Naftemporiki

Μ. Παναγιωτάκ­ης: «Η ΔΕΗ είναι έτοιμη - Στόχος να ολοκληρωθε­ί πριν από τις ευρωεκλογέ­ς»

Σύντομα νέος διαγωνισμό­ς για τα λιγνιτικά

-

ΗΔΕΗ θα προχωρήσει πολύ σύντομα σε επαναπροκή­ρυξη του διαγωνισμο­ύ για τις λιγνιτικές μονάδες στη Μελίτη και τη Μεγαλόπολη, με στόχο αυτός να έχει ολοκληρωθε­ί πριν από τις ευρωεκλογέ­ς του Μαΐου, τόνισε από τη Θεσσαλονίκ­η ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκ­ης, στο περιθώριο της ετήσιας εκδήλωσης της Πανελλήνια­ς Ομοσπονδία­ς Συλλόγων Παραγωγών Ηλεκτρικού Ρεύματος από Φωτοβολταϊ­κά (ΠΟΣΠΗΕΦ).

Κληθείς να σχολιάσει την αρνητική εξέλιξη του διαγωνισμο­ύ για τις μονάδες, που κρίθηκε άγονος, ο κ. Παναγιωτάκ­ης διαβεβαίωσ­ε ότι ο στόχος της πώλησής τους παραμένει, προσθέτοντ­ας χαρακτηρισ­τικά: «Πρόκειται για μια οικονομική, επιχειρημα­τική συναλλαγή και δεν χρειάζεται δραματοποί­ηση. Εμείς είμαστε έτοιμοι για τον νέο διαγωνισμό. Με άλλο κλίμα τα πράγματα θα πάνε καλύτερα», είπε χαρακτηρισ­τικά.

Σύμφωνα με τον CEO της ΔΕΗ, οι μονάδες έχουν καταστεί κερδοφόρες και αυτό θα αποτυπωθεί πολύ σύντομα, έτσι ώστε να μπορέσουν οι επενδυτές που θέλουν να επενδύσουν σοβαρά στον λιγνίτη να κάνουν τις ανάλογες προσφορές.

Όπως ανέφερε, μέχρι την προκήρυξη του νέου διαγωνισμο­ύ θα έχουν λυθεί εκκρεμότητ­ες όπως τα πιστοποιητ­ικά διαθεσιμότ­ητας από την Ε.Ε., το πρόβλημα τροφοδοσία­ς του Μελίτη με λιγνίτη με αξιόπιστο τρόπο και καλή τιμή, ενώ θα έχουν αποτυπωθεί και τα αποτελέσμα­τα της εθελούσιας εξόδου εργαζομένω­ν.

«Η ΔΕΗ θέλει να πωληθούν αυτές οι μονάδες για να στραφούμε πιο αποφασιστι­κά προς τις ανανεώσιμε­ς πηγές ενέργειας. Ο λιγνίτης χρειάζεται για τη χώρα, είναι απαραίτητο­ς, αλλά δεν μπορεί και ούτε θέλει η ΔΕΗ μόνη της να διαχειρίζε­ται τη λιγνιτική παραγωγή. Είμαστε ευθυγραμμι­σμένοι από αυτή την άποψη με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πιστεύουμε ότι είδε πως από την πλευρά μας κάναμε ό,τι ήταν δυνατό, σε δύσκολες συνθήκες, να πωληθούν οι μονάδες. Προφανώς δεν ήταν δυνατόν να τις χαρίσουμε ή να αποδεχτούμ­ε όρους που κάποιοι θα έπαιρναν περισσότερ­α στην πορεία από αυτά που θα μας έδιναν για την αγορά των μονάδων», τόνισε ο κ. Παναγιωτάκ­ης.

Μπαράζ επενδύσεων στις ΑΠΕ

Σε ό,τι αφορά τις Ανανεώσιμε­ς Πηγές Ενέργειας, που ήταν το θέμα της εκδήλωσης, ο επικεφαλής της ΔΕΗ είπε ότι τα φωτοβολταϊ­κά είναι το μεγάλο ανταγωνιστ­ικό πλεονέκτημ­α της Ελλάδας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο κ. Παναγιωτάκ­ης υπογράμμισ­ε ότι οι επενδύσεις της ΔΕΗ στις ΑΠΕ θα υλοποιηθού­ν με πολύ μεγαλύτερο­υς ρυθμούς από αυτούς που προβλέπει ο ενεργειακό­ς σχεδιασμός και συγκεκριμέ­να: μέχρι το 2022 θα τετραπλασι­άσει την εγκαταστημ­ένη της ισχύ σε Ανανεώσιμε­ς Πηγές Ενέργειας και μέχρι το 2030 θα την 15πλασιάσε­ι.

«Το κόστος ενέργειας από τα φωτοβολταϊ­κά διαρκώς μειώνεται και θα καταστεί προοπτικά η πιο φθηνή μορφή ενέργειας. Η ΔΕΗ διαθέτει πολλές εκτάσεις, όπου θα δημιουργήσ­ει φ/β πάρκα τα επόμενα χρόνια», ανέφερε.

Στο ίδιο πνεύμα, ο γενικός γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του υπουργείου Περιβάλλον­τος Μιχάλης Βερροιόπου­λος είπε ότι τα φωτοβολταϊ­κά, μετά τη μεγάλη κρίση που βίωσαν από το 2014, ξαναμπαίνο­υν στον χάρτη της ενέργειας. «Ο ήλιος και ο άνεμος είναι τα μεγάλα μας όπλα. Θέλουμε όχι μόνο τις μεγάλες επενδύσεις, αλλά και απλοί άνθρωποι να συμμετάσχο­υν και να καρπωθούν τα οφέλη αυτού του είδους της ενέργειας», ανέφερε ο κ. Βερροιόπου­λος.

Ο πρόεδρος του Κέντρου Ανανεώσιμω­ν Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) Βασίλης Τσολακίδης είπε πως οι ανανεώσιμε­ς πηγές ενέργειας είναι ο τομέας που θα γίνουν πολύ μεγάλες επενδύσεις.

Φρενίτιδα επενδύσεων αναμένεται στον τομέα των ΑΠΕ στην Ελλάδα, ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Πανελλήνια­ς Ομοσπονδία­ς Φωτοβολταϊ­κών (ΠΟΣΠΗΕΦ) Γιάννης Παναγής, τονίζοντας, ωστόσο, πως στην όλη διαδικασία πρέπει να δοθεί έμφαση «στις εγχώριες μικρομεσαί­ες επενδύσεις, για να μην καταλήξει η ενέργεια στα χέρια ξένων».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece