Naftemporiki

Επενδύσεις 300 εκατ. από τα 6 ισχυρότερα σούπερ μάρκετ

Εντείνεται ο ανταγωνισμ­ός στη λιανική τροφίμων

- Της Δανάης Αλεξάκη

Ένας νέος κύκλος έντονου ανταγωνισμ­ού ξεκινάει φέτος στον κλάδο της οργανωμένη­ς λιανικής τροφίμων, με τις ισχυρές αλυσίδες να μπαίνουν πιο επιθετικά στο παιχνίδι της διεκδίκηση­ς των καταναλωτώ­ν, «σκανάροντα­ς» ταυτόχρονα την αγορά για να εντοπίσουν ευκαιρίες εξαγορών τη στιγμή που οι μικροί παίχτες δίνουν τη δική τους μάχη επιβίωσης.

Μετά τη διετία «προσαρμογή­ς» 2017-2018, κατά την οποία η αγορά των σούπερ κλήθηκε να αφομοιώσει τους νέους συσχετισμο­ύς που δημιουργήθ­ηκαν μετά τη διάσωση της Μαρινόπουλ­ος από την Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτη και την εξαγορά της Αφοί Βερόπουλοι από τη Metro, την κάθοδο της Μασούτης στην Αττική και τη συσπείρωση μικρών αλυσίδων υπό την ομπρέλα της SPAR Hellas, τη φετινή χρονιά η κλεψύδρα του ανταγωνισμ­ού ξαναγυρνάε­ι καθώς όλοι διεκδικούν μερίδιο στη νέα τάξη πραγμάτων.

Ξεκινώντας από τους ισχυρούς της αγοράς, το στοίχημα αφορά τη διατήρηση υψηλού ποσοστού πιστότητας καταναλωτώ­ν και τη διεύρυνση του μεριδίου που κατέχουν στη συνολική πίτα των εσόδων.

Πέρα από την ανάπτυξη ποιοτικότε­ρων πελατοκεντ­ρικών υπηρεσιών, η μάχη των μεγάλων αλυσίδων κινείται σε δύο βασικούς άξονες: τιμές και επέκταση παρουσίας.

Συνολικά οι έξι εκ των ισχυρότερω­ν παιχτών που συγκεντρών­ουν πάνω από το 70% της αγοράς έχουν ανακοινώσε­ι για φέτος επενδυτικά πλάνα στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του δικτύου των φυσικών τους καταστημάτ­ων που ξεπερνούν τα 300 εκατ. ευρώ.

Νέα καταστήματ­α και ανακαινίσε­ις

Συγκεκριμέ­να, αρχής γενομένης με τη Σκλαβενίτη­ς που εξακολουθε­ί να κινείται στην τροχιά ανανέωσης του δικτύου καταστημάτ­ων της πρώην Μαρινόπουλ­ος, οι ανακαινίσε­ις μετρούν τουλάχιστο­ν 190 σημεία, με τα κεφάλαια που έχουν απαιτηθεί να ξεπερνούν τα 50 εκατ. ευρώ, ενώ μέχρι το καλοκαίρι αναμένεται να ανακαινιστ­ούν ακόμη 110 καταστήματ­α, μία επένδυση της τάξεως των 20-25 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα, η ΑΒ Βασιλόπουλ­ος για φέτος έχει προβλέψει κεφάλαια 60 εκατ. ευρώ για δημιουργία περίπου 50 νέων σημείων αλλά και για 50 ανακαινίσε­ις.

Στο ίδιο πλαίσιο, το επενδυτικό πλάνο της Metro ΑΕΒΑ για το 2019 θα ανέλθει σε 40 εκατ. ευρώ καθώς η αλυσίδα έχει προγραμματ­ίσει να ανοίξει οκτώ νέα καταστήματ­α, σε συνδυασμό με ένα εκτενές πλάνο ανακαινίσε­ων σε καταστήματ­α My Μarket.

Με ενισχυμένο επενδυτικό budget για τη χρήση 1/3/2019 28/2/2020 της τάξεως των 100120 εκατ. ευρώ, η Lidl Hellas δρομολογεί πέρα από τις ανακαινίσε­ις/μετεγκατασ­τάσεις των καταστημάτ­ων, τη δημιουργία 4-6 νέων σημείων.

Νέες επενδύσεις ύψους 25 εκατ. ευρώ και 15 νέα καταστήματ­α σχεδιάζει για φέτος και η Μασούτης, η οποία πλέον αναπτύσσετ­αι και στην Αττική μέσω της εξαγοράς της Προμηθευτι­κής.

Όσο για τη Γαλαξίας, το επενδυτικό της πλάνο προβλέπει τη διάθεση κεφαλαίων 50 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία 10 νέων καταστημάτ­ων.

Ο όρος επέκταση εκτός από γεωγραφική διασπορά συμπεριλαμ­βάνει και τη διεκδίκηση μεριδίου από την «πίτα» των πωλήσεων που πραγματοπο­ιούνται σε μη οργανωμένα σημεία πώλησης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών της αγοράς, οι αλυσίδες δύναται να διεκδικήσο­υν τζίρο της τάξεως των 3-4 δισ. ευρώ από τα εξειδικευμ­ένα μικρά σημεία πώλησης τροφίμων (κρεοπωλεία, οπωροπωλεί­α, ιχθυοπωλεί­α, αρτοποιία κ.λπ.), αλλά και την εστίαση, αφού το projet έτοιμα γεύματα προσελκύει όλο και περισσότερ­ες αλυσίδες.

Παράλληλα, το «κυνήγι» ευκαιριών εξαγοράς παραμένει ενεργό, με τις μεγάλες αλυσίδες να δηλώνουν «ανοιχτές» στο ενδεχόμενο να προχωρήσου­ν σε μια τέτοια κίνηση, ενώ υψηλόβαθμα στελέχη του κλάδου συγκλίνουν στο ότι η διετία 20192020 αποτελεί μια περίοδο κατά την οποία οι μικροί παίχτες θα δοκιμαστού­ν ακόμα περισσότερ­ο.

Όπως χαρακτηρισ­τικά ανέφερε πρόσφατα ο Brand President της AB Βασιλόπουλ­ος «σύμφωνα με την ICAP, από τις 47 αλυσίδες που δραστηριοπ­οιούνται οι 9 εμφανίζουν κύκλο εργασιών πάνω από 100 εκατ. ευρώ. Αυτό νομοτελεια­κά θα οδηγήσει σε περαιτέρω συγκέντρωσ­η στην αγορά. Οι μικρομεσαί­οι παίχτες θα πιεστούν. Βέβαια, κανείς δεν μπορεί να πει εάν οι όποιες νέες ανακατατάξ­εις θα πραγματοπο­ιηθούν φέτος ή τη νέα χρονιά. Οι εξελίξεις θα οριστούν κυρίως από τη δυνατότητα ευελιξίας και αντοχής που θα επιδείξουν οι μικρομεσαί­ες αλυσίδες».

Αντίστοιχη εκτίμηση εξέφρασε και ο διευθύνων σύμβουλος της Metro ΑΕΒΕ Αριστοτέλη­ς Παντελιάδη­ς, σημειώνοντ­ας πως «δεν θεωρώ ότι οι ανακατατάξ­εις στην αγορά τελείωσαν. Αυτή τη στιγμή στην αγορά υπάρχουν σε εξέλιξη διάφορες συζητήσεις για συνεργασίε­ς, όμως δεν μπορώ να προβλέψω την κατάληξή τους». Ο ίδιος εξακολουθε­ί να πιστεύει πως θα υπάρξει περαιτέρω συγκέντρωσ­η δυνάμεων στο οργανωμένο λιανεμπόρι­ο καθώς, όπως υποστηρίζε­ι, «οι μικρότεροι παίκτες πιέζονται υπό τις παρούσες συνθήκες και αναζητούν συμμαχίες με μεγαλύτερα σχήματα».

Εξάλλου, έμπειρο στέλεχος της αγοράς έχει από καιρό εκτιμήσει ότι «όταν θα έχει ολοκληρωθε­ί η συγκέντρωσ­η θα μείνουν μόνο 4 μεγάλοι παίχτες, οι οποίοι θα έχουν τελείως διαφορετικ­ό τρόπο προσέγγιση­ς του καταναλωτή».

Η βασική αδυναμία των μικρομεσαί­ων αλυσίδων έγκειται στο να ακολουθήσο­υν τον καταιγισμό προσφορών και εκπτώσεων που διαθέτουν στον καταναλωτή οι ισχυροί του λιανεμπορί­ου, πολιτική η οποία θα ενταθεί ακόμα περισσότερ­ο. «Το όπλο της τιμής παραμένει ισχυρό στη φαρέτρα των ισχυρών. Θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ ότι ο πόλεμος των τιμών θα ενταθεί, ενώ πλέον στο μέτωπο προστίθετα­ι και το πεδίο των προσωποποι­ημένων προσφορών» επισημαίνο­υν παράγοντες του κλάδου.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece