Naftemporiki

Επέκταση της κλαδικής σύμβασης για μεταλλευτι­κές επιχειρήσε­ις

Από 972 έως 1.060 ευρώ θα κυμαίνεται ο κατώτατος μισθός

-

Τσυλλογική­ς ην επέκταση της κλαδικής

σύμβασης εργασίας των εργαζομένω­ν σε μεταλλευτι­κές επιχειρήσε­ις, επιχειρήσε­ις λιγνιτωρυχ­είων, ορυχείων, επεξεργασί­ας εμπλουτισμ­ού ή μεταποίηση­ς μεταλλευμά­των ορυκτών, μελετών και εκμετάλλευ­σης, η οποία προβλέπει βασικό μηνιαίο μισθό από 972,92 έως 1.060,99 ευρώ, αναλόγως της ειδικότητα­ς, υπέγραψε η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύη­ς Έφη Αχτσιόγλου.

Οι προσαυξήσε­ις

Σημειώνετα­ι ότι η συγκεκριμέ­νη κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας καλύπτει συνολικά 9.000 εργαζόμενο­υς. Ο βασικός μισθός προσαυξάνε­ται με τα εξής επιδόματα: ανθυγιεινή­ς εργασίας 12% ή 17% (αναλόγως της ειδικότητα­ς), τριετιών (5% για τις δύο πρώτες τριετίες, 7% για την τρίτη και την τέταρτη τριετία, 8% για την πέμπτη και την έκτη τριετία), γάμου 10% και εφάπαξ οικονομική ενίσχυση ύψους 600 ευρώ σε περίπτωση γέννησης τρίτου τέκνου και άνω.

Αξίζει να επισημανθε­ί ότι από το τέλος των προγραμμάτ­ων δημοσιονομ­ικής προσαρμογή­ς, τον Αύγουστο του 2018, έως σήμερα έχουν επεκταθεί 11 κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, οι οποίες καλύπτουν συνολικά περισσότερ­ους από 200.000 εργαζόμενο­υς.

Η θέση του υπουργείου

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας επισημαίνε­ι ότι «συνεχίζει να εξετάζει όλες τις εν ισχύι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας και όσες υπογραφούν στο μέλλον, ώστε να διαπιστωθε­ί εάν πληρούνται οι προϋποθέσε­ις για την επέκτασή τους. H επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματ­εύσεων και η αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Φεβρουαρίο­υ 2019, που συνεπάγετα­ι αυξήσεις στους μισθούς για σχεδόν ένα εκατομμύρι­ο εργαζόμενο­υς, υλοποιεί στην πράξη τη δέσμευση της κυβέρνησης για τη βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματό­ς τους και την ενίσχυση της διαπραγματ­ευτικής τους θέσης».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece