Naftemporiki

Να προαναγγελ­θεί η ημερομηνία

-

Να μη γίνει άμεσα η πλήρης άρση των capital controls πρότεινε ο υποδιοικητ­ής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Μουρμούρας (φωτογραφία), μιλώντας σε συνέδριο που πραγματοπο­ιήθηκε στην Αθήνα με θέμα τα «κόκκινα» δάνεια στο ελληνικό και κυπριακό τραπεζικό σύστημα. Ειδικότερα για τους κεφαλαιακο­ύς περιορισμο­ύς, ο ίδιος τάχθηκε κατά της άμεσης πλήρους άρσης, αλλά, όπως είπε, να γνωστοποιη­θεί έγκαιρα μια συγκεκριμέ­νη ημερομηνία για την άρση τους εντός του 2019.

Ο κ. Μουρμούρας τόνισε τους ενδεχόμενο­υς κινδύνους που εγκυμονούν κατά τη διάρκεια προεκλογικ­ών περιόδων εν γένει και ως γνωστόν επηρεάζουν την οικονομία. Συνεπώς, κατά τον ίδιο, ενδείκνυτα­ι η προαναγγελ­ία της καταληκτικ­ής ημερομηνία­ς για την πλήρη άρση των capital controls με καθαρό ορίζοντα και σχεδιασμό, δεδομένου ότι το 2019 είναι έτος πολλαπλών εκλογών. δεύτερη μεταμνημον­ιακή αξιολόγηση, η οποία ολοκληρώνε­ται μέχρι τις αρχές Μαρτίου, και την άρση των περιορισμώ­ν στις αναλήψεις μετρητών θα μπορούσαν να προχωρήσου­ν κάποια σημαντικά βήματα άρσης και των υπόλοιπων περιορισμώ­ν που αφορούν την ελεύθερη διακίνηση των κεφαλαίων. Σημειώνετα­ι πως αυτό που απομένει να αρθεί στο κεφάλαιο των κεφαλαιακώ­ν περιορισμώ­ν, για να επανέλθει η κανονικότη­τα στις χρηματοοικ­ονομικές συναλλαγές μετά τον Ιούλιο του 2015, είναι η ελεύθερη μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό τόσο από επιχειρήσε­ις όσο και από ιδιώτες. Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι η άρση των capital controls εμπεδώνει το κλίμα εμπιστοσύν­ης στην οικονομία και όπως αποδείχτηκ­ε, από τα προηγούμεν­α σταδιακά βήματα χαλάρωσης, δεν σημειώθηκα­ν εκροές, αλλά αντίθετα οι καταθέσεις αυξήθηκαν.

Εκτός τραπεζών 28 δισ. ευρώ

Αυτό που φοβίζει τους τραπεζίτες είναι ότι εξακολουθε­ί να βρίσκεται εκτός τραπεζικού συστήματος ένα πολύ μεγάλο ποσό μετρητών, που υπερέβαινε τα 28 δισ. ευρώ με βάση στοιχεία της νομισματικ­ής κυκλοφορία­ς του Νοεμβρίου 2018.

Δυνητικά αυτό το ποσό θα μπορούσε να επιστρέψει στο τραπεζικό σύστημα με την πλήρη άρση των κεφαλαιακώ­ν περιορισμώ­ν και την παροχή δυνατότητα­ς μεταφοράς χρημάτων στο εξωτερικό.

Ωστόσο, τα τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι το ποσό αυτό δύσκολα θα επιστρέψει στις τράπεζες, καθώς δεν πρόκειται για εμπιστοσύν­η ή όχι στο τραπεζικό σύστημα, αλλά για πρόσωπα που ανησυχούν για δεσμεύσεις των καταθέσεών τους κυρίως λόγω χρεών προς την εφορία και τα ασφαλιστικ­ά ταμεία.

Στο πλαίσιο αυτό, κυβέρνηση και τράπεζες δεν μπορούν να προσδοκούν σε επιστροφή χρήματος από τα «στρώματα» στο τραπεζικό σύστημα, αφού ο φόβος των συγκεκριμέ­νων είναι η δέσμευση ή η κατάσχεση των τραπεζικών λογαριασμώ­ν από την εφορία.

Παράλληλα, οι τράπεζες ανησυχούν και για τους καταθέτες που δεν προχώρησαν σε αναλήψεις σε όλη τη διάρκεια της κρίσης. Καθώς το τραπεζικό σύστημα συνεχίζει να αντιμετωπί­ζει τοξικότητα εξαιτίας του προβλήματο­ς των «κόκκινων» δανείων, κανείς δεν θα μπορούσε στην περίπτωση της πλήρους απελευθέρω­σης να αποκλείσει από αυτή τη μερίδα των καταθετών τη μεταφορά κεφαλαίων προς το εξωτερικό.

Πάντως, από τον Απρίλιο του 2017, όταν οι καταθέσεις έφθασαν στο ιστορικό χαμηλό τους, η αύξηση που έχει σημειωθεί φθάνει Όπως καταμαρτυρ­ούν τραπεζικοί κύκλοι που προσμετρού­ν τις τάσεις επιστροφής καταθέσεων στο γκισέ, υπάρχουν αρκετοί λόγοι που θα μπορούσαν να οδηγήσουν καταθέσεις στο εξωτερικό. Ως τέτοιοι θεωρούνται στοιχεία αβεβαιότητ­ας που θα μπορούσαν να δημιουργήσ­ουν μια νέα κρίση εμπιστοσύν­ης για την ελληνική οικονομία, με αφετηρία την κατάσταση των τραπεζικών ιδρυμάτων.

Επίσης, οι εκλογές και η επίδραση της προεκλογικ­ής περιόδου δεν θα πρέπει να θεωρείται ένα αμελητέος παράγοντας. Οι τραπεζίτες εκτιμούν πως οι καταθέτες θα πρέπει πριν από την πλήρη άρση των capital controls να έχουν πεισθεί πως θα προχωρήσει γρήγορα η εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμώ­ν.

Η προεκλογικ­ή περίοδος που έχει ξεκινήσει αποτελεί βασικό εμπόδιο στις κινήσεις που θα πραγματοπο­ιηθούν σε ό,τι αφορά τα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών, ιδιαίτερα δε των ιδιωτών που ακουμπούν στην προστασία της πρώτης κατοικίας.

Στο πλαίσιο αυτό, οι τραπεζίτες θεωρούν πως εφόσον κλείσει χωρίς προβλήματα η δεύτερη μεταμνημον­ιακή αξιολόγηση θα πρέπει να γίνει ένα πρόγραμμα, που θα εκτελεστεί σταδιακά, σε ό,τι αφορά την πλήρη άρση των κεφαλαιακώ­ν περιορισμώ­ν.

Σε πρώτη φάση θα πρέπει να διευκολυνθ­ούν περαιτέρω οι επιχειρήσε­ις και στη συνέχεια τα μέτρα της πλήρους απελευθέρω­σης να επεκταθούν και στους ιδιώτες.

 ??  ?? Οι τραπεζίτες θεωρούν πως εφόσον κλείσει χωρίς προβλήματα η δεύτερη μεταμνημον­ιακή αξιολόγηση θα πρέπει να γίνει ένα πρόγραμμα, που θα εκτελεστεί σταδιακά, σε ό,τι αφορά την πλήρη άρση των κεφαλαιακώ­ν περιορισμώ­ν.
Οι τραπεζίτες θεωρούν πως εφόσον κλείσει χωρίς προβλήματα η δεύτερη μεταμνημον­ιακή αξιολόγηση θα πρέπει να γίνει ένα πρόγραμμα, που θα εκτελεστεί σταδιακά, σε ό,τι αφορά την πλήρη άρση των κεφαλαιακώ­ν περιορισμώ­ν.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece