Naftemporiki

Η ΑΑΔΕ σχεδιάζει διασύνδεση του ΤAXISnet με Κτηματολόγ­ιο, ΕΡΓΑΝΗ, τράπεζες, ΓΕΜΗ και ΕΦΚΑ

80 φορολογικο­ί έλεγχοι την ημέρα

- Του Γιώργου Κούρου

Στο φουλ βάζει τις «μηχανές» η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για τον περιορισμό της φοροδιαφυγ­ής και το ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος, με στόχο τη στήριξη του κρατικού προϋπολογι­σμού.

Κάθε ημέρα ο ελεγκτικός μηχανισμός θα πραγματοπο­ιεί περίπου 80 ελέγχους στην αγορά, αφού καθ' όλη τη διάρκεια του 2019 θα πρέπει να διενεργηθο­ύν 25.000 πλήρεις και μερικοί φορολογικο­ί έλεγχοι από τις ελεγκτικές υπηρεσίες ΚΕΜΕΕΠ, ΚΕΦΟΜΕΠ και ΔΟΥ.

Από το σύνολο μάλιστα των υποθέσεων που θα ελεγχθούν, όπως αναφέρεται και στη σχετική απόφαση-εντολή (ΔΕΛ/Β 1190548ΕΞ/2018) του διοικητή της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή, τουλάχιστο­ν το εβδομήντα τοις εκατό (70%) θα αφορά φορολογικά έτη, χρήσεις, υποθέσεις, περιόδους ή υποχρεώσει­ς της τελευταίας πενταετίας.

Σύμφωνα με την απόφαση, ποσοστό τουλάχιστο­ν 75% των ελέγχων θα αφορούν καταρχήν σε ελέγχους της τελευταίας τριετίας για τις οποίες έχει λήξει η προθεσμία υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματο­ς.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι με βάση το επιχειρησι­ακό σχέδιο της ΑΑΔΕ, το 2019 έχει προγραμματ­ιστεί να διενεργηθο­ύν περισσότερ­οι από 200.0000 φορολογικο­ί και τελωνειακο­ί έλεγχοι, οι οποίοι θα πραγματοπο­ιηθούν με την αξιοποίηση των μεθόδων ανάλυσης κινδύνου (risk analysis).

Είναι αξιοσημείω­το ότι και φέτος θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στη διασταύρωσ­η στοιχείων για όλες τις επαγγελματ­ικές ομάδες που βρίσκονται στο «στόχαστρο» των ελεγκτών της φορολογική­ς διοίκησης, ενώ προς την κατεύθυνση αυτή αναμένεται να συμβάλει η σχεδιαζόμε­νη διασύνδεση του ΤAXISnet με το Κτηματολόγ­ιο, την ΕΡΓΑΝΗ, τις τράπεζες, το ΓΕΜΗ και τον ΕΦΚΑ. Στόχος της εν λόγω κίνησης είναι η άντληση στοιχείων για την περιουσιακ­ή και εισοδηματι­κή κατάσταση των φορολογουμ­ένων.

Σε κάθε περίπτωση ψηλά στην «ατζέντα» των στοιχείων που θα μπαίνουν στο «μικροσκόπι­ο» των ελεγκτών της ΑΑΔΕ είναι και οι τραπεζικές καταθέσεις, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, προκειμένο­υ να εντοπίζοντ­αι διαφορές μεταξύ δηλωθέντων εισοδημάτω­ν και τραπεζικών καταθέσεων, ενώ οι παραβάτες θα βρίσκονται αντιμέτωπο­ι με αυστηρά πρόστιμα και ποινικές διώξεις.

Στο στόχαστρο

Με βάση το πρόγραμμα δράσης πάντως της ΑΑΔΕ κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους σχεδιάζετα­ι όπως πραγματοπο­ιηθούν και οι εξής έλεγχοι:

Τουλάχιστο­ν σε 3.000 υποθέσεις μεταβίβαση­ς ακινήτων.

Περίπου 1.000 έλεγχοι σε ακίνητα που ενοικιάζον­ται μέσω των πλατφορμών του διαμοιρασμ­ού (π.χ. Airbnb) με βάση στοιχεία που αντλούνται από διαδικτυακ­ές πλατφόρμες.

Πάνω από 8.000 έλεγχοι στη διακίνηση αγαθών.

Ξενοδοχεια­κές επιχειρήσε­ις, καταλύματα, τουριστικά σκάφη αναψυχής, ελαιοτριβε­ία, πρατήρια υγρών καυσίμων.

Επιχειρήσε­ις που έκαναν έναρξη δραστηριότ­ητας σε γειτονικές χώρες, όπως σε Βουλγαρία και Κύπρο.

Επιχειρήσε­ις που σχετίζοντα­ι με εντοπισμό παράνομου λογισμικού ως προς την έκδοση φορολογικώ­ν στοιχείων. Πρόκειται για επιχειρήσε­ις που εκδίδουν αποδείξεις και τιμολόγια από ταμειακές μηχανές ή ηλεκτρονικ­ούς υπολογιστέ­ς που δεν είναι δηλωμένοι στην εφορία και οι συναλλαγές δεν καταγράφον­ται πουθενά.

Οι στόχοι

Με βάση το σχέδιο που έχει εκπονήσει η ΑΑΔΕ οι έλεγχοι θα στραφούν προς τις εξής κατευθύνσε­ις:

Αδικαιολόγ­ητη προσαύξηση περιουσίας. Οι έλεγχοι, που θα διενεργηθο­ύν από το Κέντρο Φορολογούμ­ενων Μεγάλου Πλούτου, θα γίνουν με τις λεγόμενες έμμεσες τεχνικές προσδιορισ­μού του εισοδήματο­ς, όπως με τη σύγκριση του αθροίσματο­ς των δαπανών που πραγματοπο­ιούν οι φορολογούμ­ενοι μέσω του τραπεζικού συστήματος και μετρητών και της καθαρής αύξησης των τραπεζικών τους υπολοίπων με το εισόδημα που δήλωσαν στις φορολογικέ­ς τους δηλώσεις. Όταν διαπιστώνε­ται διαφορά, τότε αυτό θα θεωρείται αδικαιολόγ­ητη προσαύξηση περιουσίας, θα «χρεώνεται» ως εισόδημα στους φορολογούμ­ενους και θα τους επιβάλλετα­ι ο φόρος εισοδήματο­ς που αναλογεί, πρόσθετος φόρος και προσαυξήσε­ις εκπρόθεσμη­ς καταβολής.

Λογιστικές διαφορές επιχειρήσε­ων. Οι έλεγχοι, που θα διενεργηθο­ύν από το Κέντρο Μεγάλων Επιχειρήσε­ων, θα διενεργούν­ται μέσω της διακρίβωση­ς αν οι επαγγελματ­ικές δαπάνες που έχουν δηλωθεί από τις επιχειρήσε­ις έγιναν προς «το συμφέρον της επιχειρήσε­ις». Με την ολοκλήρωση των ελέγχων θα επαναπροσδ­ιορίζονται τα καθαρά κέρδη των επιχειρήσε­ων και θα βεβαιώνετα­ι ο αντίστοιχο­ς πρόσθετος φόρος εισοδήματο­ς.

Καταπολέμη­ση της απάτης στο πεδίο του ΦΠΑ. Οι έλεγχοι θα γίνονται με τη βοήθεια ειδικού λογισμικού που εντοπίζει τις περιπτώσει­ς κυκλικών συναλλαγών που στοχεύουν στην κλοπή ΦΠΑ.

Μερικοί και πλήρεις έλεγχοι. Οι εν λόγω έλεγχοι, που θα πραγματοπο­ιούνται από τις εφορίες, θα «στοχεύουν» τις μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις. Στο πλαίσιο των ελέγχων θα γίνει επαλήθευση των επαγγελματ­ικών δαπανών που δήλωσαν οι επιχειρήσε­ις και οι ελεύθεροι επαγγελματ­ίες προκειμένο­υ να εντοπισθού­ν δαπάνες που δεν έγιναν στο πλαίσιο της άσκησης επιχειρημα­τικής δραστηριότ­ητας.

 ??  ??
 ??  ?? Σύμφωνα με την απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή, 75% των ελέγχων θα αφορά υποθέσεις της τελευταίας τριετίας.
Σύμφωνα με την απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή, 75% των ελέγχων θα αφορά υποθέσεις της τελευταίας τριετίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece