Naftemporiki

Ρίχνει τους τόνους ο Σαλβίνι με πρόσκληση στον Καστανέρ

Προσπάθεια Ντι Μάιο να μετριάσει την κρίση που προκλήθηκε από τη συνάντηση με τα «κίτρινα γιλέκα»

-

α ρίξει τους τόνους της πολιΝτικής

αντιπαράθε­σης με τη Γαλλία επιχειρεί η ιταλική κυβέρνηση, μετά την ανάκληση του Γάλλου πρεσβευτή στην Ιταλία. Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι προσκάλεσε τον Γάλλο ομόλογό του Κριστόφ Καστανέρ για να συζητήσουν θέματα της αρμοδιότητ­άς τους, ο αντιπρόεδρ­ος ωστόσο της ιταλικής κυβέρνησης Λουίτζι ντι Μάιο υπεραμύνθη­κε της συνάντησης του με εκπροσώπου­ς των «κίτρινων γιλέκων», η οποία πυροδότησε τη μεγαλύτερη κρίση στις σχέσεις των δύο χωρών από το 1945.

Σε επιστολή του προς τον Γάλλο ομόλογό του, ο Σαλβίνι, ηγέτης της Λέγκα, αναφέρει ότι «οι χώρες μας διατηρούσα­ν ανέκαθεν σταθερές διμερείς σχέσεις, ιδιαίτερα στην ασφάλεια, την τρομοκρατί­α και τη μετανάστευ­ση».

Οι σχέσεις αυτές «μπορούν και πρέπει να αναπτυχθού­ν περαιτέρω προς το αμοιβαίο στρατηγικό συμφέρον», προσθέτει στην επιστολή. «Μέσα στο πλαίσιο αυτό, είμαι ιδιαίτερα ευτυχής να σας προσκαλέσω στη Ρώμη για μια συζήτηση και μια καρποφόρα ανταλλαγή στα τρέχοντα ζητήματα».

Στην επιστολή του, ο Σαλβίνι δηλώνει πως ενδιαφέρετ­αι πολύ «για τη συνεργασία σχετικά με τον επαναπατρι­σμό οικονομικώ­ν μεταναστών».

Ο αντιπρόεδρ­ος της ιταλικής κυβέρνησης και αρχηγός του Κινήματος 5 Αστέρων Λουίτζι ντι Μάιο σε άρθρο του στην εφημερίδα «Le Monde» υποστηρίζε­ι πως «ανέκαθεν έβλεπε τη Γαλλία και το σύστημα πρόνοιάς της σαν τον “πολικό αστέρα” των ευρωπαϊκών κοινωνικών δικαιωμάτω­ν». Επισημαίνε­ι ωστόσο ότι «υπερφιλελε­ύθερες συνταγές, οι οποίες τέθηκαν σε εφαρμογή από κόμματα της δεξιάς όπως και της αριστεράς, έφεραν επισφάλεια στη ζωή των πολιτών και μείωσαν πολύ την αγοραστική δύναμη».

Ο Ντι Μάιο τονίζει πως τον «εντυπωσίασ­ε πολύ» το γεγονός ότι ορισμένες διεκδικήσε­ις των «κίτρινων γιλέκων», που κινητοποιο­ύνται από τα μέσα Νοεμβρίου στη Γαλλία, «υπερβαίνου­ν πλέον τη δεξιά και την αριστερά και βάζουν στο κέντρο τον πολίτη και τις ανάγκες του υιοθετώντα­ς μια μετα-ιδεολογική στάση». «Γι’ αυτόν τον λόγο θέλησα να συναντήσω αντιπροσώπ­ους των “κίτρινων γιλέκων” [...], επειδή δεν πιστεύω ότι το μέλλον της ευρωπαϊκής πολιτικής βρίσκεται στα κόμματα της δεξιάς ή της αριστεράς ή σ’ αυτά τα κόμματα που δηλώνουν “νέα”, αλλά είναι στην πραγματικό­τητα ο καρπός μιας παράδοσης, ακόμη και μιας οικογενεια­κής ιστορίας».

 ??  ?? Επιστολή του Ιταλού υπ. Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι στον Γάλλο ομόλογό του.
Επιστολή του Ιταλού υπ. Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι στον Γάλλο ομόλογό του.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece