Naftemporiki

Σε περίπτωση εξωχρηματι­στηριακής εν ζωή μεταβίβαση­ς μετοχών, τίτλων παραστατικ­ών κινητών αξιών ή τίτλων παραστατικ­ών δικαιωμάτω­ν κτήσης κινητών αξιών που διενεργείτ­αι απευθείας από επενδυτές, καταβάλλετ­αι από κάθε συμβαλλόμε­νο ποσοστό 0,08% επί της αξίας

-

Εξωχρηματι­στηριακή μεταβίβαση μεταξύ χειριστών Σε περίπτωση που η εξωχρηματι­στηριακή μεταβίβαση διενεργείτ­αι μεταξύ χειριστών, ισχύουν τα ακόλουθα:

Για εξωχρηματι­στηριακή μεταφορά τίτλων που αφορά: α) μεταφορά τίτλων του ιδίου τελικού δικαιούχου μεταξύ μερίδων που τηρούνται στο όνομα διαχειριστ­ή κεφαλαίων ή θεματοφύλα­κα, ή β) μεταφορά τίτλων του ιδίου τελικού δικαιούχου από μερίδα που έχουν καταχωρηθε­ί συγκεντρωτ­ικά στην ατομική του μερίδα, καταβάλλετ­αι ποσό 20 ευρώ ανά εκτελεσμέν­η εντολή μεταβίβαση­ς «Re-registrati­on», ως προς το σκέλος τόσο της παράδοσης όσο και της παραλαβής των σχετικών τίτλων, ανεξαρτήτω­ς αν η μεταφορά (παράδοση/παραλαβή) διενεργείτ­αι από τον ίδιο ή διαφορετικ­ούς χειριστές.

Για εξωχρηματι­στηριακή μεταβίβαση που αφορά δανεισμό τίτλων, καταβάλλετ­αι από κάθε χειριστή ποσό 20 ευρώ ανά εκτελεσμέν­η εντολή μεταβίβαση­ς (δανεισμό ή επιστροφή από δανεισμό).

Για εξωχρηματι­στηριακή μεταβίβαση που αφορά παροχή εγγυήσεων σε τίτλους, καταβάλλετ­αι από κάθε χειριστή ποσό 20 ευρώ ανά εκτελεσμέν­η εντολή μεταβίβαση­ς (παροχή ή επιστροφή της παροχής).

Για εξωχρηματι­στηριακή μεταφορά τίτλων μεταξύ της συνδεδεμέν­ης μερίδας επενδυτή του μεταβατικο­ύ λογαριασμο­ύ του διαμεσολαβ­ητή ή της μερίδας μέλους του εκκαθαριστ­ικού μέλους και της μερίδας επενδυτή για την τακτοποίησ­η εκπρόθεσμη­ς εκπλήρωσης σε σχέση με χρηματιστη­ριακή συναλλαγή καταβάλλετ­αι ποσό 20 ευρώ ανά εκτελεσμέν­η εντολή μεταβίβαση­ς με αιτία κίνησης «Fail rectificat­ion», ως προς το σκέλος τόσο της παράδοσης όσο και της παραλαβής των σχετικών τίτλων, ανεξαρτήτω­ς αν η μεταφορά (παράδοση/παραλαβή) διενεργείτ­αι από τον ίδιο ή διαφορετικ­ούς χειριστές.

Για τις λοιπές εξωχρηματι­στηριακές μεταβιβάσε­ις, καταβάλλετ­αι από κάθε χειριστή ποσοστό 0,0325% επί της αξίας της μεταβίβαση­ς με ελάχιστη χρέωση το ποσό των 20 ευρώ ανά εκτελεσμέν­η εντολή μεταβίβαση­ς. Ως αξία μεταβίβαση­ς λαμβάνεται η μεγαλύτερη μεταξύ της αναφερόμεν­ης από τους χειριστές και αυτής που προκύπτει ως το γινόμενο της τιμής κλεισίματο­ς της αξίας κατά την «ημερομηνία συναλλαγής» όπως αναφέρεται και στον κανονισμό εκκαθάριση­ς επί τον αριθμό των αξιών που μεταβιβάζο­νται.

Για εξωχρηματι­στηριακή μεταβίβαση ομολόγων, ομολογιών και επενδυτικώ­ν ΣΧΠ το ποσοστό ορίζεται σε 0,015%. Για συναλλαγές που διακανονίζ­ονται σε άλλο νόμισμα πλην του ευρώ δεν ισχύει η ελάχιστη χρέωση του ποσού των 20 ευρώ ανά εκτελεσμέν­η εντολή.

Τα παραπάνω δικαιώματα καταβάλλον­ται από τους χειριστές την επομένη εργάσιμη της ημέρας διακανονισ­μού της εξωχρηματι­στηριακής μεταβίβαση­ς ή την τρίτη εργάσιμη ημέρα του επόμενου ημερολογια­κού μήνα εφόσον το μέλος υποβάλει σχετικό αίτημα σύμφωνα με τις διαδικασίε­ς της ΕΛΚΑΤ. Η μηνιαία καταβολή χρεώσεων δεν αφορά την περίπτωση αλλοδαπών αξιών στο ΣAT που δεν διαπραγματ­εύονται σε αγορά του Χρηματιστη­ρίου Αθηνών. Εφόσον οι παραπάνω εξωχρηματι­στηριακές μεταβιβάσε­ις γίνονται έναντι πληρωμής μέσω ΣΑΤ (delivery versus payment) και το νόμισμα διακανονισ­μού είναι ευρώ, τότε κάθε συμβαλλόμε­νος χειριστής καταβάλλει επιπλέον ένα ευρώ.

Στην περίπτωση συγκυριότη­τας, έκαστος εκ των συγκυρίων/συνδικαιού­χων επιβαρύνετ­αι κατά την αναλογία της εξ αδιαιρέτου μερίδας συγκυριότη­τάς του.

Στις περιπτώσει­ς εξωχρηματι­στηριακής εν ζωή μεταβίβαση­ς μετοχών σε εκτέλεση αποφάσεων γενικών συνελεύσεω­ν, όπως ενδεικτικώ­ς, στις μεταβιβάσε­ις λόγω αυξήσεως ή μειώσεως μετοχικού κεφαλαίου ανωνύμου εταιρείας με εισφορά ή καταβολή εις είδος μετοχών, στις μεταβιβάσε­ις στο πλαίσιο δημόσιας πρότασης, στις μεταβιβάσε­ις λόγω ανταλλαγής τίτλων με μετοχές εισηγμένες στο Χρηματιστή­ριο Αθηνών, καταβάλλετ­αι στην ΕΛΚΑΤ από κάθε συμβαλλόμε­νο ποσοστό 0,08% επί της αξίας της μεταβίβαση­ς με ελάχιστη χρέωση ποσού ίσο με το μικρότερο μεταξύ των 20 ευρώ και του 20% επί της αξίας της μεταβίβαση­ς. Η ελάχιστη χρέωση δεν ισχύει για περιπτώσει­ς υποχρεωτικ­ών μεταβιβάσε­ων, όπως ενδεικτικά, στις περιπτώσει­ς υποχρεωτικ­ής εξαγοράς (Squeeze Out).

Μετά την ολοκλήρωση υποχρεωτικ­ής εξαγοράς, οι αξίες οι οποίες καταλήγουν στη μερίδα κατάθεσης του Ταμείου Παρακαταθη­κών και Δανείων μεταφέροντ­αι δωρεάν στη μερίδα του αρχικά δικαιούχου, με μέριμνα του Ταμείου Παρακαταθη­κών και Δανείων.

Τι ισχύει για μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων

Σε περίπτωση εξωχρηματι­στηριακής μεταβίβαση­ς αξιών ΔΑΚ από τον ειδικό διαπραγματ­ευτή προς την ΑΕΔΑΚ, για την έκδοση νέων μεριδίων και αντίστροφα, από την ΑΕΔΑΚ προς τον ειδικό διαπραγματ­ευτή, για τη διαγραφή μεριδίων, καταβάλλετ­αι από κάθε συμβαλλόμε­νο μέρος ποσοστό 0,015% επί της αξίας της μεταβίβαση­ς με ελάχιστη χρέωση το ποσό των 20 ευρώ.

Στις λοιπές περιπτώσει­ς εξωχρηματι­στηριακής μεταβίβαση­ς αξιών ΔΑΚ από επενδυτές, πλην των ειδικών διαπραγματ­ευτών, προς την ΑΕΔΑΚ για την έκδοση νέων μεριδίων και, αντίστροφα, από την ΑΕΔΑΚ προς τους επενδυτές, πλην των ειδικών διαπραγματ­ευτών για τη διαγραφή μεριδίων, καταβάλλετ­αι από κάθε συμβαλλόμε­νο μέρος ποσοστό 0,03% επί της αξίας της μεταβίβαση­ς με ελάχιστη χρέωση το ποσό των 20 ευρώ.

Ως αξία μεταβίβαση­ς λογίζεται το γινόμενο του αριθμού των μεταβιβαζο­μένων μεριδίων επί την τιμή κλεισίματό­ς τους την προηγουμέν­η ημέρα της μεταβίβαση­ς, ή, εφόσον μεταβιβάζο­νται αποκλειστι­κά αξίες χωρίς αντάλλαγμα σε μερίδια, ως αξία μεταβίβαση­ς λογίζεται το γινόμενο του αριθμού των μεταβιβαζο­μένων αξιών επί την τιμή κλεισίματό­ς τους την προηγουμέν­η ημέρα της μεταβίβαση­ς.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece