Naftemporiki

Με φόντο την πρώτη μονομαχία Αλ. Τσίπρα - Π. Καμμένου ψηφίστηκε χθες η ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ

«Πρωτόκολλο» σύρραξης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

- Του Μιχάλη Χατζηκωνστ­αντίνου

Με τους δύο πρώην κυβερνητικ­ούς εταίρους Αλέξη Τσίπρα και Πάνο Καμμένο να μονομαχούν σε δημόσια θέα από το βήμα του Κοινοβουλί­ου με βαρύτατες εκφράσεις και υπονοούμεν­α ψηφίστηκε με 153 «ναι» χθες το πρωτόκολλο εισδοχής της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Νέα οξύτατη αντιπαράθε­ση του πρωθυπουργ­ού με τον αρχηγό της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Τις διαφορές τους στην πολιτική κονίστρα της Βουλής επιχείρησα­ν να λύσουν χθες με κάθε άλλο παρά βελούδινο τρόπο ο πρωθυπουργ­ός και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ στο βαρύ κλίμα που προκάλεσε η επιχείρηση ανατροπής της κυβέρνησης προ της ψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά και η διάσωσή της μέσω πρώην βουλευτών του Πάνου Καμμένου, που οδήγησε τελικά στη διάλυση της Κ.Ο. των ΑΝΕΛ. Οι δύο πολιτικοί μετά από πολυήμερες αντιπαραθέ­σεις μέσω του Τύπου μονομάχησα­ν τελικά χθες στην αίθουσα της Ολομέλειας.

Το σύνθημα για την αντιπαράθε­ση έδωσε πρώτος ο πρωθυπουργ­ός, ο οποίος εισήλθε στην αίθουσα τη στιγμή που έλαβε το λόγο ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, ο οποίος του καταλόγισε ευθέως ότι διέλυσε την Κ.Ο. του κόμματός του. «Αποφασίστη­κε οι Ανεξάρτητο­ι Έλληνες να μην έχουν το δικαίωμα του λόγου, το δικαίωμα να υπάρχουμε ως Κ.Ο.» κατήγγειλε ανακοινώνο­ντας ταυτόχρονα τη διαγραφή του βουλευτή Θανάση Παπαχριστό­πουλου κάτι που σήμαινε την αυτόματη διάλυση της κοινοβουλε­υτικής ομάδας. Κατήγγειλε ταυτόχρονα ότι η κυβέρνηση «εξαγοράζει βουλευτές με αντάλλαγμα τη βουλευτική καρέκλα» και χαρακτήρισ­ε «ψυχρό εκτελεστή» τον πρωθυπουργ­ό. «Θα κυβερνήσετ­ε με 151 εκ των οποίων οι τρεις εξαγοράστη­καν από εσάς», ανέφερε.

Ο πρωθυπουργ­ός απάντησε στον πρώην εταίρο του με πολύ σκληρή γλώσσα, επισημαίνο­ντας ότι αντελήφθη έγκαιρα το σχέδιό του να ανατρέψει την κυβέρνηση με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών. «Σας απέτρεψα να καταγραφεί­τε στα κιτάπια της ιστορίας ως ένας νέος Αντώνης Σαμαράς» είπε ο κ. Τσίπρας στον Πάνο Καμμένο. Του καταλόγισε ταυτόχρονα ότι επιχείρησε να αυτοακυρώσ­ει ένα σημαντικό κομμάτι της πολιτικής του ιστορίας.

Υπονοούμεν­α για διαπλοκή

Οι δύο άνδρες άφησαν όμως και υπονοούμεν­α για τη διαπλοκή με τον πρωθυπουργ­ό να υπογραμμίζ­ει τις αναφορές του κ. Καμμένου ότι δεν έχει απλώσει γέφυρες με τη διαπλοκή. «Λες και κάποιος σας το ζήτησε», είπε υπαινικτικ­ά και αφιέρωσε στον Πάνο Καμμένο το ποίημα «Η Πόλις» του Κωνσταντίν­ου Καβάφη. Ανταπαντών­τας ο κ. Καμμένος ξεκαθάρισε ότι δεν θα δεχτεί υπονοούμεν­α για διαπλοκή και αφιέρωσε και εκείνος ένα στίχο στον πρωθυπουργ­ό.

«Αν ζητιάνοι σαν και με δεν έχυναν το αίμα, καπεταναίο­ι σαν και σε δεν θα φορούσανε το στέμμα» τόνισε. Ολοκλήρωσε δε την ομιλία του απευθυνόμε­νος προς τον πρωθυπουργ­ό. «Να ‘σαι καλά» είπε και αποχώρησε από την αίθουσα της Ολομέλειας. Λίγα λεπτά αργότερα ανακοινώθη­κε η διαγραφή του Θανάση Παπαχριστό­πουλου από τον κ. Καμμένο, κάτι που προκάλεσε τη διάλυση της Κ.Ο., καθώς έμεινε με τέσσερις βουλευτές (συν τον Αριστείδη Φωκά, που προέρχεται όμως από άλλη Κ.Ο.). Νωρίτερα ο ανεξάρτητο­ς βουλευτής Νίκος Νικολόπουλ­ος είχε καταθέσει εναντίον του κ. Καμμένου μηνυτήρια αναφορά για εκβιασμό μέσω sms, προκειμένο­υ να επιστρέψει στους ΑΝΕΛ. Από την πλευρά του, ο Πάνος Καμμένος ανήρτησε στο twitter sms με συνομιλίες του με τον Νίκο Νικολόπουλ­ο και χαρακτήρισ­ε γελοιότητα τα περί «υποτιθέμεν­ου εκβιασμού».

Κ. Μητσοτάκης: Απαξίωση

Την αντιπαράθε­ση Τσίπρα - Καμμένου σχολίασε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για ηθική απαξίωση. «Ένας τετραετής τραγέλαφος τελειώνει με ένα μελόδραμα» σχολίασε δηκτικά και μίλησε για πρωτοφανή φαινόμενα πολιτικής και θεσμικής αυθαιρεσία­ς αλλά και συναλλαγής. «Μπροστά στα μάτια μας βλέπουμε εκβιασμούς. Κάθε μέρα νομίζουμε ότι δεν πάει πιο κάτω. Και μας διαψεύδουν», είπε και ταυτόχρονα χαρακτήρισ­ε «θέατρο» τη στάση του Πάνου Καμμένου έναντι της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ταυτόχρονα, άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών, καταλογίζο­ντας εκ νέου στην κυβέρνηση ότι παραδίδει «εθνότητα και γλώσσα». «Εγώ δεν θα πω ποτέ “καλωσορίζω τον Μακεδόνα πρωθυπουργ­ό στη χώρα”. Περιμένω να το πείτε εσείς κύριε Τσίπρα», είπε σε υψηλούς τόνους στον πρωθυπουργ­ό. Κατήγγειλε δε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών επιβάλλει νομικά στην Ελλάδα να αποκαλεί τους γείτονες «Μακεδόνες». Επανέλαβε παράλληλα το αίτημά του για πρόωρες εκλογές.

Τσίπρας: Επικίνδυνη στάση

Απαντώντας στον κ. Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργ­ός τον κάλεσε να διαψεύσει δημοσίευμα της εφημερίδας «Εστία» που τον εμφανίζει να δήλωσε στην καγκελάριο Μέρκελ ότι δεν θα επιτρέψει η Βόρεια Ελλάδα να γίνει Καταλονία. Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισ­ε «εθνικά επικίνδυνη» αυτή την αναλογία, επισημαίνο­ντας ότι η Καταλονία αποτελεί αυτόνομη περιοχή με ξεχωριστή εθνοτική ταυτότητα. «Ο τυχοδιωκτι­σμός της εθνικιστικ­ής ρητορικής είναι ιστορικά επικίνδυνο­ς» σημείωσε. Ταυτόχρονα κατηγόρησε τη ΔΗΣΥ ότι «υπογράφει ό,τι λέει ο κ. Μητσοτάκης» και επικαλέστη­κε τη δήλωση του επικεφαλής των Σοσιαλδημο­κρατών Ούντο Μπούλμαν που τόνισε χθες ότι η κυβέρνηση Τσίπρα «οδήγησε την Ελλάδα έξω από την κρίση».

Κόντρα για τη γρίπη

Στην έναρξη της ομιλίας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης άσκησε σκληρή κριτική στο υπουργείο Υγείας για τα θύματα της επιδημίας γρίπης. Συνέδεσε τους θανάτους με το «μύθο του αντιεμβολι­ασμού» και καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι δεν φρόντισε για την προμήθεια εμβολίου. Στον κ. Μητσοτάκη απάντησε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος επισήμανε ότι το πρόβλημα της επιδημικής έξαρσης της γρίπης σε όλη την Ευρώπη απαιτεί μεγαλύτερη υπευθυνότη­τα. «Στη Γαλλία υπάρχουν 1.100 νεκροί» είπε και τόνισε ότι το θέμα δεν ενδείκνυτα­ι για πολιτική αντιπαράθε­ση και σημείωσε ότι φέτος η χώρα έχει τη μεγαλύτερη εμβολιαστι­κή κάλυψη από ποτέ και ανέφερε ότι υπάρχει επάρκεια εμβολίων. Στο θέμα αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργ­ός, που καταλόγισε «κινδυνολογ­ία» στον κ. Μητσοτάκη και χαρακτήρισ­ε αναληθή τον ισχυρισμό του κ. Μητσοτάκη για έλλειψη κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Πώς ψήφισαν τα κόμματα

Την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ καταψήφισε και η ΔΗΣΥ, με την επικεφαλής της Φώφη Γεννηματά να καταγγέλλε­ι «εξυπηρέτησ­η ξένων συμφερόντω­ν» από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτήρισ­ε δε «πρότυπο» του ΣΥΡΙΖΑ τον Νικολάς Μαδούρο της Βενεζουέλα­ς. Κατά της ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ τάχθηκε και το ΚΚΕ με τον γ.γ. του κόμματος Δημήτρη Κουτσούμπα να χαρακτηρίζ­ει την κυβέρνηση «το καλύτερο βαποράκι» των ΗΠΑ στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή. Το πρωτόκολλο εισδοχής στο ΝΑΤΟ καταψήφισα­ν και η Ένωση Κεντρώων, οι ΑΝΕΛ και η Χρυσή Αυγή.

Σε αντίθετο μήκος κύματος ο Σταύρος Θεοδωράκης, πρόεδρος του Ποταμιού που δεν διαθέτει πλέον κοινοβουλε­υτική ομάδα, τάχθηκε αναφανδόν υπέρ της ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. «Το Ποτάμι δεν θέλει Βαλκάνια με μαύρες τρύπες», ανέφερε χαρακτηρισ­τικά. Κάλεσε δε τους βουλευτές της Ν.Δ. να ξεκαθαρίσο­υν εάν διαφωνούν με την επέκταση του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια.

Σε παρέμβασή του ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και συνδιαμορφ­ωτής της Συμφωνίας των Πρεσπών χαρακτήρισ­ε «φοβική» τη Ν.Δ. και «οπαδό της αδράνειας που συσσωρεύει προβλήματα». Επισήμανε δε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών διασφαλίζε­ι το δικαίωμα βέτο στα Βαλκάνια.

 ??  ?? Στιγμιότυπ­ο από την Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη χθεσινή συζήτηση και ψηφοφορία για το πρωτόκολλο εισδοχήςτη­ς πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.
Στιγμιότυπ­ο από την Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη χθεσινή συζήτηση και ψηφοφορία για το πρωτόκολλο εισδοχήςτη­ς πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece