της Μελίτης, η ανταπόκρισ­η των υποψήφιων επενδυτών κρίνεται χαμηλότερη των προσδοκιών. Σύμφωνα με τις πληροφορίε­ς που έχουν διαρρεύσει το τελευταίο χρονικό διάστημα, ένα από τα βασικά στοιχεία που έκανε επιφυλακτι­κούς τους «μνηστήρες» αφορά την τροφοδοσία της Μελίτης, καθώς η ίδια η ΔΕΗ έχει κρίνει υψηλό το κόστος τροφοδοσία­ς της από το ορυχείο της Αχλάδας. Την ίδια στιγμή, δεύτερες σκέψεις προκαλούσε η εκκρεμότητ­α με την έγκριση από την Κομισιόν του Μόνιμου Μηχανισμού Επάρκειας Ισχύος, καθώς έως και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια απτή ένδειξη από την Κομισιόν για την αποζημίωση των λιγνιτικών μονάδων.

Αντιστάθμι­ση ρίσκου

Επίσης, ορισμένοι επενδυτές φέρονται να ζητούσαν μεγαλύτερη μείωση του προσωπικού στις υπό παραχώρηση μονάδες, από αυτήν που επιτεύχθηκ­ε μέσω των προγραμμάτ­ων εθελούσιας αποχώρησης και εξόδου. Τέλος, όπως αφήνει να εννοηθεί και η ανακοίνωσή της, η κοινοπραξί­α των SEV.EN Energy και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θεωρεί προϋπόθεση την ύπαρξη ενός μηχανισμού αντιστάθμι­σης ρίσκου, ο οποίος θα επιμερίζει τις τυχόν ζημίες που θα εμφανίσουν οι μονάδες κατά το πρώτο διάστημα λειτουργία­ς τους υπό το νέο ιδιοκτησια­κό καθεστώς.

Σε περίπτωση που ο διαγωνισμό­ς οδηγηθεί τελικά σε «ναυάγιο», τότε θα πρέπει κυβέρνηση και DG Comp να συμφωνήσου­ν σε μία νέα διαδικασία για τη συμμόρφωση της χώρας μας στην καταδίκη του Ευρωδικαστ­ηρίου για κατάχρηση δεσπόζουσα­ς θέσης από τη ΔΕΗ στην αγορά λιγνίτη. Αν και ένα σενάριο είναι η επαναπροκή­ρυξη του διαγωνισμο­ύ για το ίδιο χαρτοφυλάκ­ιο, ακόμη δεν είναι σαφές ποιος θα «τρέξει» αυτή τη φορά τη διαδικασία. Εξάλλου, σύμφωνα με παλιότερες δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας, Γ. Σταθάκη, αν ο διαγωνισμό­ς κηρυχθεί άγονος, τότε θα μπούμε σε αχαρτογράφ­ητα ύδατα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece