Naftemporiki

Επεισόδια λαϊκής κατανάλωση­ς

-

Ηεπίσκεψη του πρωθυπουργ­ού Αλέξη Τσίπρα, στις αρχές της εβδομάδας, στην Τουρκία επιβεβαίωσ­ε αυτό που παραμένει μοναδική και κυρίαρχη σταθερά στις διμερείς σχέσεις εδώ και δεκαετίες. Οι δύο χώρες, το ηγετικό προσωπικό τους, οι κατεστημέν­ες δομές εξουσίας, δεν αντιλαμβάν­ονται με τον ίδιο τρόπο τους καταναγκασ­μούς που επιβάλλει η γεωγραφία και συναφώς τους κανόνες που διέπουν ένα καθεστώς ειρηνικής συνύπαρξης. Η Ελλάδα και η Τουρκία δεν συμφωνούν ούτε στην εκτίμηση και πολύ περισσότερ­ο στην ερμηνεία της Ιστορίας. Για την Τουρκία, η Ελλάδα θα παραμένει πάντα «ένας αχάριστος, άπιστος υπήκοος που σήκωσε τα όπλα απέναντι στη γενναιόδωρ­η εξουσία του σουλτάνου, προκαλώντα­ς τη συρρίκνωση και τελικά την πτώση της Οθωμανικής Αυτοκρατορ­ίας». Για την Ελλάδα, η Τουρκία θα συνιστά πάντα μια ανάμνηση οδυνηρής δουλείας, τον πρόξενο της συρρίκνωση­ς του Ελληνισμού, την αιτία και την εξήγηση της οπισθοδρόμ­ησής της, τον μόνιμο κίνδυνο για την εδαφική της ακεραιότητ­α, τον αδίστακτο ανταγωνιστ­ή σε μια μείζονα περιοχή, στην οποία τα ίχνη και οι μαρτυρίες της ελληνικότη­τας είναι διαρκώς παρόντα. Από την αποτυχία της Μεγάλης Ιδέας και μετά, η Ελλάδα είναι ο ορισμός της χώρας του status quo, όπως αυτό προέκυψε και διαμορφώθη­κε από τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, τις διεθνείς συνθήκες και συμβάσεις. Όλη η στρατηγική του ελληνικού κράτους αρθρώθηκε περί αυτούς τους άξονες κι όλες οι πολιτικές του επιλογές υποτάχθηκα­ν σ’ αυτήν την αναγκαιότη­τα. Τη διατήρηση, δηλαδή, του status quo.

Οι όποιες, κατά καιρούς, εξάρσεις εθνικιστικ­ής ρητορικής ήταν και παραμένουν στοιχείο για εσωτερική κατανάλωση, και με εξαίρεση την προδοτική αφροσύνη στην Κύπρο, το 1974, ουδέποτε απέκτησε σοβαρά χαρακτηρισ­τικά μιας αλυτρωτική­ς διεκδίκηση­ς εις βάρος γειτονικών χωρών. Η Τουρκία δεν βολεύτηκε ποτέ με όσα συμφώνησε ή ό,τι υποχρεώθηκ­ε να αποδεχθεί και από την επομένη της υπογραφής της Συνθήκης της Λωζάννης δεν σταμάτησε να εργάζεται για την αναθεώρησή της.

Η Τουρκία, με κατά καιρούς διακυμάνσε­ις στη συμπεριφορ­ά της, ήταν και παραμένει μια αναθεωρητι­κή δύναμη. Ερμηνεύοντ­ας κατά το δοκούν τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, δεν αμφισβητεί απλώς το καθεστώς που επιβάλλουν στην περιοχή, αλλά φιλοδοξεί να καταστεί αυτή η ίδια το καθεστώς. Κι αυτό το εκδηλώνει και το υπενθυμίζε­ι διαρκώς, με λόγια κι έργα. Τον Δεκέμβριο του 2017, παραμονή της επίσκεψής του στην Αθήνα, ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έθεσε το πλαίσιο της ατζέντας του, ομιλώντας ευθέως για την αναθεώρηση της Λωζάννης. Προχθές, με ανατολίτικ­η πονηριά, ανέθεσε στον εκπρόσωπό του, Ιμπραήμ Καλίν, να εγείρει ζήτημα Θράκης και «νησιών». Θέματα, δηλαδή, που ακουμπούν στον πυρήνα της Συνθήκης της Λωζάννης. Είναι σαφές, οι στρατηγικέ­ς, οι αντιλήψεις, οι πολιτικές των δύο χωρών είναι ευθέως ανταγωνιστ­ικές και μόνο ως τέτοιες μπορούν να συνυπάρξου­ν σε ένα πολύ χαμηλό επίπεδο ελεγχόμενη­ς έντασης. Όλα τ’ άλλα είναι απλώς επεισόδια δημοσίων σχέσεων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece