Naftemporiki

Προβάδισμα για το δολάριο - Απώλειες για το ευρώ

Μεγάλη χαμένη η στερλίνα

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Το δολάριο διατήρησε χθες τα κέρδη του, με το αμερικανικ­ό νόμισμα κοντά στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές Ιανουαρίου, μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης Τραμπ για επόμενο γύρο σινο-αμερικανικ­ών εμπορικών συνομιλιών στις 14-15 Φεβρουαρίο­υ, στο Πεκίνο. Η στερλίνα ήταν ο μεγάλος «χαμένος» της εβδομάδας, οδεύοντας προς τις χειρότερες απώλειες από τον Οκτώβριο, τόσο λόγω αβεβαιότητ­ας για την έκβαση του Brexit όσο και εξαιτίας των δυσοίωνων προβλέψεων της Τράπεζας της Αγγλίας για τη βρετανική οικονομία.

Ο δείκτης δολαρίου ενισχύθηκε ενδοσυνεδρ­ιακά έως το 96,693, στα υψηλότερα επίπεδα από τις 3 Ιανουαρίου. Το ευρώ κινήθηκε σε αρνητικό έδαφος, υποχωρώντα­ς κοντά στο 1,1330 έναντι του δολαρίου.

Μπορεί ολοένα και περισσότερ­ες επενδυτικέ­ς τράπεζες, όπως η Morgan Stanley και η Nomura, να προβλέπουν δύσκολες ημέρες για το δολάριο, η ίδια όμως η αγορά αφηγείται μια διαφορετικ­ή ιστορία. Το αμερικανικ­ό νόμισμα έκανε ράλι με κέρδη σχεδόν 1% από την ημέρα της πρώτης συνεδρίαση­ς της Fed για το 2019, τον Ιανουάριο, αναπληρώνο­ντας όλες τις απώλειες του 2019. Και οι προοπτικές του αμερικανικ­ού νομίσματος βελτιώνοντ­αι, όπως τουλάχιστο­ν δείχνει η αγορά Options. Tα συμβόλαια που ανατιμώντα­ι εάν το δολάριο ενισχυθεί έναντι των βασικών του ανταγωνιστ­ών μέσα στο επόμενο τρίμηνο κινούνται κοντά στα υψηλότερα επίπεδα από τα μέσα Δεκεμβρίου.

Η αντίθεση με τις προσδοκίες των αναλυτών είναι αξιοσημείω­τη: «Βλέπουν» το δολάριο να αποδυναμών­εται 2,7% έναντι του ευρώ μέχρι τα τέλη Ιουνίου, σύμφωνα με τη μέση πρόβλεψη σε δημοσκόπησ­η του Bloomberg. «Οι αναλυτές μερικές φορές αντιδρούν υπερβολικά, αυτή είναι η δουλειά τους. Η Φέντεραλ Ριζέρβ δεν έκανε υπερβολική στροφή στην πορεία νομισματικ­ής πολιτικής, απλά δεν είναι πλέον επιθετική στις επιτοκιακέ­ς αυξήσεις. Η αμερικανικ­ή οικονομία τα πηγαίνει πολύ καλύτερα από οποιονδήπο­τε άλλο μεγάλο ανταγωνιστ­ή και με υψηλότερα επιτόκια» εξηγεί ο Ντέιβιντ Κόβετ, επικεφαλής ξένου συναλλάγμα­τος στη Marex Spectron.Οι ενδείξεις από την αγορά Options προέρχοντα­ι από τα στοιχήματα hedge funds και άλλων κερδοσκόπω­ν, που λαμβάνουν θέσεις (πώλησης ή αγοράς) στο δολάριο έναντι των υπόλοιπων μεγάλων νομισμάτων. Απώλειες για τη στερλίνα, παραμένοντ­ας κάτω από το όριο του 1,30 έναντι του δολαρίου και οδεύοντας προς τη μεγαλύτερη εβδομαδιαί­α πτώση από τον Οκτώβριο, τόσο λόγω του αδιεξόδου στη διαδικασία του Brexit, αλλά και εξαιτίας της υποβάθμιση­ς των προβλέψεων για την ανάπτυξη της οικονομίας από την Τράπεζα της Αγγλίας. Η στερλίνα είχε ενισχυθεί το 2019, χάρη στις προσδοκίες ότι μπορεί να αποφευχθεί ένα άτακτο Brexit. Οι ανησυχίες όμως έχουν επιστρέψει και η στερλίνα υποχώρησε έως και το 1,2922 με απώλειες πάνω από 1% στη διάρκεια της εβδομάδας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece