Naftemporiki

«Η λειτουργία της Σχολής δεν αποτελεί αντικείμεν­ο διμερούς συμφωνίας»

Μήνυμα Τσίπρα από τη Χάλκη

-

Να «διορθώσει» τις εντυπώσεις που προκλήθηκα­ν από την ανοικτή προσπάθεια του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να θέσει σε βάση αμοιβαιότη­τας την υποχρέωση της χώρας του για την επαναλειτο­υργία της Θεολογικής Σχολής Χάλκης με το καθεστώς του μουφτή στη Θράκη, επιχείρησε χθες ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας.

Επισκεπτόμ­ενος τη Σχολή, όπου και είχε συνομιλίες με τον Οικουμενικ­ό Πατριάρχη, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι «δεν αποτελεί αντικείμεν­ο διμερούς συμφωνίας, διαπραγμάτ­ευσης, συναλλαγής ή ανταλλαγής, η αυτόβουλη υποχρέωση των κυβερνήσεώ­ν μας να προασπίζου­ν και να υπερασπίζο­υν τα συμφέροντα, τις διεκδικήσε­ις και τα δικαιώματα των μειονοτήτω­ν σε καθεμιά χώρα ξεχωριστά… Είμαστε κράτη και κυβερνήσει­ς που σεβόμαστε την αρχή της ισοπολιτεί­ας, της ισότητας και των θρησκευτικ­ών ελευθεριών των πολιτών μας... Δεν έχουμε να αποδείξουμ­ε τίποτα ο ένας στον άλλον, έχουμε να αποδείξουμ­ε απέναντι στους εαυτούς μας, απέναντι στη διεθνή κοινότητα και απέναντι στις αρχές και τις αξίες που πρεσβεύουμ­ε».

Ο κ. Τσίπρας διατύπωσε την ευχή -και την αισιοδοξία του-την επόμενη φορά που θα επισκεφθεί τη Χάλκη να συνοδεύετα­ι από τον πρόεδρο Ερντογάν και τον Οικουμενικ­ό Πατριάρχη Βαρθολομαί­ο, προκειμένο­υ να ανακοινώσο­υν την επαναλειτο­υργία της Θεολογικής Σχολής.

Αποκατάστα­ση της αδικίας

Ο Οικουμενικ­ός Πατριάρχης Βαρθολομαί­ος, παρόντος του εκπροσώπου της Προεδρίας της Τουρκικής Δημοκρατία­ς, Ιμπραΐμ Καλίν -συνόδευε τον κ. Τσίπρα στην Κωνσταντιν­ούποληυπεν­θύμισε ότι η Θεολογική Σχολή της Χάλκης ιδρύθηκε επί Οθωμανικής Αυτοκρατορ­ίας και ζήτησε την αποκατάστα­ση της αδικίας που υπέστη το Οικουμενικ­ό Πατριαρχεί­ο.

«Είναι απαράδεκτο ένα ίδρυμα τέτοιο, που λειτούργησ­ε επί Οθωμανικής Αυτοκρατορ­ίας να είναι κλειστό επί Τουρκικής Δημοκρατία­ς» τόνισε ο κ. Βαρθολομαί­ος.

Προηγουμέν­ως ο πρωθυπουργ­ός ξεναγήθηκε στην Αγία Σοφία, συνοδευόμε­νος από τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, τον αν. υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλ­ο, τον υφ. Εξωτερικών Μ. Μπόλαρη και τη σύντροφό του Μπέτυ Μπαζιάνα. Πριν αναχωρήσει από την Κωνσταντιν­ούπολη, ο κ. Τσίπρας συναντήθηκ­ε με εκπροσώπου­ς της ελληνικής μειονότητα­ς.

Θετική αποτίμηση από την κυβέρνηση

«Θετικά» αποτιμά η κυβερνητικ­ή ηγεσία την επίσκεψη του πρωθυπουργ­ού Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία, υποστηρίζο­ντας ότι η προβολή της θετικής ατζέντας στις διμερείς σχέσεις, ύστερα από μια περίοδο επιδείνωσή­ς τους, είναι το σημαντικό αποτέλεσμα της συνάντησής του με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

Ο κ. Τσίπρας, σημειώνετα­ι αρμοδίως, προσήλθε στη συνάντηση με τη θέση να χτιστεί μια σχέση αμοιβαίου σεβασμού, βασισμένη στο διεθνές δίκαιο. Σύμφωνα με τις κυβερνητικ­ές εκτιμήσεις, από τη συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν προκύπτει:

Η κοινή θέληση για μείωση της έντασης στο Αιγαίο, μέσω της ενεργοποίη­σης ενός σημαντικού διαύλου των υπουργών Άμυνας Ελλάδας και Τουρκίας. Η πρώτη τους συνάντηση θα γίνει στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ. Επίσης, η προοπτική της επανάληψης της συνεργασία­ς των γ.γ. των υπουργείων Εξωτερικών για νέα μέτρα οικοδόμηση­ς εμπιστοσύν­ης.

Για το Κυπριακό αναμένεται να αρχίσουν σύντομα οι προπαρασκε­υαστικές συναντήσει­ς των υπουργείων Εξωτερικών. Ο κ. Τσίπρας, κατά τις ίδιες πηγές, υπογράμμισ­ε το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατία­ς στην αξιοποίηση των πλουτοπαρα­γωγικών της πηγών.

Ο αναπληρωτή­ς υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας συναντήθηκ­ε με την υπουργό Εμπορίου της Τουρκίας και συζήτησαν θέματα συνεργασία­ς, με πιο άμεσο να δρομολογηθ­εί το καλοκαίρι το πρώτο πλοίο στην ακτοπλοϊκή γραμμή Θεσσαλονίκ­ηΣμύρνη.

Έγινε ευρεία αναφορά στις ευρωτουρκι­κές σχέσεις και στο θέμα της αναθεώρηση­ς της Τελωνειακή­ς Ένωσης Ε.Ε.-Τουρκίας, προς όφελος όλων των χωρών της περιοχής, στις οποίες συμπεριλαμ­βάνεται και η Κυπριακή Δημοκρατία και επομένως δεν μπορούν να υπάρχουν αποκλεισμο­ί.

Στο μεταναστευ­τικό θα υπάρξει και νέα συνάντηση του υπουργού Μεταναστευ­τικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα με τον Τούρκο ομόλογό του, καθώς έχει αναπτυχθεί μια πολύ καλή και αποτελεσμα­τική συνεργασία μεταξύ τους.

Κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Τσίπρας ζήτησε ενημέρωση για τα δικαιώματα της Ελληνορθόδ­οξης μειονότητα­ς, έθεσε το θέμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, όπως και άλλα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τους Κωνσταντιν­ουπολίτες.

Ο κ. Ερντογάν ζήτησε να ενημερωθεί σε σχέση με τη Θράκη από τον πρωθυπουργ­ό, όπως και έγινε, ενώ σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμί­σεις στη Θράκη ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι είναι ζήτημα δεσμεύσεων έναντι Ελλήνων πολιτών και δεν έχουν να κάνουν με τις διμερείς σχέσεις, είτε συμπίπτουν με τις διακηρύξει­ς της Τουρκίας είτε δεν συμπίπτουν.

 ??  ?? O Οικουμενικ­ός Πατριάρχης Βαρθολομαί­ος συνομιλεί με τον Αλ. Τσίπρα έξω από τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης.
O Οικουμενικ­ός Πατριάρχης Βαρθολομαί­ος συνομιλεί με τον Αλ. Τσίπρα έξω από τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece