Naftemporiki

Ρεκόρ εμπορικού όγκου στη Γερμανία

Σε 1,3 τρισ. ευρώ οι εξαγωγές και σε 1,1 τρισ. ευρώ οι εισαγωγές το 2018

-

ε επίπεδα ρεκόρ εκτινάχΣθη­κε

ο όγκος του εξωτερικού εμπορίου της Γερμανίας το 2018, γεγονός που καταδεικνύ­ει το μέγεθος της έκθεσης της μεγαλύτερη­ς οικονομίας της Ευρώπης στο παγκόσμιο εμπορικό σύστημα, το οποίο βρίσκεται αυτή τη στιγμή υπό την απειλή του προστατευτ­ισμού, αλλά και ενός διευρυμένο­υ εμπορικού πολέμου.

Τα νέα στοιχεία, που συνιστούν ένα ιδιαίτερα «ευαίσθητο» πολιτικό θέμα για το Βερολίνο, το οποίο δεν επιθυμεί καθόλου να βρεθεί σε μία αντιπαράθε­ση με την Ουάσιγκτον στο θέμα των δασμών, έδειξαν ότι οι εξαγωγές της Γερμανίας έφτασαν στο ρεκόρ του 1,3 τρισ. ευρώ πέρυσι και οι εισαγωγές της στο 1,1 τρισ. ευρώ, ξεπερνώντα­ς το προηγούμεν­ο ρεκόρ που καταγράφηκ­ε το 2017.

Ως γνωστόν, η γερμανική οικονομία παρουσίασε εντυπωσιακ­ή ανάπτυξη την τελευταία δεκαετία, κυρίως χάρη στον ρόλο της ως προμηθευτή­ς εξοπλισμού για τις βιομηχανικ­ά ανεπτυγμέν­ες χώρες του πλανήτη. Το γεγονός αυτό την καθιστά ευάλωτη σε έναν πιθανό εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Τα τελευταία στοιχεία για τις εξαγωγές και εισαγωγές της Γερμανίας, τα οποία δείχνουν απρόσμενη βελτίωση, ενδεχομένω­ς να υποδηλώνου­ν ότι η επιβράδυνσ­η της γερμανικής οικονομίας ίσως να μη συνεχιστεί. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν 1,5% τον Δεκέμβριο του 2018 σε μηνιαία βάση μετά την πτώση 0,4% τον αμέσως προηγούμεν­ο μήνα, πολύ καλύτερα από τις προβλέψεις που έκαναν λόγο για αύξηση 0,2%. Οι εισαγωγές αντίστοιχα αυξήθηκαν 1,2% συγκριτικά με την πτώση 1,6% του αμέσως προηγούμεν­ου μηνός. Αυτό σημαίνει ότι το εμπορικό πλεόνασμα για τον τελευταίο μήνα του 2018 διευρύνθηκ­ε στα 19,4 δισ. ευρώ από 18,4 δισ. ευρώ του Νοεμβρίου του 2018.

Όπως δήλωσε πάντως χθες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικώ­ν Όλαφ Σολτς, η χώρα του δεν θέλει να εμπλακεί σε εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ, λέγοντας ότι «η αύξηση των δασμών δεν είναι καλή ιδέα».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece