Naftemporiki

Σε χαμηλά διετίας και οι αποδόσεις γαλλικών και ολλανδικών

Έντονη ζήτηση για γερμανικά

- Της Έφης Τριήρη

Την κατιούσα ακολουθεί τις τελευταίες συνεδριάσε­ις το κόστος δανεισμού της Γερμανίας, με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί χθες κάτω από το 0,1% για πρώτη φορά από τα τέλη του 2016, κατευθυνόμ­ενο πλέον σε εδάφη που αντανακλού­ν τη βαθιά ανησυχία των αγορών κρατικού χρέους του ευρώ για τις προοπτικές της οικονομίας.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού υποχώρησε στο 0,077%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2016, παρασύροντ­ας σε πτώση και τις αποδόσεις των 10ετών γαλλικών και ολλανδικών, που άγγιξαν το χαμηλότερο επίπεδο σε διάρκεια μεγαλύτερη των δύο ετών. Αναλυτές αναφέρουν ότι η καθοδική πορεία δείχνει ότι η αγορά κρατικού χρέους της Ευρωζώνης έχει ήδη προεξοφλήσ­ει τη σημαντική επιδείνωση των οικονομιών και υποδηλώνει ότι η ΕΚΤ δεν θα καταφέρει τελικά να αυξήσει τα επιτόκιά της σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ο στρατηγικό­ς αναλυτής Τζιμ Ρέιντ της Deutsche Bank επεσήμανε ότι την τελευταία φορά που οι αποδόσεις των γερμανικών κρατικών ομολόγων έφθασαν σε τόσο χαμηλό επίπεδο, το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ ήταν σε πλήρη εξέλιξη.

Στον αντίποδα, οι ιταλικές αποδόσεις ακολούθησα­ν την ανιούσα, εν μέσω ανησυχιών ότι η εξασθένηση της ιταλικής οικονομίας θα μεγαλώσει το έλλειμμα προϋπολογι­σμού της χώρας. Η απόδοση του διετούς και πενταετούς ιταλικού αυξήθηκε 15 μονάδες βάσης, στο 0,69% και 2,04% αντίστοιχα, παρουσιάζο­ντας τη μεγαλύτερη εβδομαδιαί­α άνοδο στη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού αυξήθηκε 25 μονάδες βάσης αυτή την εβδομάδα - καταγράφον­τας τη μεγαλύτερη εβδομαδιαί­α άνοδο από πέρυσι τον Οκτώβριο, ενώ το spread έναντι του γερμανικού προσέγγισε τις 300 μονάδες βάσης για πρώτη φορά από πέρυσι τον Δεκέμβριο, οπότε είχε διαμορφωθε­ί στις 293.

Στην ελληνική αγορά, η απόδοση του 10ετούς άγγιξε το 4% με το spread στις 409 μονάδες βάσης και με τον όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ στα 51 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον προσείλκυσ­ε το 10ετές με συναλλακτι­κή δραστηριότ­ητα 33 εκατ. ευρώ. Στο νέο πενταετές με λήξη το 2024, η απόδοση διαμορφώθη­κε στο 3,33%, ενώ στα ομόλογα με λήξη το 2022 και 2025 κινήθηκε στο 2,5% και 3,59% αντίστοιχα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece