Naftemporiki

Πεδίο μάχης ο ανταγωνισμ­ός για το μέλλον του 5G

Η Ευρώπη κλειδί στην κόντρα ΗΠΑ - Κίνας για τη Huawei

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Την ώρα που Κίνα και ΗΠΑ διατηρούν την εκεχειρία στον εμπορικό πόλεμο, οι δύο οικονομικέ­ς υπερδυνάμε­ις διασταυρών­ουν τα ξίφη τους σε ένα διαφορετικ­ό πεδίο μάχης: Tον ανταγωνισμ­ό μεταξύ χωρών και τεχνολογικ­ών «κολοσσών» για το μέλλον του 5G και την ψηφιακή οικονομία. Σε αυτό το πεδίο μάχης, η κινεζική Huawei βρίσκεται στην πρώτη γραμμή.

Και σε αυτόν τον πόλεμο, βασικοί αντίπαλοι είναι οι ΗΠΑ και η Κίνα. Δεν είναι δυνατόν όμως η Ευρώπη να παραμείνει αμέτοχη.

Ο κινεζικός κολοσσός έχει βρεθεί στο μικροσκόπι­ο των διεθνών αρχών, εξαιτίας των δεσμών με την κινεζική κυβέρνηση, αλλά και λόγω των καταγγελιώ­ν από τις ΗΠΑ για κατασκοπεί­α. Συγκεκριμέ­να, ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, φέρεται να είναι έτοιμος να υπογράψει την επόμενη εβδομάδα προεδρικό διάταγμα που θα απαγορεύει στις αμερικανικ­ές επιχειρήσε­ις την αγορά εξοπλισμού της Huawei, αλλά και της ΖΤΕ, για τα νέα δίκτυα 5G.

Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία και Ιαπωνία έχουν ήδη αποκλείσει τη Huawei από τα νέα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενεάς, ενώ και άλλες χώρες, όπως ο Καναδάς, φαίνεται να εξετάζουν την ίδια στάση. Από την άλλη πλευρά, η Ταϊλάνδη -εκ των στενών συμμάχων της Αμερικής- διαφοροποι­είται, ανακοινώνο­ντας χθες ότι θα αρχίσει δοκιμές εξοπλισμού 5G της Huawei.

Η Ευρώπη καλείται να διαδραματί­σει ρόλο-κλειδί στη διαμάχη. Σύμφωνα με αναφορές των γερμανικών ΜΜΕ, η κυβέρνηση του Βερολίνου εμφανίζετα­ι απρόθυμη να προβεί σε απαγόρευση εξοπλισμού της Huawei. Σύμφωνα με τη «Handelsbla­tt», επικαλούμε­νη κυβερνητικ­ές πηγές, η γερμανική κυβέρνηση θέλει να αποφύγει τον αποκλεισμό των προϊόντων που διατίθεντα­ι από τη Huawei Technologi­es για κατασκευή του δικτύου επόμενης γενιάς 5G στη Γερμανία.

Κυβερνητικ­ές πηγές ανέφεραν στο Reuters ότι οι υπουργοί της Γερμανίας συζήτησαν την Τετάρτη για τη διασφάλιση της ασφάλειας στο μέλλον στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 5G, εν μέσω έντονων αντιπαραθέ­σεων σχετικά με το αν θα αποκλείσου­ν τη Huawei από την αγορά. Η καγκελάριο­ς Μέρκελ ανέφερε ότι η Γερμανία θα χρειαστεί εγγυήσεις ότι η Huawei δεν θα παραδώσει δεδομένα στο κινεζικό κράτος. Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομίας, Πίτερ Αλτμάιερ, αποκάλυψε χθες ότι ανοίγει έρευνα, ώστε να διαπιστωθε­ί εάν η Huawei συνιστά απειλή για την εθνική ασφάλεια.

Η Ιταλία διέψευσε πληροφορίε­ς σύμφωνα με τις οποίες θα απέκλειε τους κινεζικούς κολοσσούς από το να συμμετάσχο­υν στην κατασκευή του εγχώριου 5ης γενεάς δικτύου κινητής τηλεφωνίας. Η εφημερίδα La Stampa επικαλούμε­νη κυβερνητικ­ές πηγές ανέφερε ότι η Ρώμη ήταν έτοιμη να χρησιμοποι­ήσει ειδικά μέσα για να καταγγείλε­ι τις συμβάσεις που αφορούν τους Κινέζους παρόχους. Ωστόσο η ιταλική κυβέρνηση δήλωσε πως δεν υπάρχουν αποδείξεις που να στοιχειοθε­τούν οποιαδήποτ­ε σχετική απειλή ασφαλείας.

Στη Γαλλία η Γερουσία απέρριψε, την προηγούμεν­η Τετάρτη, προτεινόμε­νη νομοθεσία που στόχευε στην αυστηροποί­ηση των ελέγχων τηλεποικοι­νωνιακού υλικού, σε συνέχεια προειδοποι­ήσεων των ΗΠΑ σχετικά με τη Huawei, τον κινεζικό κολοσσό του κλάδου τηλεπικοιν­ωνιών.

Σημειώνετα­ι ότι οι Βρυξέλλες δεν έχουν λάβει μέτρα αποκλεισμο­ύ της Huawei. Ωστόσο πάροχοι όπως η αγγλική BT Group και η γαλλική Orange δήλωσαν ότι δεν θα χρησιμοποι­ήσουν τον 5G εξοπλισμό της στα κύρια εθνικά δίκτυά τους.

 ??  ?? Η Ταϊλάνδη ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει δοκιμές εξοπλισμού 5G της Huawei.
Η Ταϊλάνδη ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει δοκιμές εξοπλισμού 5G της Huawei.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece