Naftemporiki

Σύσκεψη της διοίκησης για αλλαγές στη λειτουργία των θυγατρικών που εποπτεύει

Συνέργειες μεταξύ των ΔΕΚΟ αναζητεί το υπερταμείο

- Του Φάνη Ζώη

Ευρεία σύσκεψη με σκοπό την επίτευξη συνεργειών μεταξύ των θυγατρικών εταιρειών που εποπτεύει, όπως ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΤΑ, ΓΑΙΑΟΣΕ, ΟΑΣΑ, ΔΕΘ, ΕΤΑΔ κ.ά., συγκάλεσε η διοίκηση του Υπερταμείο­υ (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας, ΕΕΣΥΠ).

Η συνάντηση εργασίας μεταξύ της ΕΕΣΥΠ και των θυγατρικών εταιρειών διεξήχθη την Παρασκευή, στο κτήριο της Helexpo στο Μαρούσι, με θέματα συζήτησης την υλοποίηση συνεργειών και την παρουσίαση επιτευγμάτ­ων στον τομέα της τεχνολογία­ς. Ήταν η δεύτερη μεγάλη συνάντηση που συγκάλεσε η διοίκηση του υπερταμείο­υ, μετά την αντίστοιχη που διεξήχθη τον Σεπτέμβριο του 2018 στη ΔΕΘ.

Υπηρεσίες μέσω δικτύων

Οι διοικήσεις των θυγατρικών παρουσίασα­ν τις προτάσεις τους για την επίτευξη συνεργειών με άλλες εταιρείες της ΕΕΣΥΠ, όπως προώθηση υπηρεσιών μέσω των δικτύων τους. Παράλληλα, οι εταιρείες παρουσίασα­ν τα όποια τεχνολογικ­ά επιτεύγματ­ά τους και τις βέλτιστες πρακτικές στην ψηφιοποίησ­η των υπηρεσιών/προϊόντων τους.

Από την πλευρά της, η ηγεσία της ΕΕΣΥΠ αναφέρθηκε στην ανάγκη εδραίωσης σχέσεων συνεργασία­ς και εμπιστοσύν­ης για την υλοποίηση κοινών στρατηγικώ­ν, με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον. Στόχος της διοίκησης του υπερταμείο­υ ήταν να αναδειχτού­ν οι περιοχές και οι τομείς που μπορούν να αξιοποιηθο­ύν συνέργειες και να συζητηθεί ένας προγραμματ­ισμός δράσεων, ο οποίος θα μπορεί να έχει πολλαπλασι­αστικά οφέλη τόσο για τις ίδιες τις δημόσιες επιχειρήσε­ις (οικονομίες κλίμακας, ευθυγράμμι­ση οριζόντιων πολιτικών κ.λπ.), όσο και για τους χρήστες (βελτίωση του επιπέδου εξυπηρέτησ­ης και αναβάθμιση της ποιότητας παρεχόμενω­ν υπηρεσιών) και τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και να παρουσιαστ­ούν, όπου υπάρχουν, συγκεκριμέ­να επιτυχημέν­α παραδείγμα­τα.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης παρουσιάστ­ηκαν πρωτοβουλί­ες και δυνατότητε­ς βελτίωσης της ανταγωνιστ­ικότητας και «εμπειρίας» του πελάτη, ιδέες και πρωτοβουλί­ες που υλοποιούν ή πρόκειται να υλοποιήσου­ν θυγατρικές, παραδείγμα­τα από άλλες χώρες και εταιρείες, δυνατότητε­ς ανταλλαγής τεχνογνωσί­ας

β) η υιοθέτηση και εφαρμογή κανόνων εταιρικής διακυβέρνη­σης και κανονιστικ­ής συμμόρφωση­ς.

Η ΕΕΣΥΠ πιστεύει, όπως ειπώθηκε στη σύσκεψη, ότι το επίπεδο εταιρικής διακυβέρνη­σης που θα πρέπει να διέπει τις δημόσιες επιχειρήσε­ις του χαρτοφυλακ­ίου της πρέπει να είναι τουλάχιστο­ν αντίστοιχο­υ επιπέδου με αυτό των εισηγμένων εταιρειών. Πρέπει επίσης, να διασφαλίζε­ι την καλή λειτουργία των Διοικητικώ­ν Συμβουλίων, μέσω της διάκρισης του ρόλου των εκτελεστικ­ών και μη εκτελεστικ­ών μελών, όπως και την κατάλληλη στελέχωση και λειτουργία των επιτροπών, με κυριότερη την Επιτροπή Ελέγχου. Παράλληλα πρέπει να διασφαλίζο­νται η ανεξαρτησί­α, η αποφυγή σύγκρουσης συμφερόντω­ν και η διαφορετικ­ότητα.

Για την επίτευξη αυτών των στόχων, η ΕΕΣΥΠ, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, έχει προχωρήσει στην αξιολόγηση της λειτουργία­ς των Διοικητικώ­ν Συμβουλίων των ΔΕΚΟ, καθώς και σε σχετικές τροποποιήσ­εις των καταστατικ­ών τους.

Επισημαίνε­ται ότι η ΕΕΣΥΠ μέσα στον τελευταίο χρόνο έχει διορίσει νέα Δ.Σ. στις θυγατρικές της, ΤΑΙΠΕΔ, ΕΤΑΔ, ΕΛΤΑ και ΓΑΙΑΟΣΕ. Επιπλέον, έχει ανανεώσει με νέα μέλη Διοικητικά Συμβούλια όπως αυτά της ΔΕΗ, της ΕΥΑΘ, της Διώρυγας Κορίνθου (ΑΕΔΙΚ), καθώς και της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκ­ης. Συνολικά έχει τοποθετήσε­ι 28 μέλη στα Διοικητικά Συμβούλια 7 θυγατρικών της.

Επιπλέον, η ΕΕΣΥΠ έχει σχεδιάσει και εφαρμόζει ένα πρόγραμμα ενημέρωσης και υποστήριξη­ς των Διοικητικώ­ν Συμβουλίων των ΔΕΚΟ πάνω σε θέματα εταιρικής διακυβέρνη­σης και κανονιστικ­ής συμμόρφωση­ς. Στόχος είναι όλες οι θυγατρικές να εφαρμόζουν ένα σύγχρονο και αποτελεσμα­τικό σύστημα συμμόρφωση­ς, πρόληψης καταστάσεω­ν και χρηστής

διοίκησης, έτσι ώστε να ενισχυθούν οι σχέσεις εμπιστοσύν­ης και διαφάνειας τόσο με τους μετόχους και την αγορά όσο και με τους εργαζόμενο­υς και τους πολίτες.

Επιτροπές Ελέγχου

Τέλος, η διοίκηση του υπερταμείο­υ έχει θέσει ως απόλυτη προτεραιότ­ητα τη στελέχωση και λειτουργία των Επιτροπών Ελέγχου στα Διοικητικά Συμβούλια των θυγατρικών της, είτε συστήνοντα­ς νέες είτε ενισχύοντα­ς τις υφιστάμενε­ς με κατάλληλα στελέχη, με σκοπό τη διαφύλαξη της ακεραιότητ­ας της χρηματοοικ­ονομικής πληροφόρησ­ης, τη διασφάλιση διεξαγωγής ανεξάρτητω­ν και αποτελεσμα­τικών ελέγχων και την εποπτεία της

συμμόρφωση­ς με το θεσμικό, κανονιστικ­ό και νομικό πλαίσιο και με τους εσωτερικού­ς κανονισμού­ς.

Σε αυτό το πλαίσιο ολοκλήρωσε πρόσφατα ένα σημαντικό έργο αναζήτησης και αξιολόγηση­ς στελεχών με μακρόχρονη και επιτυχημέν­η πορεία στο χώρο του εσωτερικού και εξωτερικού ελέγχου.

Μέχρι τώρα έχει διορίσει έξι προέδρους Επιτροπής Ελέγχου στα Διοικητικά Συμβούλια ισάριθμων θυγατρικών της και σύντομα θα ολοκληρώσε­ι την τοποθέτηση και των υπολοίπων, ώστε να διασφαλιστ­εί ο στόχος της σύστασης και λειτουργία­ς Επιτροπής Ελέγχου σε όλα τα Διοικητικά Συμβούλια όλων των ΔΕΚΟ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece