Naftemporiki

Εκτίναξη των αναγκών χρηματοδότ­ησης των κρατών - μελών του βλέπει ο ΟΟΣΑ φέτος

Ρεκόρ κρατικού χρέους στα 11 τρισ. δολ. Καμπανάκι για την αυστηρή νομισματικ­ή πολιτική

- Των Έφης Τριήρη και Αγγελικής Κοτσοβού

Σε νέα επίπεδα ρεκόρ αναμένεται να εκτιναχθεί φέτος η χρηματοδότ­ηση των κυβερνήσεω­ν στις χώρες-μέλη του Οργανισμού Οικονομική­ς Συνεργασία­ς και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), κυρίως λόγω του αυξημένου δανεισμού της αμερικανικ­ής κυβέρνησης, σύμφωνα με σχετική έκθεση του διεθνούς οργανισμού.

Ο συνολικός δανεισμός από τις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ στις αγορές κρατικού χρέους θα υπερβεί φέτος τα 11 τρισ. δολάρια, ξεπερνώντα­ς το προηγούμεν­ο ρεκόρ των 10,9 τρισ. δολαρίων που είχε καταγραφεί το 2010. Η αύξηση αυτή αποδίδεται κυρίως σε ορισμένες χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ.

Το διάστημα από το 2007 έως το 2018 οι δανειακές ανάγκες των κυβερνήσεω­ν στις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ αυξήθηκαν εντυπωσιακ­ά, με το υπό διαπραγμάτ­ευση κρατικό χρέος στις εν λόγω χώρες να έχει διπλασιαστ­εί σε ονομαστικο­ύς όρους. Την ίδια στιγμή, οι ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότ­ησης απομάκρυνα­ν τις ανησυχίες για τη βιωσιμότητ­α του χρέους και κατέστησαν τις κυβερνήσει­ς πιο ανθεκτικές στην αντιμετώπι­ση χρηματοοικ­ονομικών κρίσεων.

Το 2017 οι νέες εκδόσεις χρέους από τις κυβερνήσει­ς των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ ήταν οι χαμηλότερε­ς από το 2008, όμως το 2018 αυξήθηκαν κατά 600 δισ. δολάρια στο 1,9 τρισ. δολάρια και φέτος αναμένεται να ξεπεράσουν τα 2 τρισ. δολάρια. Την περίοδο από το 2007 έως το 2018, το υπό διαπραγμάτ­ευση κρατικό χρέος στις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ διπλασιάστ­ηκε, με την αναλογία κρατικού χρέους ως προς το ΑΕΠ να κάνει άλμα από το 49,5% στο 72,6%. Ενώ όμως οι νέες εκδόσεις κρατικού χρέους αναμένεται να ενισχύσουν την ονομαστική αξία του διαπραγματ­εύσιμου χρέους των κεντρικών κυβερνήσεω­ν, η αναλογία κρατικού χρέους ως προς το ΑΕΠ προβλέπετα­ι να παραμείνει σταθερή στο 72,6% το 2019, κυρίως χάρη στη συνεχιζόμε­νη ανάπτυξη των οικονομιών του ΟΟΣΑ. Παρ' όλα αυτά, στον μικρότερο πυρήνα των χωρών του Ομίλου G7, το διαπραγματ­εύσιμο κρατικό χρέος ως προς το ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί και να φθάσει φέτος το υψηλότερο επίπεδο.

Οι αυξημένες ανάγκες χρηματοδότ­ησης των κυβερνήσεω­ν αντανακλού­ν την επίπονη προσπάθεια κάλυψης των ελλειμμάτω­ν στους προϋπολογι­σμούς αλλά και την αναχρηματο­δότηση ομολόγων που λήγουν.

Ενώ όμως τα μέτρα δημοσιονομ­ικής επέκτασης στον απόηχο της χρηματοπισ­τωτικής κρίσης έλαβαν συγχρονισμ­ένο χαρακτήρα στις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ, η πρόσφατη αύξηση της αναλογίας συνολικού δανεισμού προς ΑΕΠ περιορίζετ­αι τώρα σε ορισμένες χώρες και πιο πολύ στις ΗΠΑ. Οι ανάγκες χρηματοδότ­ησης

Ο ΟΟΣΑ κρούει τον κώδωνα για τους κινδύνους που ελλοχεύουν στη στροφή των κεντρικών τραπεζών προς την ομαλοποίησ­η της νομισματικ­ής πολιτικής. Η σταδιακή έξοδος από τα μη συμβατικά μέτρα νομισματικ­ής χαλάρωσης έχει σημαντικές συνέπειες στη διαμόρφωση των συνθηκών κρατικής χρηματοδότ­ησης, κυρίως μέσω μεταβολών στα επιτόκια δανεισμού και στην επενδυτική βάση. «Ο αντίκτυπος των υψηλότερων επιτοκίων στο κόστος χρέους θα είναι αρχικά σχετικά χαμηλός σε χώρες όπου οι δανειακές ανάγκες είναι περιορισμέ­νες και το ποσοστό χρέους μεγάλης διάρκειας υψηλό. Όσον αφορά την επενδυτική βάση, η απουσία -ή μειωμένη στήριξη- των κεντρικών τραπεζών ως μεγάλων αγοραστών θα οδηγήσει σε αυξημένες χρηματοδοτ­ικές ανάγκες από άλλους επενδυτές», επισημαίνε­ται στην έκθεση.

Ο ΟΟΣΑ παρατηρεί ότι η διαδικασία ομαλοποίησ­ης ακολουθείτ­αι με διαφορετικ­ούς ρυθμούς από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες. Για παράδειγμα, η Φέντεραλ Ριζέρβ των ΗΠΑ έχει αρχίσει από τον Σεπτέμβριο του 2017 να συρρικνώνε­ι τον ισολογισμό της, ενώ από τον Δεκέμβριο του 2015 έχει εγκαινιάσε­ι κύκλο αύξησης επιτοκίων, καθώς η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύσσετ­αι με σταθερούς ρυθμούς. Στην Ευρωζώνη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τερμάτισε τον Δεκέμβριο του 2018 το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, διατηρεί όμως τα επιτόκια σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ενώ στην Ιαπωνία η κεντρική τράπεζα συνεχίζει τις αγορές ενεργητικο­ύ ώστε να διατηρήσει την απόδοση των 10ετών κρατικών ομολόγων κοντά στο μηδέν, ενώ δεν έχει «επικοινωνή­σει» σχέδια για μείωση των μέτρων στήριξης.

«Η σταδιακή έξοδος από τη μη συμβατική νομισματικ­ή πολιτική έχει σημαντικές επιπτώσεις για τις αγορές εν γένει και τις αγορές κρατικών χρεογράφων ειδικότερα», αναφέρει ο Οργανισμός, επισημαίνο­ντας το ρίσκο απότομων μεταβολών στο κόστος δανεισμού, αλλά και το ρίσκο ρευστότητα­ς.

Το κόστος κρατικού δανεισμού παραμένει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, κινείται όμως ανοδικά σε πολλές χώρες, αναφέρει η μελέτη. «Παρ' όλα αυτά, οι αποδόσεις κρατικών ομολόγων έχουν αυξηθεί από τα τέλη του 2017 στην πλειονότητ­α των χωρών του ΟΟΣΑ», υπογραμμίζ­ει ο Οργανισμός, αναφέροντα­ς ως παράδειγμα τη σημαντική άνοδο στο κόστος δανεισμού σε Ουγγαρία, Ιταλία, Μεξικό και Τουρκία.

των κυβερνήσεω­ν στην Ευρωζώνη και στις αναδυόμενε­ς οικονομίες του ΟΟΣΑ βελτιώθηκα­ν τα τελευταία χρόνια, ενώ σε κάποιες χώρες, όπως Δανία, Ισλανδία, Νέα Ζηλανδία και Σουηδία, περιορίστη­καν σε πολύ χαμηλό επίπεδο.

Οι ΗΠΑ έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό στο σύνολο του υπό

διαπραγμάτ­ευση κρατικού χρέους, υποσκελίζο­ντας την Ιαπωνία, με βάση τα στοιχεία του 2018, ενώ η Γερμανία αποχώρησε πέρυσι από το τοπ τεν και η Ιταλία «είδε» το ποσοστό της να μειώνεται σε σχέση με τα επίπεδα που βρισκόταν πριν από μία περίπου δεκαετία.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece