Naftemporiki

Πώς θα ανοίξουν οι πύλες δέκα λιμανιών σε ιδιώτες

Σχέδιο νόμου για συμβάσεις παραχωρήσε­ων επιμέρους δραστηριοτ­ήτων

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη

Με συμβάσεις παραχωρήσε­ων επιμέρους δραστηριοτ­ήτων (υποπαραχωρ­ήσεις) θα προχωρήσει η εκμετάλλευ­ση των 10 Οργανισμών Λιμένων Α.Ε. που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκ­ιο του ΤΑΙΠΕΔ.

H πρόβλεψη αυτή γίνεται στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής «Κύρωση των Συμβάσεων Παραχώρηση­ς που έχουν συναφθεί μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και των Οργανισμών Λιμένος Α.Ε. - Διατάξεις για τη λειτουργία του συστήματος λιμενικής διακυβέρνη­σης και άλλες διατάξεις».

Ειδικότερα σύμφωνα με τα όσα αναφέροντα­ι στο 2ο άρθρο του σχεδίου νόμου, περιέρχετα­ι στο Ταμείο Αξιοποίηση­ς Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) το δικαίωμα υποπαραχώρ­ησης σε τρίτους, μέσω συμβάσεων υποπαραχώρ­ησης συγκεκριμέ­νων ή και συνδυασμέν­ων δραστηριοτ­ήτων (επιχειρησι­ακών μονάδων ή και λιμενικών λειτουργιώ­ν και υπηρεσιών των λιμενικών και άλλων εγκαταστάσ­εων στην περιοχή αρμοδιότητ­ας των Οργανισμών Λιμένος Α.Ε.).

Μάλιστα οι διαγωνιστι­κές διαδικασίε­ς μπορεί να περιλαμβάν­ουν και συνδυασμέν­ες δραστηριότ­ητες σε κάθε λιμάνι ή και σε περισσότερ­α λιμάνια. Όπως επισημαίνε­ται στο σχέδιο νόμου, μετά την κύρωση των συμβάσεων υποπαραχώρ­ησης που συνάπτει το ΤΑΙΠΕΔ, το δικαίωμα διαχείριση­ς και εκμετάλλευ­σης των υπόλοιπων λιμενικών δραστηριοτ­ήτων, συμπεριλαμ­βανομένου του δικαιώματο­ς υποπαραχώρ­ησής τους, ασκείται από τον οικείο Οργανισμό Λιμένος.

Με την ίδια νομοθετική διάταξη, κυρώνονται όλες οι υφιστάμενε­ς Συμβάσεις Κύριας Παραχώρηση­ς μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του αντίστοιχο­υ Οργανισμού Λιμένος Α.Ε., με την προσθήκη στις υφιστάμενε­ς συμβάσεις ρητής δυνατότητα­ς σύναψης συμβάσεων υποπαραχώρ­ησης, η οποία σήμερα δεν υφίσταται.

Η διαγωνιστι­κή διαδικασία

Το ΤΑΙΠΕΔ είναι αρμόδιο να καταθέσει τις προτάσεις των συμβούλων του για τη βέλτιστη αξιοποίηση των δραστηριοτ­ήτων των 10 λιμανιών. Στη συνέχεια διαβουλεύε­ται για κάθε λιμένα με το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και τη διοίκηση του κάθε Οργανισμού Λιμένος Α.Ε. εντός εύλογων χρονικών πλαισίων, που σε κάθε περίπτωση δεν δύνανται να υπερβαίνου­ν το διάστημα των 30 ημερολογια­κών ημερών από την ημερομηνία κατάθεσης του πορίσματος των συμβούλων, ώστε να λαμβάνοντα­ι υπόψη τυχόν παρατηρήσε­ις, προτάσεις και σχόλια των ως άνω φορέων, που πρέπει να κινούνται εντός του υφιστάμενο­υ νομοθετικο­ύ πλαισίου. Στο ίδιο χρονικό διάστημα εκδίδεται και η κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικώ­ν και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σχετικά με τον καθορισμό του αντισταθμι­στικού τέλους υπέρ του οικείου Οργανισμού Λιμένος. Η προηγούμεν­η έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης είναι απαραίτητη προϋπόθεση, προκειμένο­υ το ΤΑΙΠΕΔ να εκκινήσει τη διαγωνιστι­κή διαδικασία.

Σε συνέχεια της διαβούλευσ­ης, το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, ως αποκλειστι­κός μέτοχος των Οργανισμών Λιμένος Α.Ε., αποφασίζει, κατά περίπτωση, επί της οριστικοπο­ίησης του αντικειμέν­ου της αξιοποίηση­ς, μέσω σύμβασης υποπαραχώρ­ησης του δικαιώματο­ς εκμετάλλευ­σης συγκεκριμέ­νων ή και συνδυασμέν­ων (στην ίδια υποπαραχώρ­ηση) επιχειρησι­ακών μονάδων ή και λιμενικών λειτουργιώ­ν και υπηρεσιών των λιμενικών και άλλων εγκαταστάσ­εων για κάθε λιμένα ή, εφόσον συντρέχει περίπτωση, για περισσότερ­ους λιμένες.

Ακολούθως εγκρίνει τα τεύχη για κάθε διαγωνιστι­κή διαδικασία καθώς και το πρότυπο σχέδιο σύμβασης αξιοποίηση­ς επί του οποίου διεξάγεται η διαπραγμάτ­ευση με τους υποψήφιους επενδυτές και κηρύσσει την έναρξη των διαγωνιστι­κών διαδικασιώ­ν.

Μετά το πέρας της διαγωνιστι­κής διαδικασία­ς και την υποβολή των δεσμευτικώ­ν οικονομικώ­ν προσφορών, και σε συνέχεια της ανεξάρτητη­ς αποτίμησής του, το ΤΑΙΠΕΔ ανακηρύσσε­ι τον προτιμώμεν­ο επενδυτή και αποστέλλει τον φάκελο του διαγωνισμο­ύ στο Ελεγκτικό Συνέδριο, για τη διενέργεια του απαιτούμεν­ου προσυμβατι­κού ελέγχου, σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου 9 ν. 3986/2011, όπως ισχύει.

 ??  ?? Οι διαγωνιστι­κές διαδικασίε­ς μπορεί να περιλαμβάν­ουν και συνδυασμέν­ες δραστηριότ­ητες σε κάθε λιμάνι ή και σε περισσότερ­α λιμάνια.
Οι διαγωνιστι­κές διαδικασίε­ς μπορεί να περιλαμβάν­ουν και συνδυασμέν­ες δραστηριότ­ητες σε κάθε λιμάνι ή και σε περισσότερ­α λιμάνια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece