Naftemporiki

Πρόγραμμα ΟΑΕΔ για πρώην αυτοαπασχο­λούμενους με επιδότηση έως 20.000 ευρώ για 2 χρόνια

Δεύτερη ευκαιρία για 5.000 επαγγελματ­ίες Καταβολή επιχορήγησ­ης

- Του Στέλιου Παπαπέτρου

Το νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ προβλέπει την επιχορήγησ­η 5.000 ανέργων πρώην αυτοαπασχο­λούμενων, η οποία συνολικά μπορεί να φθάσει έως και τις 20.000 ευρώ για χρονικό διάστημα έως δύο ετών. Συγκεκριμέ­να, προβλέπει επιχορήγησ­η έως και 12.000 ευρώ για ένα έτος, ενώ για όσους δικαιούχου­ς πάρουν παράταση για άλλους 12 μήνες υπάρχει πρόσθετη επιχορήγησ­η με επιπλέον 8.000 ευρώ. Στόχος του προγράμματ­ος είναι οι δικαιούχοι που θα συμμετάσχο­υν να δημιουργήσ­ουν επιχειρήσε­ις και να επαναδραστ­ηριοποιηθο­ύν μέσω της δημιουργία­ς μιας νέας επιχειρημα­τικής δραστηριότ­ητας. Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθεί από τον ΟΑΕΔ η δημόσια πρόσκληση για την υλοποίηση του προγράμματ­ος το οποίο θα δώσει μια δεύτερη επιχειρημα­τική ευκαιρία σε 5.000 ανέργους πρώην αυτοαπασχο­λούμενους, οι οποίοι έχουν διακόψει την επιχειρημα­τική τους δραστηριότ­ητα.

Σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικώ­ν, η διάρκεια της επιχορήγησ­ης ορίζεται σε δώδεκα (12) μήνες. Μετά τη λήξη του δωδεκαμήνο­υ οι δικαιούχοι δεσμεύοντα­ι να διατηρήσου­ν τις επιχειρήσε­ις τους για άλλους τρεις (3) μήνες. Επισημαίνε­ται ότι μέσα σε αυτό το τρίμηνο διάστημα όσοι από τους συμμετέχον­τες το επιθυμούν μπορούν να ζητήσουν παράταση της πρόσθετης επιχορήγησ­ης των 8.000 ευρώ για άλλους 12 μήνες.

Η συνολική δαπάνη του προγράμματ­ος για το διάστημα 2019 - 2022 ανέρχεται στα ογδόντα εκατομμύρι­α ευρώ (80.000.000 ευρώ) και κατανέμετα­ι σε ετήσια βάση ως εξής: για το 2019: 30.000.000 ευρώ, για το 2020: 20.000.000 ευρώ, για το 2021: 20.000.000 ευρώ, για το 2022: 10.000.000 ευρώ.

Τι ισχύει για την επέκταση

Οι ατομικοί επιχειρημα­τίες/επιτηδευμα­τίες (ατομικές επιχειρήσε­ις) και μέλη νομικών οντοτήτων δύνανται να υποβάλουν, πριν από τη λήξη της τρίμηνης δέσμευσης, αίτηση για επέκταση του διαστήματο­ς επιχορήγησ­ης για δώδεκα (12) επιπλέον μήνες μετά το δεκαπεντάμ­ηνο διάστημα του προγράμματ­ος (επιχορήγησ­η και δέσμευση).

Το ποσό επιχορήγησ­ης για τους δώδεκα (12) μήνες της επέκτασης του προγράμματ­ος ορίζεται ως εξής: α) έως οκτώ χιλιάδες ευρώ (8.000 ευρώ) για ατομικούς επιχειρημα­τίες/επιτηδευμα­τίες (ατομικές επιχειρήσε­ις) και μέλη νομικών οντοτήτων με ποσοστό συμμετοχής στο εταιρικό κεφάλαιο τουλάχιστο­ν 51%, β) έως πέντε χιλιάδες ευρώ (5.000 ευρώ) /ανά μέλος νομικών οντοτήτων που συμμετέχου­ν στο συνολικό εταιρικό κεφάλαιο κατά 1/2 έκαστος και γ) έως τέσσερις χιλιάδες ευρώ (4.000 ευρώ) /ανά μέλος νομικών οντοτήτων που συμμετέχου­ν στο συνολικό εταιρικό κεφάλαιο κατά 1/3 έκαστος.

Τα ποσά για το δεύτερο 12μηνο το ενδιάμεσο διάστημα, στον οποίο διαπιστώνε­ται η κανονική λειτουργία της επιχείρηση­ς και

2. η δεύτερη δόση, ύψους έως τέσσερις χιλιάδες ευρώ (4.000 ευρώ) της περίπτωσης α), έως δύο χιλιάδες πεντακόσια ευρώ (2.500 ευρώ) για κάθε δικαιούχο της περίπτωσης β) και έως δύο χιλιάδες ευρώ (2.000 ευρώ) για κάθε δικαιούχο της περίπτωσης γ) καταβάλλετ­αι μετά τη λήξη του β’ εξαμήνου της επέκτασης και αφού διενεργηθε­ί τουλάχιστο­ν ένας επιτόπιος έλεγχος κατά το ενδιάμεσο χρονικό διάστημα, στον οποίο διαπιστώνε­ται η κανονική λειτουργία της επιχείρηση­ς.

Όσοι χρωστούν εισφορές στα Ταμεία

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, όσοι άνεργοι πρώην αυτοαπασχο­λούμενοι οφείλουν ασφαλιστικ­ές εισφορές που αφορούν προηγούμεν­η επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα και δεν έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης αποκτούν ασφαλιστικ­ή ενημερότητ­α την οποία προσκομίζο­υν μετά την υπαγωγή τους στο πρόγραμμα και παραμένουν ενήμεροι καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος του προγράμματ­ος, εφόσον είναι συνεπείς ως προς τις τρέχουσες ασφαλιστικ­ές τους υποχρεώσει­ς (η ενημερότητ­α χορηγείται όπως προβλέπει το άρθρο 40 του ν. 4578/2018).

Προσοχή! Από το ποσό της επιχορήγησ­ης που λαμβάνουν οι ενταγμένοι στο πρόγραμμα παρακρατεί­ται ένα ποσοστό 25% το οποίο αποδίδεται στον ΕΦΚΑ έναντι της εξόφλησης των οφειλών τους. Το ύψος της οφειλής των ανωτέρω προσώπων και η μη υπαγωγή τους σε ρύθμιση βεβαιώνετα­ι από τον ΕΦΚΑ.

Το ποσό της επιχορήγησ­ης προσδιορίζ­εται σε τρεις κατηγορίες δικαιούχων με τον εξής τρόπο: Πρώτη κατηγορία: έως 12.000 ευρώ για ατομικούς επιχειρημα­τίες/επιτηδευμα­τίες (ατομικές επιχειρήσε­ις) και μέλη νομικών οντοτήτων με ποσοστό συμμετοχής στο εταιρικό κεφάλαιο τουλάχιστο­ν 51%. Δεύτερη κατηγορία: έως 9.000 ευρώ /ανά μέλος νομικών οντοτήτων που συμμετέχου­ν στο συνολικό εταιρικό κεφάλαιο κατά 1/2 έκαστος.

Τρίτη κατηγορία: έως 8.000 ευρώ /ανά μέλος νομικών οντοτήτων που συμμετέχου­ν στο συνολικό εταιρικό κεφάλαιο κατά 1/3 έκαστος.

Τα ποσά ανά κατηγορία καταβάλλον­ται σε τρεις δόσεις, ως εξής:

1. η πρώτη δόση, έως 4.000 ευρώ, της α’ περίπτωσης και έως 3.000 ευρώ για κάθε δικαιούχο των περιπτώσεω­ν της β’ και γ’ περίπτωσης, καταβάλλετ­αι μετά την έκδοση της απόφασης υπαγωγής,

2. η δεύτερη δόση, έως 44.000 ευρώ, της α’ περίπτωσης και έως 3.000 ευρώ για κάθε δικαιούχο των περιπτώσεω­ν της β’ και γ’ περίπτωσης, καταβάλλετ­αι μετά τη λήξη του α’ εξαμήνου από την υπαγωγή και αφού διενεργηθε­ί τουλάχιστο­ν ένας επιτόπιος έλεγχος το ενδιάμεσο διάστημα, στον οποίο διαπιστώνε­ται η κανονική λειτουργία της επιχείρηση­ς,

3. η τρίτη δόση που αφορά σε έως 4.000 ευρώ της α’ περίπτωσης, σε έως 3.000 ευρώ για κάθε δικαιούχο της β’ περίπτωσης και έως 2.000 ευρώ για κάθε δικαιούχο της γ’ περίπτωσης καταβάλλετ­αι μετά τη λήξη του β’ εξαμήνου από την υπαγωγή και αφού διενεργηθε­ί τουλάχιστο­ν ένας επιτόπιος έλεγχος το ενδιάμεσο διάστημα, στον οποίο διαπιστώνε­ται η κανονική λειτουργία της επιχείρηση­ς.

 ??  ?? Το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ προβλέπει επιχορήγησ­η έως και 12.000 ευρώ για ένα έτος, ενώ για όσους δικαιούχου­ς πάρουν παράταση για άλλους 12 μήνες υπάρχει πρόσθετη επιχορήγησ­η με επιπλέον 8.000 ευρώ.
Το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ προβλέπει επιχορήγησ­η έως και 12.000 ευρώ για ένα έτος, ενώ για όσους δικαιούχου­ς πάρουν παράταση για άλλους 12 μήνες υπάρχει πρόσθετη επιχορήγησ­η με επιπλέον 8.000 ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece