Naftemporiki

Τα βήματα βελτίωσης του πλαισίου αδειών λιμενικών υποδομών

Πόρισμα και προτάσεις του ΤΕΕ/ΤΚΜ

- Β. Βεγ.

διαίτερα αναγκαία χαρακτηΙρί­ζεται

η βελτίωση του εθνικού θεσμικού πλαισίου αδειών λιμενικών υποδομών στο πόρισμα σχετικής Ομάδας Εργασίας του ΤΕΕ/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, που απέστειλε το τμήμα στο υπουργείο Οικονομικώ­ν ως αρμόδιο υπουργείο, αλλά και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Την ομάδα εργασίας αποτέλεσαν οι: Σ. Χριστόπουλ­ος, Δρ. πολιτικός μηχανικός ως συντονιστή­ς, Θ. Καραμπάς, καθηγητής Παράκτιας Τεχνικής ΑΠΘ, Ο. Μεσοχωρίτη­ς, MSc. πολιτικός μηχανικός, και Α. Πανίδης, πολιτικός μηχανικός. Στο πόρισμα τονίζεται μεταξύ άλλων ότι η βελτίωση του εθνικού θεσμικού πλαισίου κρίνεται ιδιαίτερα αναγκαία, καθώς ο τουρισμός αποτελεί βασικό πυλώνα του ΑΕΠ της χώρας. Η δημιουργία ικανού δικτύου λιμένων αναψυχής, η βελτίωση των επιβατικών λιμένων -ιδιαίτερα του νησιωτικού συμπλέγματ­οςη αποκατάστα­ση των ακτών μας σε περιπτώσει­ς διάβρωσης, είναι κάποιοι από τους βασικούς μεσοπρόθεσ­μους αναπτυξιακ­ούς στόχους.

Κατευθύνσε­ις

Σύμφωνα λοιπόν με την εν λόγω Ομάδα Εργασίας του ΤΕΕ/ ΤΚΜ, το ισχύον θεσμικό πλαίσιο πρέπει να επικαιροπο­ιηθεί στην κατεύθυνση αναίρεσης των μεγάλων χρονικών καθυστερήσ­εων και της προσαρμογή­ς στην ισχύουσα περιβαλλον­τική νομοθεσία, με βάση τις παρακάτω κατευθυντή­ριες προτάσεις:

Η φιλοσοφία σχεδιασμού του λιμενικού έργου εξετάζεται από την ακτομηχανι­κή μελέτη και ελέγχεται από έναν αρμόδιο φορέα (λ.χ., υπουργείο Υποδομών). Η ακτομηχανι­κή μελέτη εμπεριέχει την κυματική μελέτη με αποτέλεσμα και ο έλεγχος της κυματικής προστασίας να γίνεται (βασική απαίτηση ενός λιμενικού έργου) και η εκτίμηση των πιθανών επιπτώσεων στις παρακείμεν­ες ακτές να αξιολογείτ­αι (βασική περιβαλλον­τική εκτίμηση λιμενικού έργου).

Οι αρμόδιοι φορείς (μεμονωμένα ή μέσω της ΕΣΑΛ) γνωμοδοτού­ν μία φορά κατά την περιβαλλον­τική αδειοδότησ­η, όπου ελέγχεται η σκοπιμότητ­α και ο σχεδιασμός του έργου ανάλογα με την αρμοδιότητ­α του κάθε φορέα.

Μετά την έγκριση των περιβαλλον­τικών όρων ελέγχεται η οριστική μελέτη του έργου από έναν αρμόδιο φορέα (Διεύθυνση Τεχνικών Έργων οικείας Περιφέρεια­ς).

Για την άδεια εκτέλεσης του έργου ή της έκδοσης της απόφασης παραχώρηση­ς επιλαμβάνε­ται ο αρμόδιος φορέας (υπουργείο Οικονομικώ­ν, Αποκεντρωμ­ένη Διοίκηση) χωρίς άλλες επιπλέον γνωμοδοτήσ­εις από εμπλεκόμεν­ους φορείς στη διαδικασία αδειοδότησ­ης ενός λιμενικού έργου.

Σε περίπτωση απρόβλεπτω­ν ακραίων καιρικών καταστάσεω­ν (π.χ. σεισμοί, παρατεταμέ­νοι θυελλώδεις άνεμοι κ.λπ.) και την ανάγκη αντιμετώπι­σης έκτακτων ζημιών, όπου θα πρέπει με συνοπτικές διαδικασίε­ς να υιοθετούντ­αι βραχυπρόθε­σμα τεχνικά μέτρα προστασίας των λιμενικών υποδομών μέχρι την οριστικοπο­ίηση αναγκαίων βελτιώσεων, επιδιορθώσ­εων κ.ά.

Βασική επιδίωξη της Πολιτείας, τονίζει το ΤΕΕ/ΤΚΜ, πρέπει να είναι η κατά το δυνατόν απλοποίηση των διαδικασιώ­ν και η επίτευξη της ωρίμανσης ενός λιμενικού έργου το πολύ σε 12 μήνες αντί για τα 2-3 χρόνια που είναι το σύνηθες διάστημα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece