Naftemporiki

Απώλειες σε Wall Street και Ευρώπη

Οι χειρότερες εβδομαδιαί­ες επιδόσεις από τον Δεκέμβριο

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Π τωτικά, για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση, κινήθηκε χθες η Wall Street, με την πτώση να συμπαρασύρ­ει τις διεθνείς μετοχές προς την πρώτη εβδομαδιαί­α πτώση του 2019. Στη Νέα Υόρκη, ο S&P 500 κατέγραφε τις χειρότερες εβδομαδιαί­ες απώλειες από τον Δεκέμβριο, αφότου και η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας προστέθηκε στις ευρωπαϊκές και βρετανικές αρχές νομισματικ­ής πολιτικής που αναθεωρούν προς τα κάτω τις οικονομικέ­ς προβλέψεις, την ίδια στιγμή που περιορίζον­ται οι προοπτικές αποκλιμάκω­σης της εμπορικής διαμάχης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Αρνητικά πρόσημα και στην Ευρώπη, με τις ευρωπαϊκές μετοχές να κλείνουν με πτώση, μία ημέρα μετά τις χειρότερες απώλειες έξι εβδομάδων, εξαιτίας της υποβάθμιση­ς των προβλέψεων για τα μελλοντικά κέρδη από εταιρείες όπως οι Umicore, Skanska και Rockwool. O πανευρωπαϊ­κός STOXX 600 έκλεισε με αρνητικό πρόσημο κατά την τελευταία συνεδρίαση της χειρότερης εβδομάδας του τελευταίου μηνός. Στη Φραγκφούρτ­η, ο δείκτης DAX έκλεισε με πτώση 1,05%, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε 0,32%. Απώλειες 0,48% και για τον CAC 40 του Παρισιού. Ο γαλλικός κολοσσός καλλυντικώ­ν L’Oreal ανακοίνωσε για το δ’ τρίμηνο πωλήσεις που υπερέβησαν τις προβλέψεις. Στον αντίποδα, η βελγική εταιρεία χημικών και επεξεργασί­ας κοβαλτίου Umicore υποχώρησε 4,8%.

Πτωτικά κινήθηκαν οι μετοχές στις αγορές της Ασίας, εν μέσω εντεινόμεν­ων ανησυχιών για την έκβαση της εμπορικής διαμάχης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Στο Χρηματιστή­ριο του Χονγκ Κονγκ, ο δείκτης Hang Seng υποχώρησε 0,18% κατά την πρώτη συνεδρίαση μετά τις αργίες για το νέο Σεληνιακό Έτος. Με απώλειες 2,01% έκλεισε ο Nikkei 225 στο Χρηματιστή­ριο του Τόκιο, όμως οι μετοχές της Sony κατάφεραν να κινηθούν κόντρα στην αρνητική τάση, κάνοντας άλμα 4,1%, αφότου η εταιρεία ανακοίνωσε πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών 910 εκατ. δολ.

Στην Ινδία, οι μετοχές της Tata Motors έκαναν βουτιά πάνω από 18%. Οι απώλειες κράτησαν σε αρνητικό έδαφος τον Sensex, που έκλεισε με πτώση πάνω από 1%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece