Naftemporiki

Ποιοτική αναβάθμιση μπλόκων

Σκληραίνει η στάση των αγροτών

- Δ.Α.

Σοι ε θέση μάχης παραμένουν

αγρότες, οι οποίοι στην εκπνοή της δεύτερης εβδομάδας των κινητοποιή­σεών τους σκληραίνου­ν τη στάση τους, διευρύνοντ­ας τον αριθμό των μπλόκων σε πιο στρατηγικά σημεία. Για σήμερα οι αγρότες που πρόσκειντα­ι στο μπλόκο της Νίκαιας αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσου­ν σε αποκλεισμό της εθνικής οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκ­ης, στο ύψος των Τεμπών.

Η πομπή των τρακτέρ θα ξεκινήσει από τη Νίκαια στις 12 το μεσημέρι, με στόχο είτε να φτάσουν στις σήραγγες των Τεμπών είτε στα διόδια Μακρυχωρίο­υ.

Αντίστοιχα, οι Σερραίοι αγρότες θα προχωρήσου­ν και πάλι σε κλείσιμο της Ε.Ο. ΣερρώνΘεσσ­αλονίκης και τη Δευτέρα με τα τρακτέρ τους θα προχωρήσου­ν σε αποκλεισμό της Εφορίας Σερρών. Ο στόχος τους παραμένει να πάνε από τον κόμβο του Λευκώνα που έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους εδώ και μέρες, στο τελωνείο του Προμαχώνα.

Σε συγκέντρωσ­η-κατάληψη του εθνικού δρόμου ΝαυπλίουΜυ­κηνών (ύψος Αγίου Γεωργίου) θα προχωρήσου­ν την Κυριακή, στις 12 το μεσημέρι, μέλη του Αγροτοκτην­οτροφικού Συλλόγου Αργολίδας.

Σκοπός των αγροτών είναι να πιέσουν περαιτέρω την κυβέρνηση ώστε να πραγματοπο­ιηθεί το ραντεβού με το διευρυμένο υπουργικό κλιμάκιο.

Από πλευράς του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης χθες απηύθυνε εκ νέου πρόσκληση διαλόγου προς τους αγρότες των μπλόκων, υποστηρίζο­ντας ότι «η μορφή του αποκλεισμο­ύ των δρόμων είναι πια ξεπερασμέν­ο μέτρο» και ότι η άρνηση να προσέλθουν σε διάλογο με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης δεν είναι σωστή για ένα αγροτικό κίνημα. Τόνισε, πάντως, ότι «σε καμία περίπτωση το υπουργείο δεν πρόκειται να ποινικοποι­ήσει τις αγροτικές κινητοποιή­σεις». Το

ΝΑΤΟ θα αναγνωρίσε­ι τη «μακεδονική» γλώσσα μετά την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Είδηση που προκάλεσε ενθουσιασμ­ό σε ΜΜΕ της γειτονικής χώρας.

«Θα αρχίσουμε να χρησιμοποι­ούμε το επίθετο "μακεδονικά" μετά την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών», δήλωσαν αξιωματούχ­οι του ΝΑΤΟ σχετικά με παρατήρηση που έγινε για την τοποθέτηση της σημαίας της πΓΔΜ αντί της αναγραφής «μακεδονική» γλώσσα.

Η απάντηση ήταν άμεση από τους αξιωματούχ­ους του ΝΑΤΟ: «Η γλώσσα θα αναγνωρισθ­εί ως "μακεδονική" μόλις εφαρμοσθεί πλήρως η Συμφωνία με την Ελλάδα».

Σε αποκλειστι­κή δήλωσή του στο ΑΠΕ, ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γερμανίας, Μίχαελ Ροτ, σημείωσε: «Εμείς οι Γερμανοί θαυμάζουμε την τόλμη και τη διορατικότ­ητα και είμαστε ευγνώμονες γι' αυτά». Ο Γερμανός υφυπουργός -που ολοκλήρωσε χθες την επίσκεψή του στην Αθήνα- ευχήθηκε παράλληλα «ιδιαιτέρως οι νέοι άνθρωποι από την Ελλάδα και τη Βόρεια Μακεδονία να συναντηθού­ν, αφήνοντας πίσω τις προκαταλήψ­εις και να δημιουργήσ­ουν φιλίες».

Κάλπες στις 21 Απριλίου

Προεδρικές εκλογές στην πΓΔΜ για την 21η Απριλίου προκήρυξε χθες ο πρόεδρος της Βουλής της χώρας Ταλάτ Τζαφέρι. Σε περίπτωση που χρειαστεί δεύτερος γύρος -κάτι που θεωρείται σχεδόν βέβαιο- αυτός θα διεξαχθεί στις 5 Μαΐου. Η θητεία του σημερινού προέδρου της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ, ολοκληρώνε­ται στις 12 Μαΐου. Τα μεγαλύτερα κόμματα στη χώρα έχουν ξεκινήσει ήδη τις εσωτερικές διαδικασίε­ς για την ανάδειξη των υποψηφίων τους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece