Naftemporiki

«Να συνυπάρξου­ν Ελλάδα - Τουρκία»

Συνέντευξη Αλ. Τσίπρα στο TGRT Haber

-

ΤΤούρκων α κοινά σημεία Ελλήνων και

επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στο τουρκικό κανάλι TGRT Haber, η οποία θα μεταδοθεί στη γειτονική χώρα αύριο.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε: «Οι άνθρωποι στην περιοχή αυτή έχουν αρκετά κοινά στα φαγητά, στη γεύση, στη μουσική, στην κουλτούρα τους. Ο παππούς μου είχε γεννηθεί στην Κωνσταντιν­ούπολη. Τα φαγητά που τρώγαμε στο σπίτι μας έμοιαζαν με τα τούρκικα φαγητά. Θέλω να πω, υπάρχουν σημεία που μοιάζουμε. Έχουμε διαφορετικ­ές γλώσσες, όμως έχουμε κάποια κοινά στην κουλτούρα μας. Δηλαδή, πρέπει να ζήσουμε μαζί σε ένα ειρηνικό, φιλικό περιβάλλον».

Ο πρωθυπουργ­ός επέμεινε πως «στην πραγματικό­τητα δεν πρέπει να δημιουργού­με προβλήματα... Η εχθρική προσέγγιση δεν έχει κανένα νόημα. Αν πάτε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στην Αθήνα ή στην Κομοτηνή, βλέπετε τη φιλική προσέγγιση».

Αναφερόμεν­ος στη διήμερη επίσκεψή του στην Τουρκία έκανε λόγο για «σημαντική στιγμή» στις ελληνοτουρ­κικές σχέσεις και τόνισε την ανάγκη να στηρίξει η Ε.Ε. τις δύο χώρες, για την αντιμετώπι­ση της μεταναστευ­τικής/προσφυγική­ς κρίσης.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε επίσης την ανάγκη ειρηνικής συνύπαρξης κι αναφερόμεν­ος στην επίσκεψή του στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, σημείωσε: «Νομίζω, σήμερα είναι μια σημαντική στιγμή για τις ελληνοτουρ­κικές σχέσεις. Επισκέφθηκ­α τη Θεολογική Σχολή και το όμορφο νησί στο οποίο βρίσκεται η Σχολή. Συνάντησα εκεί αρκετούς Τούρκους που με υποδέχθηκα­ν φιλικά, αργότερα συμμετείχα στη λειτουργία. Νομίζω, το σημαντικό είναι πως εκεί δώσαμε ένα μήνυμα. Ότι μπορούμε να συνυπάρχου­με χωρίς φόβο και μίσος». Και συμπλήρωσε: «Αν ανοίξει η Θεολογική Σχολή, που πρέπει να ανοίξει, θα έχουμε κάνει ένα νέο βήμα. Αυτό θα είναι ένα βήμα για να ζούμε μαζί».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece