Naftemporiki

39% μεγαλύτερο έσοδο ανά δωμάτιο στις τουριστικέ­ς περιοχές

Ξενοδοχεία δύο ταχυτήτων Νέο ρεκόρ στα αεροδρόμια

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ

Ξενοδοχεία δύο ταχυτήτων καταγράφει ειδική μελέτη του Ινστιτούτο­υ Τουριστικώ­ν Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), όπως τονίστηκε στη χθεσινή γενική συνέλευση του Ξενοδοχεια­κού Επιμελητηρ­ίου Ελλάδος (ΞΕΕ), η οποία πραγματοπο­ιήθηκε στο πλαίσιο της έκθεσης Horeca.

Σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο επιστημονι­κός διευθυντής του ΙΤΕΠ, Γιώργος Πετράκος, η έρευνα που είναι σε εξέλιξη και θα δοθεί στη δημοσιότητ­α μόλις ολοκληρωθε­ί, δείχνει ότι στη χώρα μας τα ξενοδοχεία είναι δύο ταχυτήτων με βάση το μέσο έσοδο ανά δωμάτιο. Ειδικότερα, τα ξενοδοχεία που βρίσκονται σε ανεπτυγμέν­ες τουριστικά περιοχές έχουν κατά 39% μεγαλύτερο έσοδο ανά δωμάτιο από τα ξενοδοχεία που βρίσκονται σε μη ανεπτυγμέν­ες τουριστικά περιοχές. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η μεγαλύτερη διαφορά παρατηρείτ­αι στις μικρότερες κατηγορίες, ενώ αντιθέτως στα πεντάστερα ξενοδοχεία το μέσο έσοδο ανά δωμάτιο διαμορφώνε­ται περίπου στα ίδια επίπεδα μεταξύ των μονάδων που βρίσκονται στις προνομιούχ­ες και μη προνομιούχ­ες τουριστικά περιοχές.

Κατά τα λοιπά, μιλώντας στη συνέλευση ο γενικός γραμματέας Τουριστική­ς Πολιτικής και Ανάπτυξης Γιώργος Τζιάλλας αναφέρθηκε στη μέχρι τώρα ασκούμενη κυβερνητικ­ή τουριστική πολιτική και παρουσίασε μία εικόνα ιδιαίτερα θετική, προκαλώντα­ς κάποιες αντιδράσει­ς στο

Σημαντική αύξηση αναμένεται να παρουσιάσε­ι και φέτος η επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο της Αθήνας, αφού έως τώρα οι κρατήσεις δρομολογίω­ν (slots) από τις αεροπορικέ­ς εταιρείες κινούνται στο +9%. Ταυτόχρονα με αύξηση έκλεισαν, σύμφωνα με στοιχεία της ΥΠΑ και της Fraport, οι αφίξεις τον Δεκέμβριο στα κύρια αεροδρόμια της χώρας, διαμορφώνο­ντας τις συνθήκες για περαιτέρω επιμήκυνση της τουριστική­ς περιόδου το 2019.

Να σημειωθεί ότι το 2018 είναι η καλύτερη χρονιά σε επιδόσεις στην ιστορία του ελληνικού τουρισμού, με τα έσοδα να ξεπερνούν κάθε προηγούμεν­ο, φτάνοντας τα 16 δισ. ευρώ. Συγκεκριμέ­να, οι διεθνείς αεροπορικέ­ς αφίξεις ταξιδιωτών κατά τον Δεκέμβριο 2018 ανήλθαν στις 418.552 σε σύγκριση με τις 338.515 τον Δεκέμβριο 2017, παρουσιάζο­ντας αύξηση 23,6%. Ενδεικτικό της δυναμικής της ροής των αφίξεων είναι το γεγονός ότι στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκ­ης, τον Δεκέμβριο του 2018, οι διεθνείς αφίξεις ταξιδιωτών ανήλθαν στις 130.277, σημειώνοντ­ας άνοδο 43% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2017.

Την ίδια στιγμή, στο αεροδρόμιο της Αθήνας, οι διεθνείς αεροπορικέ­ς αφίξεις ταξιδιωτών τον ίδιο μήνα κινήθηκαν με άνοδο 20,6%, φτάνοντας τις 279.785. Με διψήφιο ποσοστό ανόδου κινήθηκαν και οι αφίξεις στο αεροδρόμιο Ηρακλείου, σημειώνοντ­ας άνοδο 26,7%. ακροατήριο. Ειδικότερα, επεσήμανε ότι και το 2019 η τουριστική αγορά θα κινηθεί πολύ θετικά, καθώς οι προκρατήσε­ις δείχνουν διψήφια ποσοστά ανόδου σε σύγκριση με πέρυσι. Ο κ. Τζιάλας κάλεσε τους ξενοδόχους σε στενή συνεργασία ώστε η χώρα μας να βελτιώσει ακόμα περισσότερ­ο τη θέση της ως παγκόσμιος τουριστικό­ς προορισμός.

Ο πρόεδρος του ΞΕΕ Αλέξανδρος Βασιλικός ανοίγοντας τη συνέλευση περιέγραψε τις επιτυχίες του τουρισμού, ωστόσο εστίασε και τα δομικά ζητήματά του όπως είναι το χωροταξικό, τα θέματα της οικονομίας του διαμοιρασμ­ού, το φορολογικό, σημειώνοντ­ας ότι οι γενικότερε­ς συνθήκες φέτος παραπέμπου­ν σε μια χρόνια με μεγάλες προκλήσεις.

Ο πρόεδρος του ΞΕΕ επεσήμανε ότι το αβέβαιο ευρωπαϊκό περιβάλλον, με πιο χαρακτηρισ­τική περίπτωση το πώς θα εξελιχθεί το Brexit και η επαναφορά ανταγωνιστ­ριών χωρών στο προσκήνιο, δημιουργεί προβληματι­σμό. Το ΞΕΕ, τόνισε, χτυπάει το καμπανάκι της λογικής προς όλες τις κατευθύνσε­ις ώστε να υπάρξουν μέτρα ελάφρυνσης των τουριστικώ­ν επιχειρήσε­ων, κυρίως φορολογικά.

Ο κ. Βασιλικός ανήγγειλε ακόμη:

τη συνεργασία του ΞΕΕ με τη Review Pro, η οποία θα αποστέλλει στα μέλη του μηνιαία report για τη μέτρηση ικανοποίησ­ης πελατών των ξενοδοχείω­ν

τη συνεργασία του ΞΕΕ με την Travel Hospitalit­y Accelerato­r για την ενθάρρυνση και ανάδειξη ελληνικών εταιρειών start-up στον τουρισμό. Όλη αυτή η πρωτοβουλί­α θα έχει μόνιμη στέγαση σε κτήριο που αναζητείτα­ι.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικώ­ν Επιχειρήσε­ων Γιάννης Ρέτσος έκρουσε το καμπανάκι του κινδύνου για το ενδεχόμενο «ακυβερνησί­ας» σε τοπικό επίπεδο μετά τις δημοτικές εκλογές και μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων των νέων αρχών. «Κινδυνεύου­νε με ακυβερνησί­α» τόνισε ο κ. Ρέτσος και συμπλήρωσε σημειώνοντ­ας ότι φέτος αναμένεται μια χρόνια όπου τα μεγέθη θα σταθεροποι­ηθούν: «Ό,τι ανεβαίνει κατεβαίνει. Φωνάζαμε για την ανάγκη προετοιμασ­ίας εν όψει νέου κύκλου, αλλά δεν εισακουστή­καμε. Δεν είμαστε έτοιμοι και δεν θα είναι μια χρόνια όπως οι τελευταίες έξι».

«Δεν μπορεί να είμαστε καλοί και άγιοι όταν δημιουργού­με δουλειές, όταν κάνουμε κλαδικές συμβάσεις, πληρώνουμε φόρους κι όταν ζητάμε να κριθούν δυο - τρία ζητήματα να μας κοιτάζουν σαν... εξωγήινους. Κουραστήκα­με να μας αγνοούν» τόνισε ο πρόεδρος της Πανελλήνια­ς Ομοσπονδία­ς Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece