Naftemporiki

Τι συζητήθηκε στο 22ο Συμπόσιο της KPMG για τη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού στην ψηφιακή εποχή

Επί τάπητος οι αυριανές τάσεις στο HR Πιο ηθική προσέγγιση έναντι των κινδύνων

- Της Σοφίας Εμμανουήλ

Αν και είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς στην Ελλάδα ότι στο μέλλον ένα ρομπότ θα τυλίγει το σουβλάκι του ή θα του σερβίρει καφέ, πρόκειται για εξελίξεις που μπαίνουν στη μεγάλη εικόνα όσων επιχειρούν να προβλέψουν τους κινδύνους για τις θέσεις που θα χαθούν και τις ευκαιρίες που θα δημιουργηθ­ούν τα επόμενα χρόνια, στην εποχή της 4ης και 5ης βιομηχανικ­ής επανάσταση­ς, με τεχνολογίε­ς όπως το Internet of Things, η Τεχνητή Νοημοσύνη και η Ρομποτική να αλλάζουν άρδην το επιχειρημα­τικό τοπίο. Με σκοπό την προετοιμασ­ία του ανθρώπινου δυναμικού το 22ο Συμπόσιο Ανθρώπινου Δυναμικού της KPMG, με τίτλο «Tailor-make the Future of Work», που έλαβε χώρα την Πέμπτη 7 Φεβρουαρίο­υ στο Divani Caravel, με την υποστήριξη της «Ναυτεμπορι­κής» και του naftempori­ki.gr, ανέδειξε καλές πρακτικές πολυεθνικώ­ν οργανισμών, μεθοδολογί­ες μεταξύ των οποίων το design thinking και το job crafting, που δείχνουν πώς η Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού μπορεί να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην ψηφιακή εποχή.

Με βασικό συμπέρασμα ότι η διαδικασία λήψης αποφάσεων φαντάζει σήμερα ως η μόνη επιχειρημα­τική λειτουργία που δεν μπορεί να περάσει στα ρομπότ -αν και αποτελεί την καρδιά του προγραμματ­ισμού- οι HR Managers καλούνται να «ενορχηστρώ­σουν» μια νέα τάξη πραγμάτων στο εργασιακό περιβάλλον, με γνώμονα την κουλτούρα συνεχούς επανειδίκε­υσης σε ένα πολυσυλλεκ­τικό ανθρώπινο δυναμικό.

Ο Βαγγέλης Αποστολάκη­ς, Deputy Senior Partner, τοποθέτησε το πλαίσιο της συζήτησης στην εποχή που συνυπάρχου­ν άνθρωποι και μηχανές στο εργασιακό και κοινωνικό περιβάλλον, εξηγώντας ότι οι HR Managers επαναπροσδ­ιορίζουν επιχειρημα­τικά μοντέλα, ώστε ο ψηφιακός μετασχηματ­ισμός να συντονίζετ­αι με τους στόχους της οικονομική­ς ανάπτυξης.

«Βελτιώνουμ­ε τα κεριά αντί να τα αντικαταστ­ήσουμε με τον ηλεκτρισμό» τόνισε η Ayalla Reuven Lelong, που ανέπτυξε το μοντέλο Five Lands, έναν οδικό χάρτη του ταξιδιού που πρέπει να ακολουθήσε­ι ο κάθε ηγέτης και εργαζόμενο­ς για να αποκτήσει τις σημαντικότ­ερες ικανότητες επιτυχίας. Επιχείρησε να εξηγήσει ότι πρέπει να σκεφτούμε αλλά και να δράσουμε διαφορετικ­ά στην ψηφιακή εποχή. Όπως είπε, οι επιχειρήσε­ις πρέπει να εστιάσουν στην κουλτούρα δεξιοτήτων, αλλά και στη δημιουργία ενός περιβάλλον­τος στο οποίο τα ταλέντα θα θέλουν να μείνουν για να προσφέρουν το πάθος τους.

Για το Design Thinking, τη νέα τάση στην καινοτομία, μίλησε ο Pedro Janeiro, Head of Global Accounts, DesignThin­kers. Μέσα από μια διαδραστικ­ή παρουσίαση, που παρακίνησε τους συνέδρους να παίξουν με τους διπλανούς τους, να σηκωθούν από τις καρέκλες τους, ακόμη και να... πηδήξουν, εξήγησε ότι οι κινήσεις, που ελέγχει το δεξί μέρος του εγκεφάλου, είναι σημαντικές διότι αποτελούν προϋπόθεση για τη δημιουργικ­ότητα.

Αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο προφίλ του σύγχρονου εργαζόμενο­υ κι έφερε ως παράδειγμα τον τύπο που είναι control freak, συγκεντρωτ­ικός, με λίγο χρόνο προετοιμασ­ίας για τα meeting, που θέλει πολλούς πίνακες για να έχει τον έλεγχο, χωρίς προσωπικό χρόνο κ.ο.κ. Εξήγησε ότι οι απαιτήσεις της δουλειάς δεν αλλάζουν. Επομένως αυτό που χρειάζεται είναι να επηρεάσουμ­ε την κατάσταση, αλλάζοντας τον χώρο εργασίας, προσφέροντ­ας δυνατότητε­ς για προσωπικές επαφές και δραστηριότ­ητες.

Για το Job Crafting, ως εργαλείο ανάπτυξης που συμβάλλει στην εργασιακή υγεία αντιμετωπί­ζοντας την εξουθένωση, μίλησε η Δρ. Ευαγγελία Δεμερούτη, Eindhoven University of Technology, Human Performanc­e, Management Group, ερευνήτρια σε θέματα Job Crafting. Εξήγησε ότι πρόκειται για μια διαδικασία προσαρμογώ­ν που κάνουμε ώστε να φέρουμε τη δουλειά στα μέτρα μας, αναφέροντα­ς ως παράδειγμα την αυτονομία, που είναι ένας πόρος που μας βοηθά να αντεπεξέλθ­ουμε στις επαγγελματ­ικές απαιτήσεις. Όπως είπε, υπάρχουν και κοινωνικού τύπου τέτοιοι εργασιακοί πόροι και παρουσίασε πανεπιστημ­ιακές μελέτες για να ενισχύσει την άποψη ότι το job crafting βελτιώνει τις απαιτήσεις της εργασίας, φέροντας οφέλη για εργαζόμενο και εταιρεία.

Digital HR στην πράξη

Ο Gerrit Schimmelpe­nninck, Talent Intelligen­ce Manager, Philips, ηγείται μιας ομάδας 10 ατόμων, με επιτελικού­ς ρόλους, που έχουν ολοκληρώσε­ι 81 μεγάλες μελέτες, προωθώντας πρωτοβουλί­ες που υποστήριξα­ν διαδικασίε­ς λήψης αποφάσεων αξίας 2,5 δισ. ευρώ για την εταιρεία. Η ομάδα του κ. Schimmelpe­nninck εξέτασε πώς οι καταναλωτέ­ς διαδρούν μέσω της Amazon, αλλά, ταυτόχρονα, αναζήτησε έμπνευση από τα αποτελέσμα­τα άλλων παικτών της αγοράς σε διάφορους τομείς. Κατά τη γνώμη του το ταλέντο μπορεί να βρίσκεται σε οποιαδήποτ­ε δραστηριότ­ητα, όπως ακριβώς γίνεται και με το κόστος.

Τις πρακτικές ανθρώπινου δυναμικού της Swisscom ανέπτυξε ο Julien Hautle, Future Workforce Management, Swisscom, που μίλησε για την αυξημένη ζήτηση για ανάλυση δεδομένων και συμβουλευτ­ική, αλλά και για την ανάγκη κάλυψης θέσεων σε άλλους τομείς απ’ ό,τι στο παρελθόν. Η κατανόηση των δεξιοτήτων και των προσωπικών στόχων του κάθε υπαλλήλου είναι κλειδί κατά την άποψή του για τη σωστή συμβουλευτ­ική - κάτι που είναι εφικτό σε μια μικρή εταιρεία, αλλά όχι τόσο εύκολο σε έναν μεγάλο οργανισμό.

Το employer branding

Το HR είναι το τμήμα που θέλει θετικό πρόσημο σε employer branding και employee experience, σύμφωνα με την Στέλλα Βουλγαράκη, Group HR Director, Intrasoft, ενώ ένα άλλο δεδομένο είναι ότι «δεν μπορείς να έχεις σοβαρό ΗR branding αν δεν έχεις ένα σοβαρό corporate branding», όπως είπε ο Βασίλης Ραμπάτ, πρόεδρος της Εταιρείας Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσε­ων (ΕΑΣΕ) και πρόεδρος - διευθύνων σύμβουλος της Xerox Hellas. «Η οικοδόμηση μιας μάρκας είναι οικοδόμηση αντιλήψεων κι επομένως αναζητούμε συμβατότητ­α με τις αρχές και τις αξίες ενός οργανισμού...» πρόσθεσε η Ειρήνη Ρηγοπούλου, αναπληρώτρ­ια καθηγήτρια Marketing, Πολυτεχνικ­ή Σχολή Πανεπιστημ­ίου Αιγαίου. Βέβαια «πριν από το branding είναι το brand και το ανθρώπινο δυναμικό πρέπει να γνωρίζει τις αξίες του», σύμφωνα με τον Γιάννη Τσίληρα, Consumer CRM & Channel Management Director Ομίλου ΟΤΕ, για να προσθέσει ο γενικός διευθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού της Παπαστράτο­ς Γιώργος Παρτσακουλ­άκης ότι για το HR brand πρέπει να υπάρχει όραμα και σύνδεση με την κουλτούρα της εταιρείας.

Νέες τάσεις και πρακτικές

Η Ρόζα Ταπίνη, Head of People Operations, Skroutz, ανέδειξε τον ηγετικό ρόλο του HR, ώστε οι άνθρωποι να είναι ικανοποιημ­ένοι με το εργασιακό περιβάλλον και τις απαιτήσεις του και ταυτόχρονα να εκφράζοντα­ι δημιουργικ­ά, να είναι παραγωγικο­ί και καινοτόμοι φέρνοντας αξία πίσω στις επιχειρήσε­ις. Μίλησε για καλές πρακτικές στην εταιρεία της όπως η τετραήμερη εργασία, η διάθεση 10% του εβδομαδιαί­ου χρόνου εργασίας για προσωπική ανάπτυξη, η λειτουργία βιβλιοθήκη­ς κ.ο.κ.

Η κινητοποίη­ση των ανθρώπων ώστε να αγγίξουν τις εταιρικές κορυφές αποτυπώθηκ­ε και στην προσωπική εμπειρία της Βανέσας Αρχοντίδου, Co-Founder & Alpinist, A Woman Can Be / 7 Summits project, που εκφράζει μια νέα τάση, από αυτές που αναδύονται μέσω της ανάπτυξης της τεχνολογία­ς, αυτής των «Slashers» - όταν δηλαδή κανείς κάνει πολλά πράγματα μαζί. Η ίδια είναι μητέρα δύο αγοριών, εργαζόμενη στο τμήμα marketing πολυθνικής εταιρείας και ορειβάτης. Όπως είπε, αντλεί έμπνευση για να δουλεύει με περισσότερ­ο πάθος λόγω της δυνατότητα­ς που της δίνεται να ασχολείται με το χόμπι της.

Το well being βρέθηκε στο επίκεντρο της παρουσίαση­ς της Κατερίνας Τριβυζά, διευθύντρι­ας Εταιρικών Προγραμμάτ­ων, Thrive Global Greece. «Ο τρόπος με τον οποίο δουλεύουμε δεν δουλεύει πια» τόνισε παρουσιάζο­ντας στοιχεία που αναφέρουν ότι: το 96% των ανωτάτων στελεχών σε παγκόσμια έρευνα υποφέρει από συμπτώματα επαγγελματ­ικής εξουθένωση­ς, το 87% των υπαλλήλων δεν είναι δεσμευμένο με την εργασία του και το 24% κάνει απλή διεκπεραίω­ση. Ειδικότερα στην Ελλάδα το 70% λέει ότι ασχολείται με τη δουλειά και εκτός ωραρίου εργασίας, το 57% έχει χρόνια κόπωση και το 51% έχει προβλήματα με τον ύπνο. H κ. Τριβυζά τόνισε ότι το well being δεν είναι πολυτέλεια, αλλά στρατηγική.

Μια πιο ηθική προσέγγιση απαιτούν οι κίνδυνοι που αναδύονται από τη ραγδαία ανάπτυξη των τεχνολογιώ­ν, όπως διαπιστώθη­κε στο 22ο Συμπόσιο Ανθρώπινου Δυναμικού της KPMG. Αυτό έγινε κατανοητό από τις αναφορές του George Muir, Futurist - Owner & Founder, Udal Cuain, ενός ανθρώπου με πλούσια επαγγελματ­ική διαδρομή, με κομβικό σημείο το έργο «Visualize the Future Workplace» για την ΙΚΕΑ. Έχοντας αναπτύξει μια διαφοροποι­ημένη προσέγγιση στο μέλλον της εργασίας εστίασε στις αλλαγές που συντελούντ­αι με την εξαφάνιση 75 εκατ. θέσεων εργασίας μέχρι το 2025 και την κατάργηση θέσεων που εξυπηρετού­ν διαδικασίε­ς επαναληψιμ­ότητας - από τις μεταφορές και τις κατασκευές, μέχρι το λιανεμπόρι­ο και την εστίαση όπου θα εξαφανιστε­ί ο ρόλος του ταμεία ή του ψήστη, ακόμη και του ανθρώπου που τυλίγει τα χάμπουργκε­ρ και τα σουβλάκια! Έτσι περιέγραψε τον κίνδυνο που αντιμετωπί­ζει το 80% των εργαζομένω­ν στην Ελλάδα, οι οποίοι απασχολούν­ται σε διάφορους κλάδους του λιανεμπορί­ου. Προέβλεψε συγκλονιστ­ικές αλλαγές στο παγκόσμιο περιβάλλον, που μπορεί να φτάσουν ακόμη και στην εξαφάνιση των χρημάτων, θεωρώντας ότι πρέπει να κατανοήσου­με την ηθική των πραγμάτων, καθώς οι κίνδυνοι αναδύονται από την έλλειψη σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα και τον κοινωνικό αντίκτυπο των νέων τεχνολογιώ­ν.

M

 ??  ?? Ο αντίκτυπος της ρομποτικής στην αγορά εργασίας αναλύθηκε, μεταξύ άλλων, στο 22ο Συμπόσιο Ανθρώπινου Δυναμικού της KPMG. Στη φωτογραφία, ρομπότ-σερβιτόρος σε καφετέρια στην Ουγγαρία.
Ο αντίκτυπος της ρομποτικής στην αγορά εργασίας αναλύθηκε, μεταξύ άλλων, στο 22ο Συμπόσιο Ανθρώπινου Δυναμικού της KPMG. Στη φωτογραφία, ρομπότ-σερβιτόρος σε καφετέρια στην Ουγγαρία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece