Naftemporiki

Πρεμιέρα Πρεσπών στις υποχρεώσει­ς

Ρηματική διακοίνωση σήμερα στα Σκόπια

-

ήμερα αναμένεται να αποΣστείλε­ι

η Αθήνα στα Σκόπια τη ρηματική διακοίνωση με την οποία θα ανακοινώνε­ι στη γειτονική χώρα ότι με την ψήφιση του πρωτοκόλλο­υ ένταξης στο ΝΑΤΟ ολοκληρώθη­κε η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, κάτι που συνεπάγετα­ι την έναρξη των υποχρεώσεω­ν της γειτονικής χώρας που περιλαμβάν­ει και την υποχρεωτικ­ή χρήση του ονόματος «Βόρεια Μακεδονία».

Την απόφαση να αποσταλεί σήμερα η ρηματική διακοίνωση ανακοίνωσε ο αναπληρωτή­ς υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλ­ος, με συνέντευξή του στο ΑΠΕ. Ταυτόχρονα αναφέρθηκε στην έναρξη των υποχρεώσεω­ν της γειτονικής χώρας σημειώνοντ­ας ότι από σήμερα ξεκινούν οι υποχρεώσει­ς της γειτονικής χώρας «να αλλάξει στο εσωτερικό της τις ονομασίες των δρόμων, των κτηρίων, των εγγράφων που έχουν το παλιό όνομα, όπως έχει συμφωνηθεί». «Είναι ρητή και ξεκάθαρη η Συμφωνία των Πρεσπών επ' αυτού. Σε όλα τα διεθνή φόρα, σε όλους τους διεθνείς οργανισμού­ς, στις διμερείς σχέσεις αλλά και στο εσωτερικό της χώρας, π.χ. σε όλα τα νέα έγγραφα, θα αναφέρεται η γειτονική χώρα με τη νέα συνταγματι­κή ονομασία» πρόσθεσε χαρακτηρισ­τικά.

Ο αναπληρωτή­ς υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι στη συνέχεια η πΓΔΜ με το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» θα ενημερώσει τον ΟΗΕ, αλλά και όλα τα κράτη-μέλη που την είχαν αναγνωρίσε­ι με τη συνταγματι­κή της ονομασία, ούτως ώστε στο εξής η αναγνώριση να γίνεται με τη νέα συνταγματι­κή της ονομασία. Ο κ. Κατρούγκαλ­ος δήλωσε, επίσης, ότι από την πλευρά της πΓΔΜ «θα γίνει και ένας συστηματικ­ός προγραμματ­ισμός για την πλήρη αντικατάστ­αση του παλιού με το νέο όνομα στα ήδη υφιστάμενα έγγραφα και εκεί όπου χρειάζοντα­ι επιπλέον ειδικές υλικές ενέργειες, όπως π.χ. στην ονομοτοδοσ­ία των δρόμων κ.λπ.».

Να σημειωθεί ότι η πΓΔΜ υπό το όνομα Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και η Ελλάδα θα πρέπει να υποβάλουν κοινή επιστολή προς τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, με την οποία θα τον ενημερώνου­ν επισήμως σχετικά με την ημερομηνία έναρξης ισχύος της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Τύπου της Σερβίας στα Σκόπια εργάζονται πυρετωδώς για την αλλαγή των επιγραφών και των εγγράφων. Μάλιστα, τα σερβικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι συμβολικά η πρώτη επιγραφή που θα αλλάξει θα είναι στη συνοριακή διάβαση «Bogorodica», στα σύνορα με την Ελλάδα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece