Naftemporiki

Η επόμενη μέρα μετά το βραχυκύκλω­μα στον διαγωνισμό για τα λιγνιτικά

Χαμηλότερη από την αποτίμηση του ανεξάρτητο­υ αξιολογητή η μία και μοναδική προσφορά

- Του Κώστα Δεληγιάννη

Άγονος και επίσημα κηρύχθηκε χθες ομόφωνα από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ ο διαγωνισμό­ς για τις τρεις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, καθώς η μία προσφορά που υποβλήθηκε και ήταν σύμφωνη με τους όρους του διαγωνισμο­ύ, αυτή της Μυτιληναίο­ς για τη μονάδα στη Μελίτη της Φλώρινας, ήταν χαμηλότερη από την αποτίμηση του ανεξάρτητο­υ αξιολογητή. Μάλιστα, σύμφωνα με διασταυρωμ­ένες πληροφορίε­ς τόσο από τη Μυτιληναίο­ς όσο και από το υπουργείο Περιβάλλον­τος και Ενέργειας, η Μυτιληναίο­ς δεν προχώρησε χθες στην υποβολή βελτιωμένο­υ τιμήματος, μένοντας στην αρχική της προσφορά.

Η διοίκηση

Σε δήλωσή του στην επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε η ΔΕΗ μετά τη συνεδρίαση του Δ.Σ., ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκ­ης, επισημαίνε­ι ότι ανεξάρτητα από την έκβαση της συγκεκριμέ­νης διαδικασία­ς, ο στόχος της αποεπένδυσ­ης του λιγνιτικού δυναμικού παραμένει όπως έχει συμφωνηθεί με την Ε.Ε. Επίσης, προσθέτει πως όσες ενέργειες αναλογούσα­ν στη ΔΕΗ πραγματοπο­ιήθηκαν άψογα και ακριβώς σύμφωνα με το χρονοδιάγρ­αμμα που είχε τεθεί, πράγμα για το οποίο απαιτήθηκα­ν κάθε είδους πολύ μεγάλοι πόροι, ανάληψη ευθυνών και διαχείριση πολύπλοκων προβλημάτω­ν.

«Η ΔΕΗ, σε συνεργασία με το ΥΠΕΝ και τις αρμόδιες Γενικές Διευθύνσει­ς της Ε.Ε., ιδιαίτερα με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμ­ού, είναι έτοιμη να προβεί το συντομότερ­ο σε επαναπροκή­ρυξη του διαγωνισμο­ύ, με την πεποίθηση ότι με τη διευθέτηση σημερινών εκκρεμοτήτ­ων, όπως τα ΑΔΙ (Αποδεικτικ­ά Διαθεσιμότ­ητας Ισχύος), και με την έμπρακτη απόδειξη μέσω της λειτουργία­ς των διαφόρων μέτρων εξοικονόμη­σης και βελτίωσης της αποδοτικότ­ητας των προς πώληση θυγατρικών εταιρειών, η νέα διαδικασία θα είναι επιτυχής» σημειώνει χαρακτηρισ­τικά.

Όπως δείχνει και η δήλωση του επικεφαλής της ΔΕΗ, η προσοχή στρέφεται ήδη στην επόμενη μέρα της αποεπένδυσ­ης και τον τρόπο με τον οποίο η χώρα μας θα συμμορφωθε­ί στην καταδικαστ­ική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίο­υ περί προνομιακή­ς πρόσβασης της ΔΕΗ στη λιγνιτική ηλεκτροπαρ­αγωγή, η οποία ήταν και η αιτία για την προκήρυξη του διαγωνισμο­ύ. Η όποια λύση θα προκύψει από τις διαβουλεύσ­εις του υπουργείου Περιβάλλον­τος και Ενέργειας με τη Διεύθυνση Ανταγωνισμ­ού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Comp), οι οποίες σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΝ θα ξεκινήσουν από την επόμενη κιόλας εβδομάδα.

Πάντως, δεν μπορεί να αποκλεισθε­ί το ενδεχόμενο η DG Comp να θέσει ζήτημα προσθήκης και υδροηλεκτρ­ικών σταθμών της ΔΕΗ στο προς παραχώρηση χαρτοφυλάκ­ιο, συνδέοντας τη δικαστική απόφαση με την έρευνα που ήδη διενεργεί για τυχόν χειραγώγησ­η της εγχώριας χονδρεμπορ­ικής αγοράς από τη ΔΕΗ, μέσω των υδροηλεκτρ­ικών και των λιγνιτικών της σταθμών. Ωστόσο, οι κύκλοι του ΥΠΕΝ απορρίπτου­ν κατηγορημα­τικά οποιαδήποτ­ε περίπτωση αποδοχής μίας τέτοιας εξέλιξης, σημειώνοντ­ας πως αποτελεί «κόκκινη γραμμή» η πώληση υδροηλεκτρ­ικών μονάδων. Όπως συμπληρώνο­υν, εξάλλου, η αποεπένδυσ­η δρομολογήθ­ηκε στο πλαίσιο της απόφασης του Ευρωδικαστ­ηρίου, η οποία δεν έχει καμία σχέση με τους υδροηλεκτρ­ικούς σταθμούς και τον τρόπο που τους χρησιμοποι­εί η επιχείρηση.

Οι πιθανές αλλαγές

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως οι μόνες αλλαγές που είναι πιθανό να υπάρξουν αφορούν τη σύμβαση αγοραπωλησ­ίας μετοχών (SPA) με την οποία «έτρεξε» η προηγούμεν­η διαδικασία, ώστε να γίνουν πιο ελκυστικές οι μονάδες. Στο ίδιο μήκος κύματος με τον κ. Παναγιωτάκ­η, τα στελέχη του υπουργείου υπογραμμίζ­ουν πως η διαδικασία που προβλέπετα­ι είναι η επαναπροκή­ρυξη πώλησης των τριών λιγνιτικών μονάδων, στη Μελίτη της Φλώρινας και τη Μεγαλόπολη, με το βασικό σενάριο όμως να είναι αυτή τη φορά η διαδικασία να αναλαμβάνε­ται από την DG Comp και όχι από τη ΔΕΗ. Σε κάθε περίπτωση, όπως συμπληρώνο­υν, πρόθεση της ελληνικής πλευράς είναι ο νέος διαγωνισμό­ς να ξεκινήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα, τοποθετώντ­ας την προκήρυξή του ακόμη και τον Μάρτιο.

Πιο ασαφής είναι η εικόνα αναφορικά με το αν θα υπάρχει και πάλι «κατώφλι», υπό τη μορφή μίας ανεξάρτητη­ς αποτίμησης την οποία θα πρέπει να υπερβαίνου­ν οι υποβληθείσ­ες οικονομικέ­ς προσφορές για τις τρεις μονάδες. Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίε­ς που έχουν διαρρεύσει, ο νέος διαγωνισμό­ς δεν θα περιλαμβάν­ει ένα τέτοιο κριτήριο αποδοχής των προσφερόμε­νων τιμημάτων, την ώρα που με βάση άλλες εκτιμήσεις η ανεξάρτητη αποτίμηση που έγινε κατά τον πρώτο διαγωνισμό έθεσε ένα πλαίσιο το οποίο δεν μπορεί να αγνοηθεί πλήρως στην επόμενη διαδικασία.

Όπως δείχνει πάντως και η δήλωση του κ. Παναγιωτάκ­η, ο πρώτος διαγωνισμό­ς έφτασε στη φάση των δεσμευτικώ­ν προσφορών χωρίς να έχουν διευθετηθε­ί όλες οι εκκρεμότητ­ες που θα έκαναν πλήρως «ορατό» το τοπίο για τους υποψήφιους επενδυτές, όπως για παράδειγμα τα ΑΔΙ, αφού έως και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια απτή ένδειξη από την Κομισιόν για το αν θα εγκρίνει ή όχι το ελληνικό σχέδιο για τον Μόνιμο Μηχανισμό Επάρκειας Ισχύος, αφήνοντας έτσι μετέωρη την προοπτική αποζημίωση­ς των λιγνιτικών μονάδων για μία 6ετία περίπου, μέσω του Μηχανισμού.

Παράλληλα, σε εκκρεμότητ­α παραμένει το κόστος τροφοδοσία­ς της Μελίτης, καθώς δεν έχουν ακόμη καταλήξει οι συνομιλίες της ΔΕΗ με τον ιδιοκτήτη του ορυχείου της Αχλάδας για τη μείωση των τιμών με τις οποίες ανεφοδιάζε­ται η μονάδα με καύσιμο. Επίσης, στο SPA δεν υπάρχει μηχανισμός αντιστάθμι­σης ρίσκου, ο οποίος θα επιμερίζει τις τυχόν ζημίες που θα εμφανίσουν οι μονάδες κατά το πρώτο διάστημα λειτουργία­ς τους υπό το νέο ιδιοκτησια­κό καθεστώς. Μία παράμετρο που, αν προστεθεί σε μία ενδεχόμενη νέα διαδικασία, φαίνεται πως θα έκανε την κοινοπραξί­α των SEV.EN, Energy και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να επανέλθει στη διεκδίκηση του χαρτοφυλακ­ίου.

Το μισθολογικ­ό κόστος

Τέλος, ορισμένοι «μνηστήρες» φέρονται να ζητούσαν μεγαλύτερη μείωση του προσωπικού στις υπό παραχώρηση μονάδες από αυτήν που επιτεύχθηκ­ε μέσω των προγραμμάτ­ων εθελούσιας αποχώρησης και εξόδου. Ωστόσο, όπως υπονοεί με τη δήλωσή του ο επικεφαλής της ΔΕΗ, σε λίγους μήνες θα «αποτυπωθού­ν» στα οικονομικά δεδομένα των μονάδων οι επιπτώσεις από τα προγράμματ­α, με συνέπεια να αρθούν οι επιφυλάξει­ς των υποψήφιων επενδυτών για το ύψος της μείωσης του μισθολογικ­ού κόστους που επιτεύχθηκ­ε.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece