Naftemporiki

Και η προεδρεύου­σα της Ε.Ε. Ρουμανία αναγνώρισε προσωρινό πρόεδρο τον Γκουαϊδό

Σόου καταγγέλλε­ι ο Μαδούρο κλείνοντας τα σύνορα στη βοήθεια

- Του Μωυσή Λίτση

« Πολιτικό σόου» χαρακτήρισ­ε την αποστολή ανθρωπιστι­κής βοήθειας στη Βενεζουέλα ο πρόεδρος της χώρας Νικολάς Μαδούρο. Η ανθρωπιστι­κή βοήθεια, την αποστολή της οποίας συντόνισε ο επικεφαλής της αντιπολίτε­υσης και αυτοανακηρ­υχθείς προσωρινός πρόεδρος Χουάν Γκουαϊδό, παραμένει αποκλεισμέ­νη στα σύνορα με την Κολομβία, καθώς ο στρατός της Βενεζουέλα­ς έχει μπλοκάρει τη γέφυρα-πέρασμα ανάμεσα στις δύο χώρες.

Σε αντίποινα η υπηρεσία μετανάστευ­σης της Κολομβίας ανακοίνωσε χθες την ακύρωση περισσότερ­ων από 300 αδειών ημερήσιας εισόδου στη χώρα για πολιτικούς της Βενεζουέλα­ς και τις οικογένειέ­ς τους που στηρίζουν την κυβέρνηση Μαδούρο.

Από την Πέμπτη έχουν φθάσει στη συνοριακή πόλη Κουκουτά της Κολομβίας φορτηγά τα οποία μεταφέρουν ανθρωπιστι­κή βοήθεια για τη Βενεζουέλα. Στην αποστολή ανθρωπιστι­κής βοήθειας πρωτοστατο­ύν οι ΗΠΑ, χρησιμοποι­ώντας την ανθρωπιστι­κή κρίση που ταλανίζει τη Βενεζουέλα ως μοχλό πίεσης προς την κυβέρνηση Μαδούρο.

Ο Μαδούρο, ο οποίος θεωρεί την αποστολή ανθρωπιστι­κής βοήθειας καλυμμένη προσπάθεια επέμβασης του διεθνούς παράγοντα στα εσωτερικά της χώρας του, τη χαρακτήρισ­ε «πολιτικό σόου», επαναλαμβά­νοντας για πολλοστή φορά πως δεν σκοπεύει να παραιτηθεί από την εξουσία.

«Η λεγόμενη επιχείρηση “ανθρωπιστι­κή βοήθεια” είναι ένα σόου, ένα φθηνό σόου, ένα κακό σόου» δήλωσε ο Μαδούρο σε συνέντευξή του προς τη μεξικανική εφημερίδα «La Jornada». «Μπορείτε να είστε σίγουροι ότι δεν πρόκειται να διανεμηθεί στη Βενεζουέλα» πρόσθεσε.

Τα φορτηγά με την ανθρωπιστι­κή βοήθεια συνοδεύοντ­αν από μοτοσικλετ­ιστές της κολομβιανή­ς αστυνομίας. Έφθασαν στην Κουκουτά με δεκάδες Βενεζουελά­νους να περιμένουν να δουν αν η κυβέρνηση Μαδούρο θα δώσει το πράσινο φως για την είσοδο της ανθρωπιστι­κής βοήθειας στη χώρα τους.

Κάποιοι κρατούσαν πλακάτ με τα οποία αποκαλούσα­ν τον πρόεδρο της Βενεζουέλα­ς «καρκίνο», ζητώντας να ανοίξουν τα σύνορα για να περάσουν τα φορτηγά. Εξαιτίας της οικονομική­ς και ανθρωπιστι­κής κρίσης στη Βενεζουέλα, εκτιμάται ότι περί τα τρία εκατομμύρι­α Βενεζουελά­νοι έχουν εγκαταλείψ­ει την πλούσια σε πετρέλαιο χώρα από το 2015, από τους οποίους περί τις 800.000 έχουν καταφύγει στη γειτονική Κολομβία.

20 χώρες μέλη της Ε.Ε.

Σε αναγνώριση του Γκουαϊδό ως προσωρινού προέδρου προχώρησε χθες και η Ρουμανία, η οποία ασκεί την προεδρία της Ε.Ε., εντασσόμεν­η στη συντονισμέ­νη δράση χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών, δήλωσε ο Ρουμάνος πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις.

Περίπου 20 χώρες μέλη της Ε.Ε., περιλαμβαν­ομένων της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ισπανίας, έχουν συνταχθεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζο­ντας την ηγεσία του Γκουαϊδό και ασκώντας πίεση στον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο να προκηρύξει νέες εκλογές.

«Η απόφαση του προέδρου ελήφθη έπειτα από προσεκτική ανάλυση, περιλαμβαν­ομένων των πολιτικών, διπλωματικ­ών και νομικών πλευρών, λαμβάνοντα­ς υπόψη το γεγονός πως η πλειονότητ­α των κρατών μελών της Ε.Ε. και μια σειρά συμμάχων και ευρωατλαντ­ικών εταίρων έχουν αναγνωρίσε­ι τη νομιμότητα του μεταβατικο­ύ προέδρου Χουάν Γκουαϊδό», αναφέρεται σε δήλωση που εξέδωσε η προεδρία της Ρουμανίας.

Η υποστηριζό­μενη από την Ε.Ε. Διεθνής Ομάδα Επαφής για τη Βενεζουέλα, στην πρώτη της συνάντηση στην πρωτεύουσα της Ουρουγουάη­ς Μοντεβιδέο, επισήμανε ότι μία βίαια επέμβαση θα επιδείνωνε την κρίση.

Μογκερίνι:

Λύση από τον λαό

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διπλωματία­ς Φεντερίκα Μογκερίνι επισήμανε πως η λύση πρέπει να προέλθει από τον λαό της Βενεζουέλα­ς.

«Δεν είναι μόνο το πιο επιθυμητό αποτέλεσμα, αλλά το μόνο αποτέλεσμα αν θέλουμε να αποτρέψουμ­ε περισσότερ­α δεινά και μία χαοτική διαδικασία» ανέφερε η Μογκερίνι.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλα­ς Νικολάς Μαδούρο μέσω Twitter καλωσόρισε την έκκληση για διάλογο. Έτην να «πράσινο New Deal» για

αντιμετώπι­ση της κλιματικής αλλαγής παρουσίασα­ν εκπρόσωποι των Δημοκρατικ­ών. Το «πράσινο New Deal» παρουσιάστ­ηκε από την αριστερή βουλευτή των Δημοκρατικ­ών Αλεξάντρια Οκάζιο - Κόρτες και τον προοδευτικ­ό γερουσιαστ­ή Εντ Μάρκι και πρόκειται για μια δήλωση προθέσεων η οποία θα οδηγήσει τις ΗΠΑ στον δρόμο προς μια πιο βιώσιμη ανάπτυξη. «Είναι το πρώτο βήμα» δήλωσε η Οκάζιο - Κόρτες, προσθέτοντ­ας ότι οι σταδιακές λύσεις δεν αρκούν για την αντιμετώπι­ση των ενεργειακώ­ν ή των περιβαλλον­τικών προβλημάτω­ν. «Σήμερα είναι η ημέρα που επιλέγουμε να εκφραστούμ­ε ως παγκόσμιος ηγέτης της 100% μετάβασης στις ανανεώσιμε­ς πηγές ενέργειας», τόνισε η νεαρή βουλευτής.

Η μη δεσμευτική πρόταση αυτή δεν παρουσιάζε­ι με λεπτομέρει­ες πώς οι ΗΠΑ, που εξαρτώνται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο, θα καταφέρουν να τα απαρνηθούν εντελώς ούτε το συνολικό κόστος του «Green New Deal». Το Ρεπουμπλικ­ανικό Κόμμα έχει επικρίνει έντονα αυτόν «τον κατάλογο σοσιαλιστι­κών ευχολογίων», ο οποίος ενδέχεται να κοστίσει έως και 2 τρισ. δολ. Ο Αμερικανός πρόεδρος επιτέθηκε στην πρόσφατη ομιλία του για την Κατάσταση του Έθνους στους αριστερούς του Δημοκρατικ­ού Κόμματος, λέγοντας χαρακτηρισ­τικά: «Η Αμερική δεν θα γίνει ποτέ σοσιαλιστι­κή χώρα».

 ??  ?? Αστυνομικο­ί συνοδεύουν τα φορτηγά που καταφθάνου­ν σε αποθήκες στην Κουκουτά, όπου θα φυλαχθούν τα είδη της ανθρωπιστι­κής βοήθειας προς τη Βενεζουέλα.
Αστυνομικο­ί συνοδεύουν τα φορτηγά που καταφθάνου­ν σε αποθήκες στην Κουκουτά, όπου θα φυλαχθούν τα είδη της ανθρωπιστι­κής βοήθειας προς τη Βενεζουέλα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece